Sałatka na grilla nie musi być nudna. Oto trzy absolutne pewniaki
Sałatka na grilla może okazać się równie smaczna jak specjały z rusztu. Warzywa nie ograniczają się do liści sałaty, pomidorów, ogórków i cebuli, a sałatkowe kompozycje, okraszone ziołami, przyprawami, sosem będą doskonałym dopełnieniem grillowego menu.
02.05.2024 15:16
Warzywa — świeże, pieczone, marynowane — obowiązkowo powinny pojawić się na stole podczas grillowania. Stanowią nie tylko ten kolorowy element biesiadowania przy ruszcie, a są przede wszystkim bogate w błonnik, który pozwoli lepiej uporać się ze strawieniem grillowanych pyszności. Ponadto sycą, a więc dzięki nim zjemy mniej tłustych, ciężkostrawnych potraw oraz są doskonałym dopełnieniem grillowego menu. Sprawdź zatem, jaka sałatka na grilla będzie najlepsza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka na grilla do kiełbasy i karkówki. Przepis na ziemniaki z bobem
Mięsa marynowane w mieszankach wyrazistych przypraw potrzebują godnego towarzysza na talerzu. Liść sałaty z oliwą może nie spełnić oczekiwań, dlatego dla najbardziej wybrednych, ale też poszukujących smakowych wyzwań idealnie nada się sałatka na grilla z ziemniaków z bobem w sosie jogurtowo-ziołowym.
Składniki:
SOS
- 2 łyżki mięty,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklaki jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki śmietany,
- sok z 1 cytryny,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku.
SAŁATKA
- 1 kg ziemniaków sałatkowych,
- 300 g groszku zielonego,
- 200 g bobu ugotowanego i obranego,
- 2-3 gałązki mięty,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki oczyść, pokrój w plastry lub większą kostkę i zalej wodą. Dodaj sól i miętę. Gotuj całość ok. 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij miętę i dodaj groszek. Gotuj warzywa kolejne 8 minut.
- W misce połącz jogurt grecki ze śmietaną, sokiem z cytryny, natką pietruszki, miętą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki i groszek połącz z bobem oraz sosem. Wymieszaj całość.
Sałatka na grilla do ryb i drobiu. Przepis na chrupiące warzywa w lekkim sosie z mozzarellą
Delikatne mięso ryb czy kurczaka wspaniale będzie się komponować z równie delikatnym smakiem sałatki na grilla. Do miękkiego, rozpływającego się w ustach mięsa warto podać kompozycję z chrupiącymi warzywami, lekkim sosem i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Mieszanina różnych tekstur wspaniale zbuduje danie. Poniższy przepis na sałatkę na grilla sprawdzi się idealnie.
Składniki:
SAŁATKA
- 2 marchewki,
- 2 ogórki szklarniowe,
- 1 mała cukinia,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 2 rzodkiewki,
- 125 g mini mozzarelli,
- 1 garść kiełków,
- prażone pestki dyni lub słonecznika.
SOS
- 1/2 szklanki oliwy,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i przy pomocy obieraczki wykrój z nich wstążki. Tak samo przygotuj ogórki szklarniowe i cukinię. Tych warzyw jednak nie obieraj.
- W miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane wcześniej warzywa zawiń w ruloniki i ułóż na dużym talerzu. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, małe kulki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe.
- Polej całość sosem i posyp kiełkami oraz prażonymi pestkami.
Zobacz także
Sałatka na grilla. Przepis na surówkę z kiszonych ogórków
Uwielbiane kiszone ogórki nie muszą występować solo, a mogą stać się głównym składnikiem sałatki na grilla. Kompozycja ta jest szalenie uniwersalna, a do tego bajecznie prosta. Lista składników ograniczona jest do minimum, mimo to smak powala na kolana. Koniecznie wypróbuj tę sałatkę na grilla.
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych,
- 1 mała cebula czerwona,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju lub oliwy,
- koperek,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój w drobne plastry, a cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Oba składniki połącz ze sobą w niewielkiej misce. Dodaj łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku, a także posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie).
- Całość dokładnie wymieszaj.