Teściowa podała pierogi z ogórkiem kiszonym. Myślałem, że żartuje, dopóki nie spróbowałem

Tradycyjne pierogi z ziemniakami i serem to klasyka, którą kochają wszyscy. Jednak kuchnia polska oferuje o wiele więcej smaków i możliwości. Jedną z nich są pierogi z ogórkiem kiszonym, które mogą wydawać się dziwne na pierwszy rzut oka, ale gwarantuję, że je pokochacie.

Pierogi z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym smakują genialniePierogi z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | slavagalaka@gmail.com
Marcin Michałowski

Niektóre połączenia smakowe mogą wydawać się nietypowe, dopóki nie spróbujemy ich sami. Tak właśnie było w moim przypadku, gdy teściowa podała mi pierogi z ogórkiem kiszonym. Początkowo myślałem, że to żart, ale kiedy tylko skosztowałem, zmieniłem zdanie. .

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Pierogi z ogórkiem kiszonym - przepis

Gdy przychodzi do gotowania pierogów, każdy ma swoje preferencje. Jednak bez względu na to, czy wolisz je smażone, czy gotowane, pierogi z ogórkiem kiszonym zawsze zachwycają swoim smakiem. Smażenie na oleju dodaje im chrupkości oraz intensyfikuje aromat, podczas gdy gotowanie sprawia, że ciasto staje się delikatne i miękkie. Bez względu na wybór, smakują równie wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 1 szczypta soli prowansalskiej,
  • 2 szklanki letniej wody.

Farsz:

  • 140 g kaszy gryczanej,
  • 400 g pieczarek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
  • 1 łyżeczka soli cytrynowej,
  • 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 4 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem,

Dodatkowo:

  • olej do smażenia.

Pierogi z ogórkiem kiszonym — przygotowanie krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą i wodą, wyrób na gładką masę. Odstaw na 30 minut.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i ugotowaną kaszę. Dopraw papryką ostrą, solą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami. Wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Z ciasta wykrawaj krążki, nakładaj na nie farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  5. Gotowe pierogi opłucz zimną wodą i odcedź.
  6. Rozgrzej olej na patelni i smaż pierogi na złoty kolor z obu stron.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz użyć innych rodzajów mąki, np. żytniej lub pszennej.
  • Do farszu możesz dodać cebulę lub inne ulubione warzywa.
  • Pierogi możesz ugotować na parze, zamiast smażyć.
  • Podawaj pierogi z sosem śmietanowym, majonezem lub jogurtem naturalnym.

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik