Wylewasz wodę po ogórkach do zlewu? Wiele osób popełnia ten błąd
Woda po ogórkach w żadnym wypadku nie powinna lądować w zlewie. Zamiast tego wykorzystaj ją jako dodatek do marynaty do mięsa i zaskocz swoich gości spektakularną potrawą.
24.03.2024 19:52
Ogórki kiszone są powszechnie znane jako prawdziwe źródło zdrowia. Co jednak nie wszyscy wiedzą, to fakt, że woda, która zostaje po nich w słoiku, jest równie cenna. Można ją wykorzystać w kuchni w niecodzienny sposób, który sprawi, że twój obiad nabierze nowego wymiaru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wylewaj wody z ogórków kiszonych. Przygotuj na jej bazie marynatę
Woda po ogórkach kiszonych ma wiele korzystnych właściwości. Wyrzucanie jej do zlewu to nic innego jak marnotrawstwo. Możesz ją wykorzystać do wielu rzeczy w swojej kuchni. Jest bogata w witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Co więcej, woda ta reguluje ciśnienie krwi i pomaga w łagodzeniu bólów migrenowych. Jest to prawdziwe płynne złoto, pełne naturalnych probiotyków w postaci bakterii kwasu mlekowego. Dzięki wysokiej zawartości sodu chroni przed odwodnieniem i pomaga przywrócić równowagę elektrolitową. Z tego powodu wiele osób uważa ją za nieocenione lekarstwo na kaca.
Woda, która pozostaje w słoiku po zjedzeniu ogórków, jest również niezastąpionym składnikiem marynaty do mięsa. Dzięki niej mięso pozostaje soczyste, sprężyste i kruche. Tak przygotowane doskonale nadaje się do pieczenia i grillowania. Przykładem może być marynowanie naciętego schabu w zalewie z ogórków konserwowych, musztardzie, tymianku, słodkiej papryce i majeranku. Mięso powinno marynować się przez co najmniej godzinę, ale najlepiej jest zostawić je w marynacie na całą noc.
Marynata z wody po ogórkach kiszonych. Przepis
Składniki:
- 1/3 szkl. sok z kiszonych ogórków,
- 2 łyżki sos sojowy,
- 2 łyżki miód,
- 1 łyżka tymianek,
- 1 łyżeczka czosnek granulowany,
- 1 łyżeczka cebula granulowana,
- 2 łyżki oregano,
- 1 łyżka słodka papryka,
- 1 łyżeczka sól,
- 1/2 łyżeczki pieprz.
Przygotowanie:
- Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki mięsa.
- Mięso najlepiej marynować przez całą noc.