WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Dodaj do racuchów 2 szklanki tego napoju. Będą puszyste jak nigdy

Racuchy to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub słodką przekąskę. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wymyślnych składników. Jednak sekret idealnych racuchów tkwi nie tylko w doborze składników, ale również w odpowiedniej technice wykonania. Dzisiaj zdradzę wam pewien prosty trik, dzięki któremu wasze racuchy będą puszyste jak nigdy dotąd!

racuchyDodaj do racuchów 2 szklanki tego napoju. Będą puszyste jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Marcin Michałowski

Racuchy to danie, które zawsze cieszy się popularnością, niezależnie od sezonu. Ich tajemnica tkwi w prostocie wykonania oraz możliwości dodania różnych owoców i dodatków. Tradycyjnie smażone na patelni, mogą być podawane na słodko z cukrem pudrem, miodem czy syropem klonowym. Są idealne na śniadanie, deser czy podwieczorek. Jednak, aby osiągnąć ich maksymalną puszystość, warto znać kilka trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Sekretem puszystych racuchów jest... zsiadłe mleko!

Zamiast tradycyjnego mleka lub wody, do ciasta na racuchy dodajcie 2 szklanki zsiadłego mleka. Ten kwaśny napój sprawi, że racuchy wyrosną na patelni jak poduszki, a ich konsystencja będzie niezwykle delikatna i puszysta.

Zsiadłe mleko nie tylko spulchnia ciasto, ale również nadaje racuchom lekko kwaskowy smak, który idealnie komponuje się z owocami i słodkimi sosami.

Przepis na puszyste racuchy ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
  2. Dodaj zsiadłe mleko i jajka. Całość dokładnie wymieszaj na gęstą masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Nabieraj łyżką porcje ciasta i układaj na patelni.
  5. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe racuchy wyłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Aby racuchy były jeszcze bardziej puszyste, możesz oddzielić białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta tuż przed smażeniem.
  • Do ciasta możesz dodać również starte jabłko, gruszkę lub banana.
  • Racuchy możesz smażyć na maśle zamiast oleju.
  • Gotowe racuchy możesz podawać z dżemem, syropem klonowym, bitą śmietaną, owocami lub lodami.

Spróbujcie tego prostego triku i przekonajcie się sami, jak pyszne i puszyste mogą być racuchy ze zsiadłym mlekiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo