Dodaj do racuchów 2 szklanki tego napoju. Będą puszyste jak nigdy

Racuchy to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub słodką przekąskę. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wymyślnych składników. Jednak sekret idealnych racuchów tkwi nie tylko w doborze składników, ale również w odpowiedniej technice wykonania. Dzisiaj zdradzę wam pewien prosty trik, dzięki któremu wasze racuchy będą puszyste jak nigdy dotąd!

racuchyDodaj do racuchów 2 szklanki tego napoju. Będą puszyste jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Marcin Michałowski

Racuchy to danie, które zawsze cieszy się popularnością, niezależnie od sezonu. Ich tajemnica tkwi w prostocie wykonania oraz możliwości dodania różnych owoców i dodatków. Tradycyjnie smażone na patelni, mogą być podawane na słodko z cukrem pudrem, miodem czy syropem klonowym. Są idealne na śniadanie, deser czy podwieczorek. Jednak, aby osiągnąć ich maksymalną puszystość, warto znać kilka trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Sekretem puszystych racuchów jest... zsiadłe mleko!

Zamiast tradycyjnego mleka lub wody, do ciasta na racuchy dodajcie 2 szklanki zsiadłego mleka. Ten kwaśny napój sprawi, że racuchy wyrosną na patelni jak poduszki, a ich konsystencja będzie niezwykle delikatna i puszysta.

Zsiadłe mleko nie tylko spulchnia ciasto, ale również nadaje racuchom lekko kwaskowy smak, który idealnie komponuje się z owocami i słodkimi sosami.

Przepis na puszyste racuchy ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
  2. Dodaj zsiadłe mleko i jajka. Całość dokładnie wymieszaj na gęstą masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Nabieraj łyżką porcje ciasta i układaj na patelni.
  5. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe racuchy wyłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Aby racuchy były jeszcze bardziej puszyste, możesz oddzielić białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta tuż przed smażeniem.
  • Do ciasta możesz dodać również starte jabłko, gruszkę lub banana.
  • Racuchy możesz smażyć na maśle zamiast oleju.
  • Gotowe racuchy możesz podawać z dżemem, syropem klonowym, bitą śmietaną, owocami lub lodami.

Spróbujcie tego prostego triku i przekonajcie się sami, jak pyszne i puszyste mogą być racuchy ze zsiadłym mlekiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie