Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Szukasz pomysłu na zupełnie nową, ciekawą i przede wszystkim smaczną sałatkę. Postaw na niesamowitą kombinację owocowo-warzywną, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W każdym menu można znaleźć kilka rodzajów przepisów, bez których nie sposób się obejść. Do tego grona na pewno można zaliczyć smaczne, kolorowe i przeróżne sałatki. W końcu taki posiłek świetnie sprawdza się zarówno w roli szybkiej i prostej kolacji, jak i pysznej przekąski podczas każdej imprezy.

Jak sam więc widzisz, okazji do serwowania sałatki może być cała masa. Warto więc mieć pod ręką kilka alternatyw, aby przysmak tego typu szybko się nie przejadł. Dlatego też mam dla ciebie kolejną ciekawą inspirację kulinarną, która w moim domu stała się prawdziwym hitem. W czym tkwi jej sekret? Odpowiedź jest bardzo prosta — genialne połączenie owoców i warzyw z dodatkiem szybkiego sosu. Tak niewiele wystarczy, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kombinacji rzodkiewek, pomidorków koktajlowych i malin nie oprze się nawet największy twardziel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Wystarczy połączyć kilka składników, aby w mgnieniu oka na stole pojawiło się pyszne danie w kolorowym wydaniu

Składniki:

Sos:

  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki wina Mirin.

Pozostałe składniki:

  • 4 rzodkiewki,
  • 60 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 50 g malin,
  • 40 g roszponki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pyszną sałatką rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu dzielę zarówno rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, jak zieloną papryczkę chili na mniejsze części.

W pierwszej kolejności zajmuję się warzywami
W pierwszej kolejności zajmuję się warzywami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania sosu. W tym celu łączę ze sobą: miód, olej roślinny, ocet ryżowy oraz wino Mirin. Na koniec dokładnie mieszam składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową.

Czas na sos
Czas na sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wcześniej przygotowane warzywa przerzucam do jednej miski. Po chwili do środka dodaję również świeże maliny

W przepisie nie zabraknie m.in. malin
W przepisie nie zabraknie m.in. malin © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na dużym talerzu układam najpierw świeżą roszponkę. Bezpośrednio na wierzchu umieszczam następnie mieszankę owoców i warzyw, po czym całe danie polewam wcześniej przygotowanym sosem

Czas połączyć wszystkie składniki
Czas połączyć wszystkie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko, genialny posiłek jest już gotowy. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej