Zamiast zwykłych brokułów sadzę rapini. Gdy urośnie, robię włoską ucztę
Włoskie smaki można przenosić do swojej kuchni nie tylko pod postacią pizzy i makaronów, ale również pyszne warzywa. To również świetny pomysł na urozmaicenie przydomowego ogródka.
15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 08:54
Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a jej podstawą są świeże, naturalne produkty. Oprócz dobrze nam znanych składników, jak pietruszka, marchew, seler czy por, warto odkryć nowe skarby. Jednym z nich jest rapini, zielone warzywo o liściastej strukturze i wyjątkowym charakterze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rapini - włoskie warzywo o ukrytym potencjale
Rapini, znane również jako brokuł rabe lub rzepa brokułowa, to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Liście tego warzywa skrywają bogactwo witaminy A, C i K, a także wapnia, żelaza i błonnika. To również źródło cennych antyoksydantów. Zawarte w nich karotenoidy, takie jak beta-karoten i luteina, działają ochronnie na organizm na wielu płaszczyznach.
Smak rapini jest intensywny, orzechowy z nutą goryczki, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem, risotto czy pizzy. Można je również podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek, dodać do sałatek lub tart.
Rapini nie jest skomplikowanym w uprawie warzywem, a pierwsze zbiory możesz zebrać już po 7-8 tygodniach. To najwyższa pora, aby znaleźć miejsce w ogródku i posadzić to włoskie warzywo.
Jak wykorzystać rapini w kuchni?
Rapini świetnie zastąpi szpinak, na przykład w zapiekankach z rybą, quiche, risotto z grzybami. Sprawdzi się też w roli zielonego akcentu w lekkich sałatkach makaronowych czy zupach. Najsmaczniejsze jest świeże, zjedzone świeżo po zakupie lub zerwaniu z ogródka. Ważne jest, aby proces obróbki rapini nie był zbyt długi i trwał najwyżej kilkanaście minut.
Jednym z najpopularniejszych włoskich dań z rapini jest orecchiette con le cime di rapa, wywodzące się z Apulii. Połączenie delikatnych makaronów orecchiette w kształcie muszelek z wyrazistym smakiem rapini i słoną nutą anchois tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Jak jeść rapini?
- Możesz je ugotować przed podaniem (max. 15 minut).
- Młode liście możesz sparzyć i dodać pod koniec gotowania potrawy
- Podsmaż na patelni z dodatkiem czosnku i chilli i podaj do dań mięsnych i warzyw
- Dodaj do makaronu, zupy i risotto
Rapini to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na urozmaicenie diety.