W starej francuskiej gazecie znalazłam ten przepis. Ziemniaki chrupią aż miło

Pyszne chrupiące ziemniaki po francusku świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub zabłysną w pierwszoplanowej roli na talerzu. To miła i smaczna odmiana od klasycznych placków ziemniaczanych, a ich przygotowanie jest równie proste i szybkie.

Ziemniaki - PysznościZiemniaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy po obiedzie zostaje mi trochę ugotowanych ziemniaków, od razu sięgam po ten przepis. Jest chrupiąco, prosto i pysznie - tak, jak lubię najbardziej. Od kiedy poznałam ten przepis, robię go niemal na okrągło. Ziemniaki w chrupiącym cieście pokochała cała moja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Chrupiące ziemniaki po francusku

Pokochają je wszyscy fani ziemniaków, w szczególności pod postacią placków ziemniaczanych. Nie są jednak tarte - bazą są plastry ugotowanych ziemniaków, które zanurza się następnie w cieście z mąki, jajka, jogurtu i przypraw. Po usmażeniu mamy pyszne, chrupiące ziemniaczki w cieście.

Ziemniaki z patelni - Pyszności
Ziemniaki z patelni - Pyszności © Adobe Stock | Robby Boehme

To ciekawy sposób na ziemniaki na obiad. Zamiast gotowanych i tłuczonych podaj chrupiące plasterki w cieście. Smakują tak dobrze, że w zasadzie mogą robić za danie główne. Polecam podać je wtedy z sosem czosnkowym - są po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 400-500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 5-7 milimetrów.
  2. Gotuj w osolonej wodzie 5-7 minut, w zależności od grubości. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Powinny być lekko twarde.
  3. Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt, sól, czosnek, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc mąkę najlepiej dodawać stopniowo.
  5. Wystudzone ziemniaki zanurz dokładnie z obu stron w przygotowanym cieście.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj ziemniaki.
  7. Smaż z obu stron, aż się zarumienią na średnim ogniu. Zajmie to ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  8. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażone chrupiące ziemniaczki w cieście są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało