Zamiast wyrzucać, zalewam wrzątkiem i parzę jak herbatę. Pomaga pozbyć się oponki z brzucha

Początek sezonu na czereśnie cieszy każdego fana tych słodkich owoców. Nie każdy jednak wie, że ich szypułki skrywają pewną fascynującą tajemnicę. Ogonki z czereśni warto więc czasem odłożyć do miseczki, zamiast wyrzucać. A dlaczego? Już wszystko tłumaczę.

Ogonki czereśni też są zdrowe. Warto sporządzić z nich naparOgonki czereśni też są zdrowe. Warto sporządzić z nich napar
Źródło zdjęć: © Canva | 6072518

Sezonowość niektórych owoców sprawia, że nabierają one ekskluzywnych cech. Dotyczy to oczywiście uwielbianych przez Polaków truskawek, a także jagód, malin czy w końcu czereśni. Na te ostatnie co roku czekam z wypiekami na twarzy, bo osobiście stawiam je nawet ponad wspomnianymi owocami leśnymi. Jakiś czas temu dowiedziałem się o nich czegoś bardzo ciekawego. Od tamtej pory część ogonków nie wyrzucam do śmieci, lecz zostawiam na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Czereśnie — warto je lubić

W życiu często bywa tak, że to, co najmilsze podniebieniu niekoniecznie jest miłe organizmowi. Na pewno wiesz, o czym mówię. A jednak owoce takie, jak czereśnie, sprawiają, że dla wszelkiego rodzaju chipsów czy słodyczy możemy zastosować potężną kontrę. Mówiąc krótko: chce się je jeść garściami, a jednocześnie MOŻNA to robić. Dlaczego?

Wśród wszystkich zalet związanych ze spożyciem czereśni, na pewno trzeba wyróżnić dużą zawartość witaminy C, polifenoli, antocyjanów, jodu i potasu. Warto też wspomnieć o zaskakująco pokaźnej ilości błonnika pokarmowego, którym dysponują te owoce. Jest go na tyle dużo, że czereśnie mogą stanowić pożywną przekąskę, którą najemy się na długo. Przy okazji wesprzemy tym pracę układu krążenia, układu pokarmowego i tarczycy. Co za miły przypadek, prawda?

Ogonki czereśni, podobnie jak same owoce, są bardzo zdrowe
Ogonki czereśni, podobnie jak same owoce, są bardzo zdrowe © Canva | Simon Berger

Ogonki z czereśni — nie wyrzucaj ich!

Nie tylko owoce czereśni, lecz także ich szypułki, są bardzo zdrowe. Oczywiście tych drugich nie możemy po prostu zjeść; można natomiast sporządzić z nich zdrowotny napar. Wystarczy posiekać ogonki, zalać wrzątkiem i zaparzać przez kwadrans. Po tym czasie przecedzić i gotowe.

Na pewno zastanawiasz się, co zyskamy na wypiciu tego napoju. Odpowiedź jest bardzo prosta: niemal wszystko to, co wymieniłem w kontekście owoców. Napar z ogonków czereśni to źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Jego picie (zaleca się robienie tego 2 razy dziennie przez maksymalnie 2 tygodnie) to także duże wsparcie dla metabolizmu, a więc... odchudzania. I oponka z brzucha znika!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem