Idealnie soczyste i kruchutkie żeberka z grilla. Mięso samo będzie odchodzić od kości
Soczyste i kruchutkie żeberka z grilla, bezproblemowo odchodzące od kości, z lekko chrupiącą glazura i pikantnymi nutami... ten amerykański sen możesz spełnić na własnym trawniku i za pomocą prostego grilla skrytego gdzieś w garażu. Przygotuj tę pełną smaku marynatę i pozwól żeberkom chwilę popracować na ruszcie. Będziesz mile zaskoczony.
06.05.2024 11:07
Żeberka z grilla potrzebują przede wszystkim czasu - najpierw na marynowanie, które powinno trwać całą noc, a później na pieczenie. Tej czynności warto poświęcić kilka godzin, od dwóch do nawet sześciu w przypadku dużych i mięsistych kawałków. Ważna jest też niska temperatura. Uzbrojony w tę wiedzę i cierpliwość stworzysz żeberka jak z amerykańskiego snu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie żeberka na grill?
W większości sklepów w Polsce kupimy żeberka paski lub trójkąty. O ile te drugie to dobry wybór w przypadku gulaszy czy wywarów, tak do grillowania lepiej wybierać żeberka paski. Kolor mięsa powinien być jasnoróżowy i równomiernie marmurkowy. Zwróć uwagę na to, by mięso nie miało zbyt dużych przerostów, nie kupuj też kawałków zbyt chudych czy cienkich (gdzie warstwa mięsa ma mniej niż 1 cm). Wówczas żeberka z grilla mogą wyjść suche i twarde.
Co zrobić, żeby żeberka z grilla odchodziły od kości?
Żeberka wcześniej warto odstawić do marynowania. Poniżej znajdziecie przepis na prostą marynatę słodko-ostrą, która idealnie nadaje się do żeberek. Taką marynatą możesz smarować żeberka podczas grillowania, pamiętaj jednak, że jest na to czas dopiero 30 minut przed końcem pieczenia. Dlaczego? Ze względu na obecny w marynacie cukier może dojść do przypalenia skórki, zanim mięso będzie gotowe.
Chcąc przygotować żeberka z grilla odchodzące od kości, należy piec je długo i w stosunkowo niskiej temperaturze, wynoszącej najlepiej od 110 do 150 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości kawałków, natomiast przyjmuje się, że potrzeba co najmniej 2 godzin. Pamiętaj przy tym, że mięso nie powinno znajdować się nad źródłem ognia (w przeciwnym razie może się przypalić). Jeśli chcesz wiedzieć, czy żeberka są gotowe, złap szczypcami jeden koniec kości. Jeśli kość bezproblemu da się ją obluzować, żeberka można serwować.
Kruche i soczyste żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Przepis
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 3 łyżki miodu,
- 10 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej + 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na mniejsze części, możesz też pozbyć się błony od strony kości.
- Składniki na marynatę wymieszaj. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Żeberka najlepiej jest grillować w niskiej temperaturze (od 110 do 150 st. C) przez kilka godzin.
- Mięso ułóż na ruszcie lub tackach, pamiętaj jednak, by nie znajdowało się ono nad źródłem ognia. Przykryj pokrywę grilla i staraj się utrzymywać niską temperaturę.
- Mięso przewracaj co godzinę, dopiero przed samym końcem możesz posmarować je dodatkową warstwą marynaty.
- Żeberka grilluj przez co najmniej 2 godziny. Mięso będzie gotowe, kiedy kość zacznie od niego odchodzić bez problemu.