Warzywna zapiekanka w "misce" z boczku, idealna kolacja z piekarnika
Warzywna zapiekanka przybywa z odsieczą, gdy nie masz żadnego pomysłu na kolację. Ile można jeść przecież zwykłe kanapki? Błyskawiczna zapiekanka otulona chrupiącym boczkiem jest bajecznie prosta i wprost przepyszna.
20.05.2022 | aktual.: 20.03.2024 12:35
Czasem nie wiemy, jak dodać do swojej diety więcej warzyw. Pyszna zapiekanka nie powstałaby, gdyby nie Zoodler marki Philips, dzięki którego przygotowaliśmy idealnie pokrojone warzywa.
Warzywna zapiekanka - składniki
- opakowaniu boczku w plasterkach
- 200 gram pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 marchewka
- 2 cebule
- pętko ulubionej kiełbasy
- 3-4 duże liście białej kapusty
- sól i pieprz do smaku
- majeranek
Przygotowanie rozpocznij od warzyw. Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę o bokach około 1 cm. Marchew oraz cebule pozbawiamy łupin.
Do Zoodlera wrzuć marchewkę, cebulkę oraz kiełbasę. Składniki możesz także pokroić ręcznie w zgrabne (stosunkowo grube) plasterki. Wszystkie elementy farszu odłóż do oddzielnej miski.
Warzywna zapiekanka wymaga pysznej oprawy, dlatego tez dno okrągłego naczynia żaroodpornego wyłóż dokładnie boczkiem, tak aby pokrywał także ścianki naczynia. Teraz czas na 1/3 ziemniaków, majeranek oraz sól i pieprz.
Na ziemniaki wyłóż część farszu, a następnie powtórz cały cykl jeszcze 2 razy. Pamiętaj, by co drugą warstwę doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
Gdy zapiekanka będzie już ułożona, otul ją od góry liśćmi kapusty oraz pokrywką. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Warzywna zapiekanka jest gotowa! Teraz zostało tylko obserwować jak domownicy nie mogą się od niej oderwać.
Jeśli uwielbiasz zapiekanki, zapoznaj się z naszymi dwoma ukochanymi przepisami. Pierwszy z nich to fantazyjna zapiekanka z zupek chińskich z dużą ilością pysznego sera. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycji, z całą pewnością powinieneś sięgnąć po elegancką zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem oraz szpinakiem.