Dodaj do racuchów 2 szklanki tego napoju. Będą puszyste jak nigdy

Racuchy to idealny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie lub słodką przekąskę. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wymyślnych składników. Jednak sekret idealnych racuchów tkwi nie tylko w doborze składników, ale również w odpowiedniej technice wykonania. Dzisiaj zdradzę wam pewien prosty trik, dzięki któremu wasze racuchy będą puszyste jak nigdy dotąd!

racuchyDodaj do racuchów 2 szklanki tego napoju. Będą puszyste jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Marcin Michałowski

Racuchy to danie, które zawsze cieszy się popularnością, niezależnie od sezonu. Ich tajemnica tkwi w prostocie wykonania oraz możliwości dodania różnych owoców i dodatków. Tradycyjnie smażone na patelni, mogą być podawane na słodko z cukrem pudrem, miodem czy syropem klonowym. Są idealne na śniadanie, deser czy podwieczorek. Jednak, aby osiągnąć ich maksymalną puszystość, warto znać kilka trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Sekretem puszystych racuchów jest... zsiadłe mleko!

Zamiast tradycyjnego mleka lub wody, do ciasta na racuchy dodajcie 2 szklanki zsiadłego mleka. Ten kwaśny napój sprawi, że racuchy wyrosną na patelni jak poduszki, a ich konsystencja będzie niezwykle delikatna i puszysta.

Zsiadłe mleko nie tylko spulchnia ciasto, ale również nadaje racuchom lekko kwaskowy smak, który idealnie komponuje się z owocami i słodkimi sosami.

Przepis na puszyste racuchy ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
  2. Dodaj zsiadłe mleko i jajka. Całość dokładnie wymieszaj na gęstą masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Nabieraj łyżką porcje ciasta i układaj na patelni.
  5. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe racuchy wyłóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Aby racuchy były jeszcze bardziej puszyste, możesz oddzielić białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta tuż przed smażeniem.
  • Do ciasta możesz dodać również starte jabłko, gruszkę lub banana.
  • Racuchy możesz smażyć na maśle zamiast oleju.
  • Gotowe racuchy możesz podawać z dżemem, syropem klonowym, bitą śmietaną, owocami lub lodami.

Spróbujcie tego prostego triku i przekonajcie się sami, jak pyszne i puszyste mogą być racuchy ze zsiadłym mlekiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość