Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Szukasz pomysłu na zupełnie nową, ciekawą i przede wszystkim smaczną sałatkę. Postaw na niesamowitą kombinację owocowo-warzywną, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W każdym menu można znaleźć kilka rodzajów przepisów, bez których nie sposób się obejść. Do tego grona na pewno można zaliczyć smaczne, kolorowe i przeróżne sałatki. W końcu taki posiłek świetnie sprawdza się zarówno w roli szybkiej i prostej kolacji, jak i pysznej przekąski podczas każdej imprezy.

Jak sam więc widzisz, okazji do serwowania sałatki może być cała masa. Warto więc mieć pod ręką kilka alternatyw, aby przysmak tego typu szybko się nie przejadł. Dlatego też mam dla ciebie kolejną ciekawą inspirację kulinarną, która w moim domu stała się prawdziwym hitem. W czym tkwi jej sekret? Odpowiedź jest bardzo prosta — genialne połączenie owoców i warzyw z dodatkiem szybkiego sosu. Tak niewiele wystarczy, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kombinacji rzodkiewek, pomidorków koktajlowych i malin nie oprze się nawet największy twardziel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Wystarczy połączyć kilka składników, aby w mgnieniu oka na stole pojawiło się pyszne danie w kolorowym wydaniu

Składniki:

Sos:

  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki wina Mirin.

Pozostałe składniki:

  • 4 rzodkiewki,
  • 60 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 50 g malin,
  • 40 g roszponki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pyszną sałatką rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dzielę zarówno rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, jak zieloną papryczkę chili na mniejsze części.

W pierwszej kolejności zajmuję się warzywami
W pierwszej kolejności zajmuję się warzywami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania sosu. W tym celu łączę ze sobą: miód, olej roślinny, ocet ryżowy oraz wino Mirin. Na koniec dokładnie mieszam składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową.

Czas na sos
Czas na sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wcześniej przygotowane warzywa przerzucam do jednej miski. Po chwili do środka dodaję również świeże maliny

W przepisie nie zabraknie m.in. malin
W przepisie nie zabraknie m.in. malin © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na dużym talerzu układam najpierw świeżą roszponkę. Bezpośrednio na wierzchu umieszczam następnie mieszankę owoców i warzyw, po czym całe danie polewam wcześniej przygotowanym sosem

Czas połączyć wszystkie składniki
Czas połączyć wszystkie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko, genialny posiłek jest już gotowy. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀