PoradyWsyp łyżeczkę podczas gotowania. Bób będzie smaczniejszy i zachowa ładny kolor

Wsyp łyżeczkę podczas gotowania. Bób będzie smaczniejszy i zachowa ładny kolor

Jak gotować bób, żeby nie stracił koloru? - Pysznosci; foto: Adobe Stock
Jak gotować bób, żeby nie stracił koloru? - Pysznosci; foto: Adobe Stock
11.07.2023 16:52

Sezon na bób trwa w najlepsze, a cieszyć się tą zdrową rośliną strączkową będziemy mogli aż do końca sierpnia. To wystarczająco dużo czasu, żeby nauczyć się ją prawidłowo gotować. Zapewne wiele osób w tym momencie zastanawia się nad tym, co może być w tym trudnego. W końcu to tylko woda, sól, trochę cierpliwości i gotowe! A jednak okazuje się, że to wcale nie wystarczy, żeby bób zachował swój piękny kolor.

Słysząc o tym, że jedzenie bobu może skutkować dyskomfortem trawiennym, niektórzy mogą nabrać wątpliwości, czy ten produkt jest w ogóle zdrowy. Być może to jeden z nielicznych wyjątków wśród roślin, których spożywanie wcale nam nie służy? Nic bardziej mylnego! Bób to przede wszystkim usprawnienie pracy układu krążenia, optymalizacja poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a nawet... duże wsparcie podczas odchudzania. Oczywiście na tym jego zalety się nie kończą.

Dobry bób nie powinien mieć plam i przebarwień - Pyszności; foto: Canva
Dobry bób nie powinien mieć plam i przebarwień - Pyszności; foto: Canva

Poza wszystkimi plusami dla organizmu bób to też — najzwyczajniej w świecie — pyszna przekąska, po którą dietetycy radzą sięgać przez cały rok. A jednak jego gotowanie może rzeczywiście przynieść nam pewien dyskomfort. Po pierwsze — zapach, który bywa wręcz nie do zniesienia. Po drugie — gazy i wzdęcia, które może spowodować. I w końcu po trzecie — wygląd, bo obróbka termiczna może sprawić, że bób stanie się szary i nieapetyczny. Uwaga: może, ale nie musi. Piotr Ogiński, autor kanału "Kocham gotować" i uczestnik "Top Chefa" i "Piekielnej kuchni" pokazał, co zrobić, żeby bób nie tracił koloru.

Kucharz pokazał, jak gotować bób

Na początku swojego nagrania Piotr Ogiński polecił przyjrzeć się bobowi jeszcze przed jego zakupem. Kucharz podkreślił, że powinien mieć on jasny kolor, niewielki rozmiar, a także zero plam i pęcherzyków powietrza pod skórką. Kiedy już będziemy w posiadaniu takiego produktu, możemy zabrać się za jego gotowanie. Oto instrukcja autora "Kocham gotować":

  1. Zagotuj wodę i dopraw ją dużą ilością soli.
  2. Dosyp również łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której roślina nie straci koloru i szybciej będzie gotowa.
  3. Gotuj przez około 8 minut. Ważne: gotowanie bobu nie powinno odbywać się pod przykryciem!

Tak przygotowany bób Piotr Ogiński poleca serwować z masłem i solą. A może zastanawiasz się też co zrobić, żeby bób nie śmierdział podczas gotowania i nie powodował dolegliwości trawiennych? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo oba problemy rozwiązuje jeden składnik: listki laurowe. Więcej na ten temat przeczytasz w innym naszym artykule. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także