Na przyjęciu komunijnym córki siostra podała te roladki. Wszyscy byli zachwyceni

Przyjęcie komunijne to wyjątkowa okazja, która wymaga szczególnej oprawy. Nie tylko dekoracje i stroje powinny być dopracowane, ale również menu. Szukacie pomysłu na danie, które będzie pyszne, efektowne i łatwe w przygotowaniu? Roladki z wołowiny nadziewane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w aromatycznym sosie grzybowym to idealny wybór!

Aromatyczne roladki wołoweAromatyczne roladki wołowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine
Marcin Michałowski

Na przyjęciu komunijnym mojej córki mojej siostry znalazło się niezwykłe danie, które zachwyciło wszystkich gości. Były to aromatyczne i apetyczne roladki z wołowiny, nadziewane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w aromatycznym sosie grzybowym. To idealny wybór na uroczysty obiad, który z pewnością zachwyci każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Roladki z wołowiny - idealne na każdą okazję

Roladki z wołowiny to danie, które sprawdzi się nie tylko na przyjęciu komunijnym. Będą również idealnym pomysłem na obiad rodzinny, uroczystą kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt jest naprawdę imponujący.

Przepis na roladki z wołowiny

Składniki:

  • wołowina (np. udziec) - 4 plastry,
  • musztarda - 4 łyżeczki,
  • pieprz,
  • kiełbasa - 1 laska,
  • boczek kostka - 1 garść,
  • cebula - 1 szt. nieduża,
  • marchew - 1 szt. nieduża,
  • ogórek kiszony - 1 szt.,
  • mąka pszenna - 3 łyżki.

Sos:

  • olej - 2 łyżki,
  • ziele angielskie - 4 szt.,
  • liść laurowy - 3 szt.,
  • pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki,
  • grzyby suszone - 3 garście,
  • mąka pszenna - 2 płaskie łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij mięso na cienkie plastry i każdy z nich obtocz w pieprzu i natrzyj musztardą.
  2. Pokrój kiełbasę, marchew, ogórek kiszony i cebulę na wąskie paski. Na każdym plasterku mięsa ułóż kilka kawałków boczku, oraz po kawałku kiełbasy, marchwi, cebuli i ogórka. Następnie zwiń roladki i zwiąż je nicią.
  3. Delikatnie obtocz każdą roladkę w mące.
  4. Na rozgrzanym oleju usmaż roladki z obu stron, aż się lekko zarumienią. Następnie zalej je wodą (około 500 ml), dodaj ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól, pieprz i grzyby suszone. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez co najmniej 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Gdy roladki będą gotowe, wyjmij je z sosu i usuń nici. Sos zagęść, dodając rozpuszczoną mąkę w wodzie. Gotuj jeszcze przez minutę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Roladki polej przygotowanym sosem i podawaj.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do nadzienia można dodać inne warzywa, np. pieczarki lub paprykę.
  • Sos grzybowy można zagęścić również śmietaną.
  • Roladki można podawać na zimno lub na ciepło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀