Sałatka na grilla nie musi być nudna. Oto trzy absolutne pewniaki

Sałatka na grilla może okazać się równie smaczna jak specjały z rusztu. Warzywa nie ograniczają się do liści sałaty, pomidorów, ogórków i cebuli, a sałatkowe kompozycje, okraszone ziołami, przyprawami, sosem będą doskonałym dopełnieniem grillowego menu.

Te sałatki na grilla to pewniakiTe sałatki na grilla to pewniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności

Warzywa — świeże, pieczone, marynowane — obowiązkowo powinny pojawić się na stole podczas grillowania. Stanowią nie tylko ten kolorowy element biesiadowania przy ruszcie, a są przede wszystkim bogate w błonnik, który pozwoli lepiej uporać się ze strawieniem grillowanych pyszności. Ponadto sycą, a więc dzięki nim zjemy mniej tłustych, ciężkostrawnych potraw oraz są doskonałym dopełnieniem grillowego menu. Sprawdź zatem, jaka sałatka na grilla będzie najlepsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Sałatka na grilla do kiełbasy i karkówki. Przepis na ziemniaki z bobem

Mięsa marynowane w mieszankach wyrazistych przypraw potrzebują godnego towarzysza na talerzu. Liść sałaty z oliwą może nie spełnić oczekiwań, dlatego dla najbardziej wybrednych, ale też poszukujących smakowych wyzwań idealnie nada się sałatka na grilla z ziemniaków z bobem w sosie jogurtowo-ziołowym.

Składniki:

SOS

  • 2 łyżki mięty,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklaki jogurtu greckiego,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • sok z 1 cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku.

SAŁATKA

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych,
  • 300 g groszku zielonego,
  • 200 g bobu ugotowanego i obranego,
  • 2-3 gałązki mięty,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oczyść, pokrój w plastry lub większą kostkę i zalej wodą. Dodaj sól i miętę. Gotuj całość ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij miętę i dodaj groszek. Gotuj warzywa kolejne 8 minut.
  3. W misce połącz jogurt grecki ze śmietaną, sokiem z cytryny, natką pietruszki, miętą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wymieszaj.
  4. Ziemniaki i groszek połącz z bobem oraz sosem. Wymieszaj całość.
Sałatka z grilla z bobem i ziemniakami
Sałatka z grilla z bobem i ziemniakami © Pyszności | archiwum

Sałatka na grilla do ryb i drobiu. Przepis na chrupiące warzywa w lekkim sosie z mozzarellą

Delikatne mięso ryb czy kurczaka wspaniale będzie się komponować z równie delikatnym smakiem sałatki na grilla. Do miękkiego, rozpływającego się w ustach mięsa warto podać kompozycję z chrupiącymi warzywami, lekkim sosem i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Mieszanina różnych tekstur wspaniale zbuduje danie. Poniższy przepis na sałatkę na grilla sprawdzi się idealnie.

Składniki:

SAŁATKA

  • 2 marchewki,
  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 1 mała cukinia,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 rzodkiewki,
  • 125 g mini mozzarelli,
  • 1 garść kiełków,
  • prażone pestki dyni lub słonecznika.

SOS

  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierz i przy pomocy obieraczki wykrój z nich wstążki. Tak samo przygotuj ogórki szklarniowe i cukinię. Tych warzyw jednak nie obieraj.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowane wcześniej warzywa zawiń w ruloniki i ułóż na dużym talerzu. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, małe kulki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe.
  4. Polej całość sosem i posyp kiełkami oraz prażonymi pestkami.
Sałatka na grilla z chrupiącymi warzywami
Sałatka na grilla z chrupiącymi warzywami © Pyszności | archiwum

Sałatka na grilla. Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Uwielbiane kiszone ogórki nie muszą występować solo, a mogą stać się głównym składnikiem sałatki na grilla. Kompozycja ta jest szalenie uniwersalna, a do tego bajecznie prosta. Lista składników ograniczona jest do minimum, mimo to smak powala na kolana. Koniecznie wypróbuj tę sałatkę na grilla.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • koperek,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrój w drobne plastry, a cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Oba składniki połącz ze sobą w niewielkiej misce. Dodaj łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku, a także posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie).
  3. Całość dokładnie wymieszaj.
Sałatka na grilla z ogórkami kiszonymi i cebulą
Sałatka na grilla z ogórkami kiszonymi i cebulą © Adobe Stock
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥