Tadeusz Drozda rozwalił system. Jego przepis na żeberka z grilla jest najlepszy

Od maja wszyscy jesteśmy mistrzami grillowania. Często się mówi, że to ulubiony sport Polaków. Do tej konkurencji dołączają też chętnie znani i lubiani. Ostatnio znany satyryk opowiedział, jak przygotowuje żeberka na ruszcie. Zdradził też, z czym je podaje. Będzie ostro!

Żeberka zanim trafią na ruszt wymagają przygotowania. Zanim żeberka trafią na ruszt, wymagają przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RitaE
Dorota Gepert

Tadeusz Drozda to legenda polskiego kabaretu. Pamiętamy go z wielu programów telewizyjnych. Jest też autorem słów kultowej już piosenki "Parostatek", która stała się jednym z największych przebojów Krzysztofa Krawczyka. Satyryk w jednym z wywiadów przyznał, że wymyślił nazwę telewizji Polsat. Czy tak wszechstronny człowiek odnajduje się w kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe miseczki z kaszanką. Genialny przepis na majówkę i nie tylko

Światowe biesiady

Oczywiście, że tak. Tadeusz Drozda kilka lat temu wydał książkę "Ja smakosz, czyli biesiada dookoła świata". Podzielił się w niej 150 przepisami z różnych krajów. Wiele dań podpatrzył na biesiadach, w których uczestniczył. Wśród sprawdzonych przez satyryka receptur znajdziemy m.in. golonkę zapiekaną w piwie, bigos czy żur z kiełbasą, ale też dania, do których o składniki może być trudniej, na przykład jeleń w wiśniach czy żeberka dzika w migdałach.

Ulubiony przepis

I właśnie teraz Tadeusz Drozda znowu powraca do tematu żeberek. Tylko nie z dzika, ale wieprzowych. Satyryk w "Super Expressie" przyznał, że uwielbia grillować i robi to przez cały rok. Ma na pewno do tego doskonałe warunki, bo mieszka w domu z ogrodem w podwarszawskiej Radości. Żeberka to specjalność Tadeusza Drozdy. Kto skorzysta z przepisu? By je przygotować, przyda się zapas kostek rosołowych.

Żeberka z grilla Tadeusza Drozdy

Składniki:

  • około 1,5 kg niezbyt tłustych żeberek, które powinny wyglądać jak akordeon,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 kostki rosołowe,
  • 1 kostka maggi,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • sól do smaku,
  • pasta paprykowa typu relish.


Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj, pokrój na kawałki, włóż do rondla i gotuj w osolonej wodzie do chwili, gdy będą na wpół miękkie. Odsącz i przełóż mięso do żeliwnego garnka lub brytfanny.
  2. W osobnym, niedużym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki rosołowe. Rosół lekko schłodź, dodaj dwie łyżki miodu, wino oraz przyprawy. Gotuj przez chwilę, by sos zgęstniał.
  3. Sosem polej żeberka i przykryj rondel pokrywką. Postaw na bardzo małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotuj, aż żeberka będą całkiem miękkie.
  4. Wyjmij żeberka z sosu, przypiecz lekko na grillu i podaj z pastą paprykową.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej