Strzelczyk zdradził sposób na idealne ogórki kiszone. Lepsze od tych babcinych

Ogórki kiszone to nieodłączny element polskiej kuchni, uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Choć przepis na ich przygotowanie wydaje się prosty, diabeł tkwi w szczegółach. Tomasz Strzelczyk, znany kucharz i autor książek kucharskich, zdradza swój sekret na idealne kiszenie ogórków, dzięki któremu wyjdą jak u babci.

Ogórki kiszone jak od babci. Strzelczyk zdradza swój sekret na idealne kiszenieOgórki kiszone jak od babci. Strzelczyk zdradza swój sekret na idealne kiszenie
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Kiszenie ogórków może wydawać się banalnie proste – wystarczy zalanie warzyw solanką i dodanie kilku przypraw. Jednak Tomasz Strzelczyk pokazuje, że diabeł tkwi w szczegółach. Klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim przygotowaniu ogórków oraz właściwych proporcjach składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Jednym z najważniejszych kroków, o którym wspomina Strzelczyk, jest namoczenie ogórków. Jeśli nie są one zrywane tego samego dnia, warto zamoczyć je w zimnej wodzie na 3-4 godziny przed kiszeniem. Dzięki temu ogórki odzyskają swoją świeżość i staną się bardziej jędrne.

Proporcje i składniki na idealne ogórki kiszone

Strzelczyk podkreśla również znaczenie odpowiednich proporcji wody i soli. Na sześć słoików o pojemności 1,7 litra potrzeba około 4 litrów solanki, co stanowi 40% objętości słoików. Dzięki temu ogórki będą dokładnie przykryte i odpowiednio ukiszone.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 4 łyżki niejodowanej soli kamiennej,
  • łodygi kopru z baldachimami,
  • liście wiśni.
  • liście chrzanu,
  • czosnek.

Jak przygotować ogórki kiszone?

Przygotowanie ogórków kiszonych według Strzelczyka zaczynamy od zagotowania wody z solą. Do garnka wlewamy 4 litry wody, dodajemy 4 łyżki soli kamiennej i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki – dokładnie je myjemy i wyparzamy.

W wyparzonych słoikach układamy ciasno ogórki, dodając do każdego słoika jedną łodygę kopru, jeden liść chrzanu i 3-4 liście wiśni. Dodajemy również po 3-4 ząbki czosnku do każdego słoika.

Ogórki powinny być ułożone tak, aby chowały się 2-3 centymetry poniżej krawędzi słoika. Strzelczyk radzi, aby przed zalaniem wrzątkiem umieścić łyżkę w poprzek słoika, opierając ją o krawędź. Dzięki temu słoik nie pęknie podczas wlewania gorącej solanki.

Gdy solanka zawrze, wypełniamy nią słoiki tak, aby ogórki były całkowicie przykryte. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. W tej pozycji studzimy je przez dwa dni, a następnie umieszczamy w piwnicy.

Dodatkowe wskazówki:

  • Przed odstawieniem słoików do piwnicy warto sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe, a ogórki dobrze zawekowane.
  • Ogórki kiszone można jeść już po kilku dniach, ale najlepiej smakują po około tygodniu.
  • Kiszone ogórki można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy.

Stosując się do tych prostych wskazówek, z łatwością przygotujesz pyszne i chrupiące ogórki kiszone, które zachwycą twoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟