Joanna znalazła przepis w przedwojennej broszurce. Taką zupę serwowano na Wigilię zamiast barszczu

W polskiej tradycji wigilijnej zupy zajmują wyjątkowe miejsce. Są zarówno symbolem dawnych obyczajów, jak i kulinarnych innowacji. Poznaj najciekawsze z nich – od klasycznej zupy grzybowej po mniej znane, ale równie fascynujące odmiany regionalne.

Suszenica wigilijnaSuszenica wigilijna
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Popularne zupy wigilijne

Zupa grzybowa, szczególnie ta na bazie suszonych grzybów, to stały bywalec wigilijnych stołów. Jej głęboki aromat i stosunkowo proste przygotowanie sprawiają, że jest uwielbiana przez wiele osób.

Nieco mniej znana, zupa śledziowa według przepisu Ewy Wachowicz zyskuje coraz więcej zwolenników. Pochodząca z regionu kujawsko-pomorskiego, nazywana "rosopitą", zupa ta to świeże podejście do tradycji. Serwowana na zimno, z dodatkiem młodych ziemniaków i śmietany, wprowadza lekkość i orzeźwienie. Idealna dla tych, którzy poszukują alternatyw dla gorących, tradycyjnych dań.

Koci lament to zupa z Podkarpacia i Lubelszczyzny, w swoim składzie zawierająca kiszoną kapustę, fasolę i ziemniaki. Jest postnym daniem, które dzięki połączeniu tych prostych składników, zyskuje unikalny smak – intensywny i kwaśny, z nutą słodyczy dodanej przez powidła śliwkowe

Autorka bloga "Królestwo garów" poleca natomiast suszenicę. To esencjonalna zupa na bazie wywaru z suszonych owoców. Joanna trafiła na przepis w przedwojennej gazetce "Zupy i sosy" wydawnictwa Bluszcz. Jeśli więc lubicie kompot z suszu, to suszenica również przypadnie wam do gustu. Skusicie się?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Suszenica - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g owoców suszonych (jabłek, gruszek, śliwek w równych proporcjach),
  • kawałek laski cynamonu,
  • 5-6 goździków,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce włóż do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj owoce w tej samej wodzie, do miękkości.
  2. Ugotowane owoce odcedź, wywaru nie wylewaj!
  3. Zmiel w maszynce do mięsa i przetrzyj przez sito. Połącz z wywarem, dolej przegotowaną wodę, tyle, aby otrzymać dwa litry zupy.
  4. Dodaj kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotuj.
  5. Dopraw do smaku cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 50 ml zimnej wody, dolej trochę gorącego płynu, wymieszaj i połącz z zupą.
  6. Suszenicę podawaj ze śmietaną i grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej