Polacy latem jedzą na kilogramy. Mało kto wie, jak wpływają na organizm

Czereśnie są pyszne i słodkie, a ich smakiem możemy cieszyć się właśnie teraz. Sezon na nie nie jest długi, więc gdy tylko ceny stają się przystępne, kupujemy je często. Wybór mamy spory – od jasnych, żółtych po czerwone do prawie czarnych. Te owoce mają sporo właściwości zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C i błonnika. Jednak czasami trzeba z nich zrezygnować lub je ograniczyć. Dlaczego?

Czereśnie są już na straganach.  Czereśnie są już na straganach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KAMIL JANISZEWSKI kamil@k2photo.pl
Dorota Gepert

Czereśnie kojarzymy przede wszystkim z walorami smakowymi. W zależności od odmiany i czasu zbiorów są mniej lub bardziej, ale zawsze słodkie. Nie można jednak zapominać, że mają też sporo walorów zdrowotnych. Jak zawsze, nie są dobre dla każdego i czasami trzeba na nie uważać.

Żołądek ma dość

Wrażliwy żołądek lub przewód pokarmowy to podstawowe przeciwwskazania do objadania się czereśniami. U niektórych mogą bowiem wywołać nadwrażliwość na salicylany, które zawierają te owoce. Objawia się to bólami brzucha i głowy, nudnościami, wymiotami, biegunką. Jeśli masz takie problemy po zjedzeniu czereśni, to powinno ci to dać do myślenia. Czereśni trzeba też unikać przy nietolerancji fruktozy. Te owoce zawierają jej sporo, co może być problemem przy tym schorzeniu. Czereśnie również nie są wskazane przy zapaleniu trzustki, stanach zapalnych dróg żółciowych oraz chorobie wrzodowej. Czasami przy tych dolegliwościach można pozwolić sobie tylko na czereśnie po ugotowaniu lub upieczeniu, bo wtedy są łagodniejsze dla przewodu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Mają sporo zalet

Żadna z dolegliwości, o której pisaliśmy ciebie nie dotyczy? Wykorzystaj w pełni sezon na czereśnie. Pamiętaj tylko, by nie łączyć ich z posiłkami ciężkostrawnymi, na przykład z warzywami strączkowych, bo wtedy mogą zbytnio obciążyć żołądek.

  • Czereśnie są świetnym źródłem witaminy C i polifenoli, które są niezbędne do utrzymania zdrowia skóry. Te silne przeciwutleniacze wykazują właściwości przeciwzapalne i zmniejszają uszkodzenia skóry spowodowane przez wolne rodniki.
  • Zawierają antocyjany, które zmniejszają stany zapalne, co pomaga niwelować ryzyko rozwoju wielu chorób, np. zapalenia stawów, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia.
  • Mają bardzo dużą ilość błonnika. Usprawnia on pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie. Jest ważny przy odchudzaniu.
  • Czereśnie dostarczają dużej dawki jodu, mają go więcej niż wiele ryb morskich. Jod wspomaga pracę tarczycy, m.in. regulując przemianę materii.
  • Służą osobom z nadciśnieniem tętniczym, bo mają potas. Potas wspiera układ krwionośny i obniża ciśnienie.
  • Pomagają dobrze spać dzięki melatoninie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej