Warzywna zapiekanka w "misce" z boczku, idealna kolacja z piekarnika

Warzywna zapiekanka przybywa z odsieczą, gdy nie masz żadnego pomysłu na kolację. Ile można jeść przecież zwykłe kanapki? Błyskawiczna zapiekanka otulona chrupiącym boczkiem jest bajecznie prosta i wprost przepyszna.

Obrazek
Agnieszka

Czasem nie wiemy, jak dodać do swojej diety więcej warzyw. Pyszna zapiekanka nie powstałaby, gdyby nie Zoodler marki Philips, dzięki którego przygotowaliśmy idealnie pokrojone warzywa.

Warzywna zapiekanka - składniki

          
  • opakowaniu boczku w plasterkach
  • 200 gram pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • pętko ulubionej kiełbasy
  • 3-4 duże liście białej kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek

Przygotowanie rozpocznij od warzyw. Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę o bokach około 1 cm. Marchew oraz cebule pozbawiamy łupin.

Do Zoodlera wrzuć marchewkę, cebulkę oraz kiełbasę. Składniki możesz także pokroić ręcznie w zgrabne (stosunkowo grube) plasterki. Wszystkie elementy farszu odłóż do oddzielnej miski.

Warzywna zapiekanka wymaga pysznej oprawy, dlatego tez dno okrągłego naczynia żaroodpornego wyłóż dokładnie boczkiem, tak aby pokrywał także ścianki naczynia. Teraz czas na 1/3 ziemniaków, majeranek oraz sól i pieprz.

Obrazek

Na ziemniaki wyłóż część farszu, a następnie powtórz cały cykl jeszcze 2 razy. Pamiętaj, by co drugą warstwę doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.

Obrazek

Gdy zapiekanka będzie już ułożona, otul ją od góry liśćmi kapusty oraz pokrywką. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Warzywna zapiekanka jest gotowa! Teraz zostało tylko obserwować jak domownicy nie mogą się od niej oderwać.

Obrazek

Jeśli uwielbiasz zapiekanki, zapoznaj się z naszymi dwoma ukochanymi przepisami. Pierwszy z nich to fantazyjna zapiekanka z zupek chińskich z dużą ilością pysznego sera. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycji, z całą pewnością powinieneś sięgnąć po elegancką zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem oraz szpinakiem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska