Te suszone owoce omijaj szerokim łukiem. Z nich nie ugotujesz zdrowego kompotu

Nie ma wigilijnej wieczerzy bez pysznego kompotu i nie ma pysznego kompotu bez jakościowej mieszanki suszonych owoców. Śliwka, jabłko, gruszka to absolutna podstawa, jednak nie sposób nie dodać innych kuszących bakalii. Finalny smak i wartości odżywcze naszego napoju zależą od tego, po jakie owoce sięgniemy. Tutaj warto przystanąć, poczytać składy i zastanowić się nad ostatecznym wyborem, gdyż suszone owoce nie zawsze w składzie zawierają tylko suszone owoce.

Te suszone owoce omijaj szerokim łukiem. Z nich nie ugotujesz zdrowego kompotuSuszone owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Daktyle i rodzynki, morele i figi, śliwki i jabłka - w sklepach znajdziemy mnogość suszonych owoców. I dobrze, gdyż warto po nie sięgać cały rok, nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy w postaci aromatycznego kompotu. Oczywiście najzdrowsze są owoce świeże, ale suszone również są dobrym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. magnezu, potasu, żelaza, fosforu, miedzi, witamin A i C. Niewątpliwie jedną z największych zalet suszonych owoców jest duża zawartość błonnika. Niestety, produkty te zawierają też dużo cukru i są kaloryczne, dlatego powinno się je spożywać z umiarem. Powinniśmy być również czujni, czytając składy takich produktów. Znajdziemy tam substancje szkodliwe czy choćby nawet dodatkowy cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Susz na kompot. Takich suszonych owoców unikaj

Sięgając po opakowanie suszonych owoców w sklepie, zerknijmy na skład. Dlaczego? Ponieważ najlepsze suszone owoce to te, które w składzie zawierają tylko owoce. A nie zawsze to taka oczywista oczywistość. Wielu producentów do suszonych owoców dodaje cukier, dwutlenek siarki, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej palmowy, regulator kwasowości np. kwas jabłkowy. Niektóre z powyższych nie są niczym złym, inne - wręcz przeciwnie.

Na pewno zbędny jest dodatek cukru (same owoce naturalnie są jego źródłem). Olej palmowy i dwutlenek siarki to substancje szkodliwie. Nie sięgaj więc po produkty, które zawierają je w swoim składzie. Kwas jabłkowy natomiast nie wykazuje negatywnego wpływu na jakość produktu.

Istota jest również informacja na temat kraju pochodzenia bakalii. Niektóre państwa specjalizują się w produkcji określonych suszonych owoców, stąd też wiadomo, że mamy do czynienia z produktem dobrej jakości. Tym samym warto sięgać po suszone jabłka z Polski, figi z Turcji i Grecji, a daktyle z Izraela.

Suszone owoce
Suszone owoce © Pixabay

Pakowane czy luzem? Jakie owoce suszone są lepsze?

Reguła jest taka, że zawsze lepiej jest sięgać po suszone owoce pakowane. Co za tym przemawia? Po pierwsze - nie wiemy, jak dużo czasu na sklepowej półce spędziły owoce sprzedawane luzem. Po drugie - dostęp powietrza sprawia, że witaminy obecne w takich produktach po prostu się utleniają. Co więcej, suszone owoce dostępne na wagę z reguły nie posiadają widocznej daty przydatności do spożycia.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia