Takich bakalii nigdy nie kupuj. Mogą zrujnować zdrowie

Wydaje nam się, że wszystkie bakalie są zdrowe. W końcu to orzechy, rodzynki i żurawina, które wspaniale wpływają na nasz organizm. Są też źródłem wielu witamin i minerałów. Czy jednak możemy zajadać się nimi bez ograniczeń? Które bakalie są niezdrowe?

BakalieBakalie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kudryashova
Paulina Hermann

Bakalie to grupa, do której zaliczają się suszone i kandyzowane owoce oraz orzechy. W procesie suszenia stają się one słodsze i tracą wodę. Dzięki temu możemy je dłużej przechowywać, bo szybko nie stracą świeżości. Chociaż w takim wydaniu często smakują bardziej, to objadanie się nimi nie jest zbyt dobrym pomysłem. Suszone daktyle i rodzynki mają o wiele więcej cukru niż ich świeże odpowiedniki. To jednak nie jest jedyny powód, dla którego powinniśmy uważać na bakalie, a szczególnie suszone owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Takie bakalie mogą zrujnować zdrowie. Przenigdy ich nie jedz

Chociaż z reguły są zdrowe, to przy kupowaniu trzeba zachować szczególną ostrożność. W procesie suszenia używa się bowiem produktów z siarką, które zapobiegają pleśnieniu i rozwojowi drożdży. Mają też działanie konserwujące i "poprawiają" kolor suszonych owoców. Takie związki nawet w niewielkich ilościach są niebezpieczne dla alergików i blokują przyswajanie kwasu foliowego oraz innych witamin. Jeśli przeczytamy o dwutlenku siarki w składzie, powinniśmy odłożyć produkt na półkę.

Bakalie
Bakalie © pexels

Bakalie sprzedawane na wagę i przechowywanych w wielkich workach również nie są zbyt dobrym wyborem. Nie znamy ich składu. Mogą one zawierać na przykład aflatoksyny, które gromadzą się w wątrobie i wywołują problemy i choroby związane z tym narządem. Te związki wykryto u osób z wirusowym zapaleniem wątroby typu B. Mogą również powodować marskość wątroby lub żółtaczkę.

Jeśli chcemy mieć pewność, że bakalie będą zdrowe i pełne wartości odżywczych, powinniśmy kupować je ze sprawdzonych źródeł, na przykład ze sklepów ekologicznych. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy sami wysuszyli owoce.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą