W starej francuskiej gazecie znalazłam ten przepis. Ziemniaki chrupią aż miło
Pyszne chrupiące ziemniaki po francusku świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub zabłysną w pierwszoplanowej roli na talerzu. To miła i smaczna odmiana od klasycznych placków ziemniaczanych, a ich przygotowanie jest równie proste i szybkie.
06.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 15:14
Kiedy po obiedzie zostaje mi trochę ugotowanych ziemniaków, od razu sięgam po ten przepis. Jest chrupiąco, prosto i pysznie - tak, jak lubię najbardziej. Od kiedy poznałam ten przepis, robię go niemal na okrągło. Ziemniaki w chrupiącym cieście pokochała cała moja rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące ziemniaki po francusku
Pokochają je wszyscy fani ziemniaków, w szczególności pod postacią placków ziemniaczanych. Nie są jednak tarte - bazą są plastry ugotowanych ziemniaków, które zanurza się następnie w cieście z mąki, jajka, jogurtu i przypraw. Po usmażeniu mamy pyszne, chrupiące ziemniaczki w cieście.
To ciekawy sposób na ziemniaki na obiad. Zamiast gotowanych i tłuczonych podaj chrupiące plasterki w cieście. Smakują tak dobrze, że w zasadzie mogą robić za danie główne. Polecam podać je wtedy z sosem czosnkowym - są po prostu przepyszne.
Składniki:
- 400-500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 5-7 milimetrów.
- Gotuj w osolonej wodzie 5-7 minut, w zależności od grubości. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Powinny być lekko twarde.
- Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt, sól, czosnek, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc mąkę najlepiej dodawać stopniowo.
- Wystudzone ziemniaki zanurz dokładnie z obu stron w przygotowanym cieście.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj ziemniaki.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią na średnim ogniu. Zajmie to ok. 3-4 minuty z każdej strony.
- Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smażone chrupiące ziemniaczki w cieście są już gotowe. Smacznego!