Teściowa podała pierogi z ogórkiem kiszonym. Myślałem, że żartuje, dopóki nie spróbowałem
Tradycyjne pierogi z ziemniakami i serem to klasyka, którą kochają wszyscy. Jednak kuchnia polska oferuje o wiele więcej smaków i możliwości. Jedną z nich są pierogi z ogórkiem kiszonym, które mogą wydawać się dziwne na pierwszy rzut oka, ale gwarantuję, że je pokochacie.
10.05.2024 16:22
Niektóre połączenia smakowe mogą wydawać się nietypowe, dopóki nie spróbujemy ich sami. Tak właśnie było w moim przypadku, gdy teściowa podała mi pierogi z ogórkiem kiszonym. Początkowo myślałem, że to żart, ale kiedy tylko skosztowałem, zmieniłem zdanie. .
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z ogórkiem kiszonym - przepis
Gdy przychodzi do gotowania pierogów, każdy ma swoje preferencje. Jednak bez względu na to, czy wolisz je smażone, czy gotowane, pierogi z ogórkiem kiszonym zawsze zachwycają swoim smakiem. Smażenie na oleju dodaje im chrupkości oraz intensyfikuje aromat, podczas gdy gotowanie sprawia, że ciasto staje się delikatne i miękkie. Bez względu na wybór, smakują równie wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej,
- 1 szczypta soli prowansalskiej,
- 2 szklanki letniej wody.
Farsz:
- 140 g kaszy gryczanej,
- 400 g pieczarek,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
- 1 łyżeczka soli cytrynowej,
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 4 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem,
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Pierogi z ogórkiem kiszonym — przygotowanie krok po kroku
- Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą i wodą, wyrób na gładką masę. Odstaw na 30 minut.
- Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i ugotowaną kaszę. Dopraw papryką ostrą, solą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami. Wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
- Z ciasta wykrawaj krążki, nakładaj na nie farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
- Gotowe pierogi opłucz zimną wodą i odcedź.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż pierogi na złoty kolor z obu stron.
Dodatkowe wskazówki:
- Możesz użyć innych rodzajów mąki, np. żytniej lub pszennej.
- Do farszu możesz dodać cebulę lub inne ulubione warzywa.
- Pierogi możesz ugotować na parze, zamiast smażyć.
- Podawaj pierogi z sosem śmietanowym, majonezem lub jogurtem naturalnym.