Socca to moja konkurencja dla naleśników. Pyszne placki do usmażenia raz-dwa

Dzisiaj chcę ci pokazać, że naleśniki nie zawsze muszą wyglądać w ten sam sposób. Moją ostatnią fascynacją jest socca — francuska wersja placków z ciecierzycy. Ich smak, podobnie jak ich historia, jest fascynujący.

Naleśniki socca - francuska wersja placuszkówNaleśniki socca - francuska wersja placuszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton

O naleśnikach socca opowiedział mi znajomy kucharz, który we Francji spędził szmat czasu, poznając tamtejsze zwyczaje kulinarne. Ponieważ zaintrygował mnie fakt smażenia naleśników z mąki z ciecierzycy, kwestię francuskiej potrawy postanowiłem zbadać na własną rękę. Najbardziej urzekła mnie historia placków, która — według informacji zawartych na portalu picantecooking.com — sięga aż XVI wieku. To właśnie wtedy, podczas oblężenia Nicei przez Turków, francuscy obrońcy miasta postanowili zmieszać gorący olej z zupą z ciecierzycy. Cóż, nie muszę chyba tłumaczyć, w jakim celu to robili (prawdopodobnie najeźdźcy nie docenili zbytnio walorów tej mieszanki), ale ostatecznie któryś z mieszkańców Nicei postanowił ten ciekawy miks usmażyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Socca są popularne nie tylko we Francji, ale także we Włoszech. Dzisiaj zainteresowanie nimi wzrasta głównie ze względu na dietetyczne walory naleśników. To również doskonała okazja do zaserwowania naleśników w wersji wytrawnej, bo właśnie tak socca smakują najlepiej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z twarożkiem i truskawkami. Dla chcącego nic trudnego!

Naleśniki socca

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Naleśniki socca powstają z mąki z ciecierzycy
Naleśniki socca powstają z mąki z ciecierzycy © Canva | Anastasiya Larionova

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zmieszaj z solą. Stopniowo wlewaj wodę, cały czas miksując. Na koniec dodaj również 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Raz jeszcze zmiksuj całość. Tak przygotowaną mieszankę poleca się odstawić na około pół godziny.
  2. Z gotowego ciasta nakładaj porcję na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż na złoto z obu stron. Socca doskonale smakują na przykład z serem i szpinakiem. A może masz na nie swój własny pomysł? Koniecznie daj mi znać!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez