InspiracjeZamiast zwykłych brokułów sadzę rapini. Gdy urośnie, robię włoską ucztę

Zamiast zwykłych brokułów sadzę rapini. Gdy urośnie, robię włoską ucztę

Rapini - Pyszności
Rapini - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.05.2024 08:42, aktual.: 15.05.2024 08:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Włoskie smaki można przenosić do swojej kuchni nie tylko pod postacią pizzy i makaronów, ale również pyszne warzywa. To również świetny pomysł na urozmaicenie przydomowego ogródka.

Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a jej podstawą są świeże, naturalne produkty. Oprócz dobrze nam znanych składników, jak pietruszka, marchew, seler czy por, warto odkryć nowe skarby. Jednym z nich jest rapini, zielone warzywo o liściastej strukturze i wyjątkowym charakterze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rapini - włoskie warzywo o ukrytym potencjale

Rapini, znane również jako brokuł rabe lub rzepa brokułowa, to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Liście tego warzywa skrywają bogactwo witaminy A, C i K, a także wapnia, żelaza i błonnika. To również źródło cennych antyoksydantów. Zawarte w nich karotenoidy, takie jak beta-karoten i luteina, działają ochronnie na organizm na wielu płaszczyznach.

Smak rapini jest intensywny, orzechowy z nutą goryczki, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem, risotto czy pizzy. Można je również podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek, dodać do sałatek lub tart.

Rapini nie jest skomplikowanym w uprawie warzywem, a pierwsze zbiory możesz zebrać już po 7-8 tygodniach. To najwyższa pora, aby znaleźć miejsce w ogródku i posadzić to włoskie warzywo.

Jak wykorzystać rapini w kuchni?

Rapini świetnie zastąpi szpinak, na przykład w zapiekankach z rybą, quiche, risotto z grzybami. Sprawdzi się też w roli zielonego akcentu w lekkich sałatkach makaronowych czy zupach. Najsmaczniejsze jest świeże, zjedzone świeżo po zakupie lub zerwaniu z ogródka. Ważne jest, aby proces obróbki rapini nie był zbyt długi i trwał najwyżej kilkanaście minut.

A Rapini pizza at Restaurant Navona on New Scotland Ave. Thursday April 21, 2016 in Albany, NY.  (Photo by John Carl D'Annibale /Albany Times Union via Getty Images)
A Rapini pizza at Restaurant Navona on New Scotland Ave. Thursday April 21, 2016 in Albany, NY. (Photo by John Carl D'Annibale /Albany Times Union via Getty Images)© GETTY | Albany Times Union/Hearst Newspapers

Jednym z najpopularniejszych włoskich dań z rapini jest orecchiette con le cime di rapa, wywodzące się z Apulii. Połączenie delikatnych makaronów orecchiette w kształcie muszelek z wyrazistym smakiem rapini i słoną nutą anchois tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jak jeść rapini?

  • Możesz je ugotować przed podaniem (max. 15 minut).
  • Młode liście możesz sparzyć i dodać pod koniec gotowania potrawy
  • Podsmaż na patelni z dodatkiem czosnku i chilli i podaj do dań mięsnych i warzyw
  • Dodaj do makaronu, zupy i risotto

Rapini to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na urozmaicenie diety.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także