Tadeusz Drozda rozwalił system. Jego przepis na żeberka z grilla jest najlepszy
Od maja wszyscy jesteśmy mistrzami grillowania. Często się mówi, że to ulubiony sport Polaków. Do tej konkurencji dołączają też chętnie znani i lubiani. Ostatnio znany satyryk opowiedział, jak przygotowuje żeberka na ruszcie. Zdradził też, z czym je podaje. Będzie ostro!
04.05.2024 | aktual.: 05.05.2024 01:49
Tadeusz Drozda to legenda polskiego kabaretu. Pamiętamy go z wielu programów telewizyjnych. Jest też autorem słów kultowej już piosenki "Parostatek", która stała się jednym z największych przebojów Krzysztofa Krawczyka. Satyryk w jednym z wywiadów przyznał, że wymyślił nazwę telewizji Polsat. Czy tak wszechstronny człowiek odnajduje się w kuchni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Światowe biesiady
Oczywiście, że tak. Tadeusz Drozda kilka lat temu wydał książkę "Ja smakosz, czyli biesiada dookoła świata". Podzielił się w niej 150 przepisami z różnych krajów. Wiele dań podpatrzył na biesiadach, w których uczestniczył. Wśród sprawdzonych przez satyryka receptur znajdziemy m.in. golonkę zapiekaną w piwie, bigos czy żur z kiełbasą, ale też dania, do których o składniki może być trudniej, na przykład jeleń w wiśniach czy żeberka dzika w migdałach.
Ulubiony przepis
I właśnie teraz Tadeusz Drozda znowu powraca do tematu żeberek. Tylko nie z dzika, ale wieprzowych. Satyryk w "Super Expressie" przyznał, że uwielbia grillować i robi to przez cały rok. Ma na pewno do tego doskonałe warunki, bo mieszka w domu z ogrodem w podwarszawskiej Radości. Żeberka to specjalność Tadeusza Drozdy. Kto skorzysta z przepisu? By je przygotować, przyda się zapas kostek rosołowych.
Żeberka z grilla Tadeusza Drozdy
Składniki:
- około 1,5 kg niezbyt tłustych żeberek, które powinny wyglądać jak akordeon,
- 2 łyżki miodu,
- 3 kostki rosołowe,
- 1 kostka maggi,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego,
- sól do smaku,
- pasta paprykowa typu relish.
Sposób przygotowania:
- Żeberka umyj, pokrój na kawałki, włóż do rondla i gotuj w osolonej wodzie do chwili, gdy będą na wpół miękkie. Odsącz i przełóż mięso do żeliwnego garnka lub brytfanny.
- W osobnym, niedużym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki rosołowe. Rosół lekko schłodź, dodaj dwie łyżki miodu, wino oraz przyprawy. Gotuj przez chwilę, by sos zgęstniał.
- Sosem polej żeberka i przykryj rondel pokrywką. Postaw na bardzo małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotuj, aż żeberka będą całkiem miękkie.
- Wyjmij żeberka z sosu, przypiecz lekko na grillu i podaj z pastą paprykową.