PrzepisKuchnia francuskaSocca to moja konkurencja dla naleśników. Pyszne placki do usmażenia raz-dwa

Socca to moja konkurencja dla naleśników. Pyszne placki do usmażenia raz‑dwa

Naleśniki socca - francuska wersja placuszków
Naleśniki socca - francuska wersja placuszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton

14.05.2024 12:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj chcę ci pokazać, że naleśniki nie zawsze muszą wyglądać w ten sam sposób. Moją ostatnią fascynacją jest socca — francuska wersja placków z ciecierzycy. Ich smak, podobnie jak ich historia, jest fascynujący.

O naleśnikach socca opowiedział mi znajomy kucharz, który we Francji spędził szmat czasu, poznając tamtejsze zwyczaje kulinarne. Ponieważ zaintrygował mnie fakt smażenia naleśników z mąki z ciecierzycy, kwestię francuskiej potrawy postanowiłem zbadać na własną rękę. Najbardziej urzekła mnie historia placków, która — według informacji zawartych na portalu picantecooking.com — sięga aż XVI wieku. To właśnie wtedy, podczas oblężenia Nicei przez Turków, francuscy obrońcy miasta postanowili zmieszać gorący olej z zupą z ciecierzycy. Cóż, nie muszę chyba tłumaczyć, w jakim celu to robili (prawdopodobnie najeźdźcy nie docenili zbytnio walorów tej mieszanki), ale ostatecznie któryś z mieszkańców Nicei postanowił ten ciekawy miks usmażyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Socca są popularne nie tylko we Francji, ale także we Włoszech. Dzisiaj zainteresowanie nimi wzrasta głównie ze względu na dietetyczne walory naleśników. To również doskonała okazja do zaserwowania naleśników w wersji wytrawnej, bo właśnie tak socca smakują najlepiej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z twarożkiem i truskawkami. Dla chcącego nic trudnego!

Naleśniki socca

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Naleśniki socca powstają z mąki z ciecierzycy
Naleśniki socca powstają z mąki z ciecierzycy© Canva | Anastasiya Larionova

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zmieszaj z solą. Stopniowo wlewaj wodę, cały czas miksując. Na koniec dodaj również 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Raz jeszcze zmiksuj całość. Tak przygotowaną mieszankę poleca się odstawić na około pół godziny.
  2. Z gotowego ciasta nakładaj porcję na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż na złoto z obu stron. Socca doskonale smakują na przykład z serem i szpinakiem. A może masz na nie swój własny pomysł? Koniecznie daj mi znać!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także