PoradyPolacy latem jedzą na kilogramy. Mało kto wie, jak wpływają na organizm

Polacy latem jedzą na kilogramy. Mało kto wie, jak wpływają na organizm

Czereśnie są już na straganach.
Czereśnie są już na straganach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KAMIL JANISZEWSKI kamil@k2photo.pl

06.06.2024 08:09, aktual.: 06.06.2024 09:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czereśnie są pyszne i słodkie, a ich smakiem możemy cieszyć się właśnie teraz. Sezon na nie nie jest długi, więc gdy tylko ceny stają się przystępne, kupujemy je często. Wybór mamy spory – od jasnych, żółtych po czerwone do prawie czarnych. Te owoce mają sporo właściwości zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C i błonnika. Jednak czasami trzeba z nich zrezygnować lub je ograniczyć. Dlaczego?

Czereśnie kojarzymy przede wszystkim z walorami smakowymi. W zależności od odmiany i czasu zbiorów są mniej lub bardziej, ale zawsze słodkie. Nie można jednak zapominać, że mają też sporo walorów zdrowotnych. Jak zawsze, nie są dobre dla każdego i czasami trzeba na nie uważać.

Żołądek ma dość

Wrażliwy żołądek lub przewód pokarmowy to podstawowe przeciwwskazania do objadania się czereśniami. U niektórych mogą bowiem wywołać nadwrażliwość na salicylany, które zawierają te owoce. Objawia się to bólami brzucha i głowy, nudnościami, wymiotami, biegunką. Jeśli masz takie problemy po zjedzeniu czereśni, to powinno ci to dać do myślenia. Czereśni trzeba też unikać przy nietolerancji fruktozy. Te owoce zawierają jej sporo, co może być problemem przy tym schorzeniu. Czereśnie również nie są wskazane przy zapaleniu trzustki, stanach zapalnych dróg żółciowych oraz chorobie wrzodowej. Czasami przy tych dolegliwościach można pozwolić sobie tylko na czereśnie po ugotowaniu lub upieczeniu, bo wtedy są łagodniejsze dla przewodu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają sporo zalet

Żadna z dolegliwości, o której pisaliśmy ciebie nie dotyczy? Wykorzystaj w pełni sezon na czereśnie. Pamiętaj tylko, by nie łączyć ich z posiłkami ciężkostrawnymi, na przykład z warzywami strączkowych, bo wtedy mogą zbytnio obciążyć żołądek.

  • Czereśnie są świetnym źródłem witaminy C i polifenoli, które są niezbędne do utrzymania zdrowia skóry. Te silne przeciwutleniacze wykazują właściwości przeciwzapalne i zmniejszają uszkodzenia skóry spowodowane przez wolne rodniki.
  • Zawierają antocyjany, które zmniejszają stany zapalne, co pomaga niwelować ryzyko rozwoju wielu chorób, np. zapalenia stawów, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia.
  • Mają bardzo dużą ilość błonnika. Usprawnia on pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie. Jest ważny przy odchudzaniu.
  • Czereśnie dostarczają dużej dawki jodu, mają go więcej niż wiele ryb morskich. Jod wspomaga pracę tarczycy, m.in. regulując przemianę materii.
  • Służą osobom z nadciśnieniem tętniczym, bo mają potas. Potas wspiera układ krwionośny i obniża ciśnienie.
  • Pomagają dobrze spać dzięki melatoninie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl