InspiracjeZamiast zwykłych brokułów sadzę rapini. Gdy urośnie, robię włoską ucztę

Zamiast zwykłych brokułów sadzę rapini. Gdy urośnie, robię włoską ucztę

Włoskie smaki można przenosić do swojej kuchni nie tylko pod postacią pizzy i makaronów, ale również pyszne warzywa. To również świetny pomysł na urozmaicenie przydomowego ogródka.

Rapini - Pyszności
Rapini - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 08:54

Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a jej podstawą są świeże, naturalne produkty. Oprócz dobrze nam znanych składników, jak pietruszka, marchew, seler czy por, warto odkryć nowe skarby. Jednym z nich jest rapini, zielone warzywo o liściastej strukturze i wyjątkowym charakterze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rapini - włoskie warzywo o ukrytym potencjale

Rapini, znane również jako brokuł rabe lub rzepa brokułowa, to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Liście tego warzywa skrywają bogactwo witaminy A, C i K, a także wapnia, żelaza i błonnika. To również źródło cennych antyoksydantów. Zawarte w nich karotenoidy, takie jak beta-karoten i luteina, działają ochronnie na organizm na wielu płaszczyznach.

Smak rapini jest intensywny, orzechowy z nutą goryczki, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem, risotto czy pizzy. Można je również podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek, dodać do sałatek lub tart.

Rapini nie jest skomplikowanym w uprawie warzywem, a pierwsze zbiory możesz zebrać już po 7-8 tygodniach. To najwyższa pora, aby znaleźć miejsce w ogródku i posadzić to włoskie warzywo.

Jak wykorzystać rapini w kuchni?

Rapini świetnie zastąpi szpinak, na przykład w zapiekankach z rybą, quiche, risotto z grzybami. Sprawdzi się też w roli zielonego akcentu w lekkich sałatkach makaronowych czy zupach. Najsmaczniejsze jest świeże, zjedzone świeżo po zakupie lub zerwaniu z ogródka. Ważne jest, aby proces obróbki rapini nie był zbyt długi i trwał najwyżej kilkanaście minut.

A Rapini pizza at Restaurant Navona on New Scotland Ave. Thursday April 21, 2016 in Albany, NY.  (Photo by John Carl D'Annibale /Albany Times Union via Getty Images)
A Rapini pizza at Restaurant Navona on New Scotland Ave. Thursday April 21, 2016 in Albany, NY. (Photo by John Carl D'Annibale /Albany Times Union via Getty Images)© GETTY | Albany Times Union/Hearst Newspapers

Jednym z najpopularniejszych włoskich dań z rapini jest orecchiette con le cime di rapa, wywodzące się z Apulii. Połączenie delikatnych makaronów orecchiette w kształcie muszelek z wyrazistym smakiem rapini i słoną nutą anchois tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jak jeść rapini?

  • Możesz je ugotować przed podaniem (max. 15 minut).
  • Młode liście możesz sparzyć i dodać pod koniec gotowania potrawy
  • Podsmaż na patelni z dodatkiem czosnku i chilli i podaj do dań mięsnych i warzyw
  • Dodaj do makaronu, zupy i risotto

Rapini to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na urozmaicenie diety.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Inspiracjewarzywakuchnia włoska
Wybrane dla Ciebie