Naleśniki z mięsem mielonym to prawdziwa bomba smaków! Twoja rodzina będzie prosić o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i sycący obiad? Naleśniki z mięsem mielonym to idealna propozycja. Miękkie ciasto wypełnione aromatycznym farszem posmakuje całej rodzinie. Na jednej dokładce się nie skończy.

Naleśniki z mięsem mielonym to prawdziwa bomba smaków! Twoja rodzina będzie prosić o dokładkęNaleśniki z mięsem mielonym to prawdziwa bomba smaków! Twoja rodzina będzie prosić o dokładkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Marcin Michałowski

Naleśniki to danie, które kojarzy się głównie z deserami, jednak w wersji wytrawnej mogą być jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na naleśniki z mięsem mielonym, które zachwycą każdego członka rodziny. To idealne danie na obiad czy kolację. Jest nie tylko sycące, ale także pełne smaków, dzięki starannie dobranym składnikom. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy sprawi, że wszyscy będą prosić o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób te mięsne szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy. Są takie dobre

Naleśniki z mięsem mielonym — przepis, który warto wypróbować

Wytrawne naleśniki z mięsem mielonym to danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatne ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem jest kompozycją smaków, której trudno się oprzeć.

Składniki na naleśniki:

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 500 gramów mleka,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 500 gramów mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 1 puszka pomidorów,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy toskańskiej (suszone pomidory, bazylia),
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięsa,
  • 150 gramów tartej mozzarelli.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj naleśniki: Mąkę, mleko i jajko umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Smaż naleśniki na patelni na złoty kolor.
  2. Przygotuj farsz: Mięso mielone podsmaż na patelni z dodatkiem ulubionej przyprawy do mięsa, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj sos pomidorowy: Do garnka wlej pomidory z puszki i zmiksuj je blenderem. Dodaj cukier, przyprawę toskańską, suszony czosnek i podsmażone mięso. Całość duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  4. Napełnij naleśniki: Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń go w rulonik.
  5. Zapiekanie naleśników: Ułóż naleśniki z mięsem w naczyniu żaroodpornym. Posyp je tartym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

Gotowe! Naleśniki z mięsem mielonym to świetne danie na obiad lub kolację. Możesz je podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw lub jogurtu naturalnego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej