Socca to moja konkurencja dla naleśników. Pyszne placki do usmażenia raz-dwa

Dzisiaj chcę ci pokazać, że naleśniki nie zawsze muszą wyglądać w ten sam sposób. Moją ostatnią fascynacją jest socca — francuska wersja placków z ciecierzycy. Ich smak, podobnie jak ich historia, jest fascynujący.

Naleśniki socca - francuska wersja placuszkówNaleśniki socca - francuska wersja placuszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton

O naleśnikach socca opowiedział mi znajomy kucharz, który we Francji spędził szmat czasu, poznając tamtejsze zwyczaje kulinarne. Ponieważ zaintrygował mnie fakt smażenia naleśników z mąki z ciecierzycy, kwestię francuskiej potrawy postanowiłem zbadać na własną rękę. Najbardziej urzekła mnie historia placków, która — według informacji zawartych na portalu picantecooking.com — sięga aż XVI wieku. To właśnie wtedy, podczas oblężenia Nicei przez Turków, francuscy obrońcy miasta postanowili zmieszać gorący olej z zupą z ciecierzycy. Cóż, nie muszę chyba tłumaczyć, w jakim celu to robili (prawdopodobnie najeźdźcy nie docenili zbytnio walorów tej mieszanki), ale ostatecznie któryś z mieszkańców Nicei postanowił ten ciekawy miks usmażyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Socca są popularne nie tylko we Francji, ale także we Włoszech. Dzisiaj zainteresowanie nimi wzrasta głównie ze względu na dietetyczne walory naleśników. To również doskonała okazja do zaserwowania naleśników w wersji wytrawnej, bo właśnie tak socca smakują najlepiej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je z twarożkiem i truskawkami. Dla chcącego nic trudnego!

Naleśniki socca

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Naleśniki socca powstają z mąki z ciecierzycy
Naleśniki socca powstają z mąki z ciecierzycy © Canva | Anastasiya Larionova

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zmieszaj z solą. Stopniowo wlewaj wodę, cały czas miksując. Na koniec dodaj również 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Raz jeszcze zmiksuj całość. Tak przygotowaną mieszankę poleca się odstawić na około pół godziny.
  2. Z gotowego ciasta nakładaj porcję na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż na złoto z obu stron. Socca doskonale smakują na przykład z serem i szpinakiem. A może masz na nie swój własny pomysł? Koniecznie daj mi znać!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem