Na przyjęciu komunijnym córki siostra podała te roladki. Wszyscy byli zachwyceni

Przyjęcie komunijne to wyjątkowa okazja, która wymaga szczególnej oprawy. Nie tylko dekoracje i stroje powinny być dopracowane, ale również menu. Szukacie pomysłu na danie, które będzie pyszne, efektowne i łatwe w przygotowaniu? Roladki z wołowiny nadziewane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w aromatycznym sosie grzybowym to idealny wybór!

Aromatyczne roladki wołoweAromatyczne roladki wołowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Na przyjęciu komunijnym mojej córki mojej siostry znalazło się niezwykłe danie, które zachwyciło wszystkich gości. Były to aromatyczne i apetyczne roladki z wołowiny, nadziewane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w aromatycznym sosie grzybowym. To idealny wybór na uroczysty obiad, który z pewnością zachwyci każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Roladki z wołowiny - idealne na każdą okazję

Roladki z wołowiny to danie, które sprawdzi się nie tylko na przyjęciu komunijnym. Będą również idealnym pomysłem na obiad rodzinny, uroczystą kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt jest naprawdę imponujący.

Przepis na roladki z wołowiny

Składniki:

  • wołowina (np. udziec) - 4 plastry,
  • musztarda - 4 łyżeczki,
  • pieprz,
  • kiełbasa - 1 laska,
  • boczek kostka - 1 garść,
  • cebula - 1 szt. nieduża,
  • marchew - 1 szt. nieduża,
  • ogórek kiszony - 1 szt.,
  • mąka pszenna - 3 łyżki.

Sos:

  • olej - 2 łyżki,
  • ziele angielskie - 4 szt.,
  • liść laurowy - 3 szt.,
  • pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki,
  • grzyby suszone - 3 garście,
  • mąka pszenna - 2 płaskie łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij mięso na cienkie plastry i każdy z nich obtocz w pieprzu i natrzyj musztardą.
  2. Pokrój kiełbasę, marchew, ogórek kiszony i cebulę na wąskie paski. Na każdym plasterku mięsa ułóż kilka kawałków boczku, oraz po kawałku kiełbasy, marchwi, cebuli i ogórka. Następnie zwiń roladki i zwiąż je nicią.
  3. Delikatnie obtocz każdą roladkę w mące.
  4. Na rozgrzanym oleju usmaż roladki z obu stron, aż się lekko zarumienią. Następnie zalej je wodą (około 500 ml), dodaj ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól, pieprz i grzyby suszone. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez co najmniej 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Gdy roladki będą gotowe, wyjmij je z sosu i usuń nici. Sos zagęść, dodając rozpuszczoną mąkę w wodzie. Gotuj jeszcze przez minutę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Roladki polej przygotowanym sosem i podawaj.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do nadzienia można dodać inne warzywa, np. pieczarki lub paprykę.
  • Sos grzybowy można zagęścić również śmietaną.
  • Roladki można podawać na zimno lub na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna