Na przyjęciu komunijnym córki siostra podała te roladki. Wszyscy byli zachwyceni
Przyjęcie komunijne to wyjątkowa okazja, która wymaga szczególnej oprawy. Nie tylko dekoracje i stroje powinny być dopracowane, ale również menu. Szukacie pomysłu na danie, które będzie pyszne, efektowne i łatwe w przygotowaniu? Roladki z wołowiny nadziewane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w aromatycznym sosie grzybowym to idealny wybór!
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 18:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na przyjęciu komunijnym mojej córki mojej siostry znalazło się niezwykłe danie, które zachwyciło wszystkich gości. Były to aromatyczne i apetyczne roladki z wołowiny, nadziewane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w aromatycznym sosie grzybowym. To idealny wybór na uroczysty obiad, który z pewnością zachwyci każde podniebienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki z wołowiny - idealne na każdą okazję
Roladki z wołowiny to danie, które sprawdzi się nie tylko na przyjęciu komunijnym. Będą również idealnym pomysłem na obiad rodzinny, uroczystą kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt jest naprawdę imponujący.
Przepis na roladki z wołowiny
Składniki:
- wołowina (np. udziec) - 4 plastry,
- musztarda - 4 łyżeczki,
- pieprz,
- kiełbasa - 1 laska,
- boczek kostka - 1 garść,
- cebula - 1 szt. nieduża,
- marchew - 1 szt. nieduża,
- ogórek kiszony - 1 szt.,
- mąka pszenna - 3 łyżki.
Sos:
- olej - 2 łyżki,
- ziele angielskie - 4 szt.,
- liść laurowy - 3 szt.,
- pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki,
- grzyby suszone - 3 garście,
- mąka pszenna - 2 płaskie łyżki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozbij mięso na cienkie plastry i każdy z nich obtocz w pieprzu i natrzyj musztardą.
- Pokrój kiełbasę, marchew, ogórek kiszony i cebulę na wąskie paski. Na każdym plasterku mięsa ułóż kilka kawałków boczku, oraz po kawałku kiełbasy, marchwi, cebuli i ogórka. Następnie zwiń roladki i zwiąż je nicią.
- Delikatnie obtocz każdą roladkę w mące.
- Na rozgrzanym oleju usmaż roladki z obu stron, aż się lekko zarumienią. Następnie zalej je wodą (około 500 ml), dodaj ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól, pieprz i grzyby suszone. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez co najmniej 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Gdy roladki będą gotowe, wyjmij je z sosu i usuń nici. Sos zagęść, dodając rozpuszczoną mąkę w wodzie. Gotuj jeszcze przez minutę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Roladki polej przygotowanym sosem i podawaj.
Dodatkowe wskazówki:
- Do nadzienia można dodać inne warzywa, np. pieczarki lub paprykę.
- Sos grzybowy można zagęścić również śmietaną.
- Roladki można podawać na zimno lub na ciepło.