PrzepisDania mięsneWylewasz wodę po ogórkach do zlewu? Wiele osób popełnia ten błąd

Wylewasz wodę po ogórkach do zlewu? Wiele osób popełnia ten błąd

Woda po ogórkach kiszonych to wartościowy element potraw
Woda po ogórkach kiszonych to wartościowy element potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.03.2024 19:52

Woda po ogórkach w żadnym wypadku nie powinna lądować w zlewie. Zamiast tego wykorzystaj ją jako dodatek do marynaty do mięsa i zaskocz swoich gości spektakularną potrawą.

Ogórki kiszone są powszechnie znane jako prawdziwe źródło zdrowia. Co jednak nie wszyscy wiedzą, to fakt, że woda, która zostaje po nich w słoiku, jest równie cenna. Można ją wykorzystać w kuchni w niecodzienny sposób, który sprawi, że twój obiad nabierze nowego wymiaru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wylewaj wody z ogórków kiszonych. Przygotuj na jej bazie marynatę

Woda po ogórkach kiszonych ma wiele korzystnych właściwości. Wyrzucanie jej do zlewu to nic innego jak marnotrawstwo. Możesz ją wykorzystać do wielu rzeczy w swojej kuchni. Jest bogata w witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Co więcej, woda ta reguluje ciśnienie krwi i pomaga w łagodzeniu bólów migrenowych. Jest to prawdziwe płynne złoto, pełne naturalnych probiotyków w postaci bakterii kwasu mlekowego. Dzięki wysokiej zawartości sodu chroni przed odwodnieniem i pomaga przywrócić równowagę elektrolitową. Z tego powodu wiele osób uważa ją za nieocenione lekarstwo na kaca.

Woda, która pozostaje w słoiku po zjedzeniu ogórków, jest również niezastąpionym składnikiem marynaty do mięsa. Dzięki niej mięso pozostaje soczyste, sprężyste i kruche. Tak przygotowane doskonale nadaje się do pieczenia i grillowania. Przykładem może być marynowanie naciętego schabu w zalewie z ogórków konserwowych, musztardzie, tymianku, słodkiej papryce i majeranku. Mięso powinno marynować się przez co najmniej godzinę, ale najlepiej jest zostawić je w marynacie na całą noc.

Z wody po ogórkach możesz przygotować marynatę do mięs
Z wody po ogórkach możesz przygotować marynatę do mięs© Pixabay

Marynata z wody po ogórkach kiszonych. Przepis

Składniki:

  • 1/3 szkl. sok z kiszonych ogórków,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 2 łyżki miód,
  • 1 łyżka tymianek,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 1 łyżeczka cebula granulowana,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 łyżka słodka papryka,
  • 1 łyżeczka sól,
  • 1/2 łyżeczki pieprz.

Przygotowanie:

  1. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki mięsa.
  2. Mięso najlepiej marynować przez całą noc.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także