Najlepiej pasuje do pieczywa. Zapomnij o smarowaniu masłem czy topionymi serkami

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników bliskowschodniej pasty z ciecierzycy, która także w Polsce zyskała ogromne grono miłośników. Libańska wersja tego specjału dodaje mu przyjemnej świeżości oraz nuty pikanterii. Jak przyrządzić hummus Beiruti?

Beiruti hummmusBeiruti hummmus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z różnorodności smaków i aromatów, a charakterystyczne dla tego regionu potrawy cieszą się dziś uznaniem na całym świecie. Przykładem może być choćby hummus, czyli pyszne smarowidło z ciecierzycy, sezamowej pasty tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Jego receptura wywodzi się prawdopodobnie z krajów Lewantu (Syria, Jordania, Liban, Izrael) i Egiptu – najstarsze udokumentowane zapiski dotyczące hummusu pochodzą z XIII wieku z Kairu, choć wiele wskazuje na to, że spożywano go dużo wcześniej, już w starożytnej Mezopotamii. Jedna z legend głosi, iż autorem przepisu hummusu był sam sułtan Saladyn, wielki pogromca europejskich krzyżowców.

Pastę, stosowaną zazwyczaj jako dip do zimnych przekąsek lub smarowidło do pieczywa (w krajach bliskowschodnich najczęściej chlebka pita), cenią zwłaszcza weganie i wegetarianie, ze względu na dużą zawartość wartościowego białka z ciecierzycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Istnieje wiele wersji hummusu. Jedna z najciekawszych narodziła się w stolicy Libanu, Bejrucie, od wieków słynącym z bogactwa lokalnej kuchni. Hummus Beiruti jest bardziej wyrazisty, a przede wszystkim pikantniejszy od tradycyjnej pasty ciecierzycowej. To zasługa dodatków – większej ilości czosnku, płatków papryczki chili oraz posiekanej natki pietruszki.

Wszystkie odmiany pasty łączy natomiast jedno – łatwość przygotowania. Jak przyrządzić hummus Beiruti?

Ciecierzyca – wartości odżywcze

Bazą potrawy jest oczywiście ciecierzyca, zwana też włoskim grochem lub cieciorką. To jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – nasi praprzodkowie jadali ją prawdopodobnie już 9 tysięcy lat przed naszą erą, o czym świadczą ślady odkryte podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych na Bliskim Wschodzie, skąd zresztą pochodzi.

Ciecierzyca stanowi skarbnicę cennego biologiczne i łatwo przyswajalnego białka, zawierającego niemal wszystkie potrzebne nam aminokwasy, których nie dostarczają inne rośliny. Charakteryzuje się też wysoką zawartością błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego, a także obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL.

W ciecierzycowych ziarnach znajdziemy sporo witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz pracy mięśni i serca, regulujących ciśnienie krwi, wzmacniających odporność oraz poprawiających samopoczucie.

Hummus Beiruti
Hummus Beiruti © Adobe Stock

Nie brakuje w nich też składników mineralnych, szczególnie żelaza (wzmacnia odporność, uczestniczy w transporcie tlenu do krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje), potasu (kontroluje pracę mięśni, chroni żyły i serce, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi) oraz magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie).

Hummus Beiruti – przepis

Ciecierzycę z puszki (szklanka) przepłukujemy, a następnie blendujemy z czosnkiem (3 ząbki), pastą tahini (3 łyżki), zimną wodą (3 łyżki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, płatkami papryki chili (łyżeczka), kuminem (pół łyżeczki) oraz solą (pół łyżeczki). Gdy wszystkie składniki będą już dość dobrze rozdrobnione, stopniowo dolewamy, nie przerywając miksowania, oliwę z oliwek (2 łyżki). Mieszamy, aż do uzyskania kremu o gładkiej konsystencji.

Przekładamy hummus do miseczki. Polewamy go oliwą z oliwek, posypujemy płatkami papryki, posiekaną natką pietruszki i świeżą miętą, możemy też ułożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

Hummus Beiruti lubi różne wariacje kulinarne, dlatego podczas blendowania można do niego dodać np. miąższ pieczonej papryki lub grillowanego bakłażana, smak podbije także łyżeczka arabskiej mieszkanki przypraw zatar.

Pasta dobrze komponuje się z pieczywem, zwłaszcza chlebkiem pita. Warto ją serwować z pokrojonymi w słupki warzywami: marchewką, ogórkiem czy selerem naciowym. Hummus Beiruti będzie również pysznym dodatkiem do grillowanych szaszłyków, np. z kurczaka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę