Przepisy na pieczarki z grilla, o jakich ci się nawet nie śniło. Smakują o niebo lepiej niż pieczone kiełbaski
Pieczarki z grilla nie muszą być nudne. Poddaj się odrobinie szaleństwa i wypróbuj nasze przepisy. Szybko przekonasz się, że te białe grzyby świetnie smakują nie tylko jako dodatek do szaszłyków. Intensywna octowa marynata, a może słodka pokusa z pieczarką w roli głównej? Sam zdecyduj, na co masz ochotę!
14.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 15:54
Dlaczego warto sięgać po pieczarki?
Pieczarki dostępne są przez cały rok. Z pewnością jest to jedna z ich największych zalet. Kolejną jest fakt, że te białe, jędrne grzybki można przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Doskonale sprawdzą się jako główny składnik potrawy, ale świetnie współgrają też jako dodatek. Niestety dość rzadko pieczemy je na grillu. Najczęściej są po prostu częścią szaszłyków. Z naszą pomocą przekonasz się, że mogą zostać ugrillowane na różne sposoby i w nietypowych kombinacjach smakowych. Takimi przekąskami na pewno zaskoczysz swoich gości.
Pieczarki w miodowo-octowej marynacie
Pieczarki z grilla w takim wydaniu doskonale będą komponować się z ugrillowaną karkówką. Równie dobrze możesz pomiędzy grzyby nadziać na patyczki kawałki fileta z kurczaka. Tak podana przekąska przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Składniki (dla 4 osób):
- 250 g małych pieczarek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka neutralnego oleju,
- łyżeczka miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, umyj i dokładnie osusz, a następnie przełóż do miski.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Następnie zalej grzyby gotową mieszanką i pozostaw na minimum pół godziny. Po tym czasie nadziej pieczarki na patyczki do szaszłyków.
- Gotowe szaszłyki grilluj na małym lub średnim ogniu do czasu, aż się lekko zrumienią.
Pieczarki portobello z cukinią i chorizo
Pieczarki portobello faszerowane cukinią, mozzarellą i chorizo będą doskonałą opcją na grilla. Ta przekąska jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie wybornie smakuje. Ciągnący się ser i wyraźny smak chorizo to połączenie idealne, a wędzona papryka dodatkowo dodaje mu charakteru.
Składniki:
- 6 sztuk pieczarek portobello,
- mała cukinia,
- 100 g chorizo,
- 1 kulka mozzarelli,
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, umyj i dokładnie osusz. Oderwij od nich nóżki.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj oderwane nóżki pieczarek, cukinię oraz mozzarellę.
- Bardzo drobno pokrój chorizo, a następnie dodaj do reszty składników na farsz. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do oleju dodaj wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Wymieszaj i za pomocą pędzelka posmaruj grzyby z każdej strony.
- Tak przygotowane pieczarki nadziej farszem i grilluj do momentu, aż grzyby zmiękną, a farsz się przypiecze.
Grillowana papryka faszerowana kaszą kuskus i pieczarkami
Grillowana papryka faszerowana kaszą z pieczarkami i warzywami będzie nie tylko doskonałą propozycją na obiad, ale i świetną opcją, by w czasie przyjęcia w ogrodzie zaskoczyć gości. Tak przygotowane danie, na pewno zrobi na nich wrażenie.
Składniki:
- 3 duże papryki,
- 100 g pieczarek,
- 6 łyżek kuskusu,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 150 g sera żółtego,
- 1 czerwona papryczka chilli,
- 1 czerwona cebula,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne.
- Kaszę kuskus zalej bulionem warzywnym, pomieszaj i odstaw do napęcznienia.
- Pieczarki oczyść, umyj i osusz. Następnie pokrój je w cienkie plasterki, po czym podsmaż do zrumienienia na oliwie z oliwek. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli posiekaj drobno, ale wcześniej pozbądź się nasion. Drobno posiekaj także natkę pietruszki.
- Połącz wszystkie składniki razem z kaszą kuskus. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Farsz wyłóż na papryki. Warzywa ułóż na tacce do grillowania. Grilluj na małym ogniu około 30 minut.
Pieczarki grillowane z serem pleśniowym
Ta grillowa przystawka zachwyca nie tylko swoim aromatycznym nadzieniem, ale i prostotą wykonania. Pieczarki podane na zielonych sałatach skropionych octem balsamicznym z odrobiną miodu prezentują się naprawdę ciekawie. Słodko-kwaśne połączenie smaków sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy.
Składniki:
- 20 większych pieczarek,
- 100 g pesto,
- łyżka octu balsamicznego,
- pół łyżeczki miodu
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 50 g rukoli,
- 50 g roszponki,
- 100 g sera pleśniowego.
Sposób wykonania:
- Grzyby oczyść, umyj i dokładnie osusz. Oderwij od nich nóżki.
- Ser rozkrusz i wymieszaj z pesto — nadzienie jest już gotowe.
- Teraz pora na pieczarki. Grzyby grilluj około 3 minut kapeluszem do góry (to ważne). Po tym czasie zdejmij je z ognia i wypełnij farszem. Ponowienie połóż na grillu i piecz jeszcze około 5 minut.
- Rukolę i roszponkę rozłóż na talerzu. Ocet balsamiczny wymieszaj z miodem i skrop sałatki. Następnie wyłóż ugrillowane pieczarki, posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Pieczarki grillowane po azjatycku
Pikantno-słodkie grzybki po azjatycku świetnie skomponują się z mięsami z grilla, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielną przekąskę. Warto przygotować więcej niż jedną porcję, bo znikają z półmisków szybciej niż kiełbaski.
Składniki:
- 6 pieczarek portobello,
- 100 ml ciemnego sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka drobno posiekanego imbiru,
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku,
- szczypta przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Grzyby oczyść, umyj i dokładnie osusz.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pieczarki. Odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ułóż na grillu i piecz na małym ogniu, aż się pięknie zarumienią. Smacznego!