Wsyp łyżeczkę podczas gotowania. Bób będzie smaczniejszy i zachowa ładny kolor

Sezon na bób trwa w najlepsze, a cieszyć się tą zdrową rośliną strączkową będziemy mogli aż do końca sierpnia. To wystarczająco dużo czasu, żeby nauczyć się ją prawidłowo gotować. Zapewne wiele osób w tym momencie zastanawia się nad tym, co może być w tym trudnego. W końcu to tylko woda, sól, trochę cierpliwości i gotowe! A jednak okazuje się, że to wcale nie wystarczy, żeby bób zachował swój piękny kolor.

ObrazekJak gotować bób, żeby nie stracił koloru? - Pysznosci; foto: Adobe Stock

Słysząc o tym, że jedzenie bobu może skutkować dyskomfortem trawiennym, niektórzy mogą nabrać wątpliwości, czy ten produkt jest w ogóle zdrowy. Być może to jeden z nielicznych wyjątków wśród roślin, których spożywanie wcale nam nie służy? Nic bardziej mylnego! Bób to przede wszystkim usprawnienie pracy układu krążenia, optymalizacja poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a nawet... duże wsparcie podczas odchudzania. Oczywiście na tym jego zalety się nie kończą.

Obrazek
Dobry bób nie powinien mieć plam i przebarwień - Pyszności; foto: Canva

Poza wszystkimi plusami dla organizmu bób to też — najzwyczajniej w świecie — pyszna przekąska, po którą dietetycy radzą sięgać przez cały rok. A jednak jego gotowanie może rzeczywiście przynieść nam pewien dyskomfort. Po pierwsze — zapach, który bywa wręcz nie do zniesienia. Po drugie — gazy i wzdęcia, które może spowodować. I w końcu po trzecie — wygląd, bo obróbka termiczna może sprawić, że bób stanie się szary i nieapetyczny. Uwaga: może, ale nie musi. Piotr Ogiński, autor kanału "Kocham gotować" i uczestnik "Top Chefa" i "Piekielnej kuchni" pokazał, co zrobić, żeby bób nie tracił koloru.

Kucharz pokazał, jak gotować bób

Na początku swojego nagrania Piotr Ogiński polecił przyjrzeć się bobowi jeszcze przed jego zakupem. Kucharz podkreślił, że powinien mieć on jasny kolor, niewielki rozmiar, a także zero plam i pęcherzyków powietrza pod skórką. Kiedy już będziemy w posiadaniu takiego produktu, możemy zabrać się za jego gotowanie. Oto instrukcja autora "Kocham gotować":

  1. Zagotuj wodę i dopraw ją dużą ilością soli.
  2. Dosyp również łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której roślina nie straci koloru i szybciej będzie gotowa.
  3. Gotuj przez około 8 minut. Ważne: gotowanie bobu nie powinno odbywać się pod przykryciem!

Tak przygotowany bób Piotr Ogiński poleca serwować z masłem i solą. A może zastanawiasz się też co zrobić, żeby bób nie śmierdział podczas gotowania i nie powodował dolegliwości trawiennych? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo oba problemy rozwiązuje jeden składnik: listki laurowe. Więcej na ten temat przeczytasz w innym naszym artykule. 

Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇