Warzywna zapiekanka w "misce" z boczku, idealna kolacja z piekarnika

Warzywna zapiekanka przybywa z odsieczą, gdy nie masz żadnego pomysłu na kolację. Ile można jeść przecież zwykłe kanapki? Błyskawiczna zapiekanka otulona chrupiącym boczkiem jest bajecznie prosta i wprost przepyszna.

Obrazek
Agnieszka
SKOMENTUJ

Czasem nie wiemy, jak dodać do swojej diety więcej warzyw. Pyszna zapiekanka nie powstałaby, gdyby nie Zoodler marki Philips, dzięki którego przygotowaliśmy idealnie pokrojone warzywa.

Warzywna zapiekanka - składniki

          
  • opakowaniu boczku w plasterkach
  • 200 gram pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • pętko ulubionej kiełbasy
  • 3-4 duże liście białej kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek

Przygotowanie rozpocznij od warzyw. Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę o bokach około 1 cm. Marchew oraz cebule pozbawiamy łupin.

Do Zoodlera wrzuć marchewkę, cebulkę oraz kiełbasę. Składniki możesz także pokroić ręcznie w zgrabne (stosunkowo grube) plasterki. Wszystkie elementy farszu odłóż do oddzielnej miski.

Warzywna zapiekanka wymaga pysznej oprawy, dlatego tez dno okrągłego naczynia żaroodpornego wyłóż dokładnie boczkiem, tak aby pokrywał także ścianki naczynia. Teraz czas na 1/3 ziemniaków, majeranek oraz sól i pieprz.

Obrazek

Na ziemniaki wyłóż część farszu, a następnie powtórz cały cykl jeszcze 2 razy. Pamiętaj, by co drugą warstwę doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.

Obrazek

Gdy zapiekanka będzie już ułożona, otul ją od góry liśćmi kapusty oraz pokrywką. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Warzywna zapiekanka jest gotowa! Teraz zostało tylko obserwować jak domownicy nie mogą się od niej oderwać.

Obrazek

Jeśli uwielbiasz zapiekanki, zapoznaj się z naszymi dwoma ukochanymi przepisami. Pierwszy z nich to fantazyjna zapiekanka z zupek chińskich z dużą ilością pysznego sera. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycji, z całą pewnością powinieneś sięgnąć po elegancką zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem oraz szpinakiem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu
Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu
Kurki mrożę tylko w ten sposób. Po przygotowaniu smakują jak świeże i nie są gorzkie
Kurki mrożę tylko w ten sposób. Po przygotowaniu smakują jak świeże i nie są gorzkie