InspiracjeJoanna znalazła przepis w przedwojennej broszurce. Taką zupę serwowano na Wigilię zamiast barszczu

Joanna znalazła przepis w przedwojennej broszurce. Taką zupę serwowano na Wigilię zamiast barszczu

W polskiej tradycji wigilijnej zupy zajmują wyjątkowe miejsce. Są zarówno symbolem dawnych obyczajów, jak i kulinarnych innowacji. Poznaj najciekawsze z nich – od klasycznej zupy grzybowej po mniej znane, ale równie fascynujące odmiany regionalne.

Suszenica wigilijna
Suszenica wigilijna
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

24.11.2024 14:43

Popularne zupy wigilijne

Zupa grzybowa, szczególnie ta na bazie suszonych grzybów, to stały bywalec wigilijnych stołów. Jej głęboki aromat i stosunkowo proste przygotowanie sprawiają, że jest uwielbiana przez wiele osób.

Nieco mniej znana, zupa śledziowa według przepisu Ewy Wachowicz zyskuje coraz więcej zwolenników. Pochodząca z regionu kujawsko-pomorskiego, nazywana "rosopitą", zupa ta to świeże podejście do tradycji. Serwowana na zimno, z dodatkiem młodych ziemniaków i śmietany, wprowadza lekkość i orzeźwienie. Idealna dla tych, którzy poszukują alternatyw dla gorących, tradycyjnych dań.

Koci lament to zupa z Podkarpacia i Lubelszczyzny, w swoim składzie zawierająca kiszoną kapustę, fasolę i ziemniaki. Jest postnym daniem, które dzięki połączeniu tych prostych składników, zyskuje unikalny smak – intensywny i kwaśny, z nutą słodyczy dodanej przez powidła śliwkowe

Autorka bloga "Królestwo garów" poleca natomiast suszenicę. To esencjonalna zupa na bazie wywaru z suszonych owoców. Joanna trafiła na przepis w przedwojennej gazetce "Zupy i sosy" wydawnictwa Bluszcz. Jeśli więc lubicie kompot z suszu, to suszenica również przypadnie wam do gustu. Skusicie się?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Suszenica - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g owoców suszonych (jabłek, gruszek, śliwek w równych proporcjach),
  • kawałek laski cynamonu,
  • 5-6 goździków,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce włóż do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj owoce w tej samej wodzie, do miękkości.
  2. Ugotowane owoce odcedź, wywaru nie wylewaj!
  3. Zmiel w maszynce do mięsa i przetrzyj przez sito. Połącz z wywarem, dolej przegotowaną wodę, tyle, aby otrzymać dwa litry zupy.
  4. Dodaj kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotuj.
  5. Dopraw do smaku cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 50 ml zimnej wody, dolej trochę gorącego płynu, wymieszaj i połącz z zupą.
  6. Suszenicę podawaj ze śmietaną i grzankami.
Wybrane dla Ciebie