Takich bakalii nigdy nie kupuj. Mogą zrujnować zdrowie

Wydaje nam się, że wszystkie bakalie są zdrowe. W końcu to orzechy, rodzynki i żurawina, które wspaniale wpływają na nasz organizm. Są też źródłem wielu witamin i minerałów. Czy jednak możemy zajadać się nimi bez ograniczeń? Które bakalie są niezdrowe?

BakalieBakalie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kudryashova
Paulina Hermann

Bakalie to grupa, do której zaliczają się suszone i kandyzowane owoce oraz orzechy. W procesie suszenia stają się one słodsze i tracą wodę. Dzięki temu możemy je dłużej przechowywać, bo szybko nie stracą świeżości. Chociaż w takim wydaniu często smakują bardziej, to objadanie się nimi nie jest zbyt dobrym pomysłem. Suszone daktyle i rodzynki mają o wiele więcej cukru niż ich świeże odpowiedniki. To jednak nie jest jedyny powód, dla którego powinniśmy uważać na bakalie, a szczególnie suszone owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Takie bakalie mogą zrujnować zdrowie. Przenigdy ich nie jedz

Chociaż z reguły są zdrowe, to przy kupowaniu trzeba zachować szczególną ostrożność. W procesie suszenia używa się bowiem produktów z siarką, które zapobiegają pleśnieniu i rozwojowi drożdży. Mają też działanie konserwujące i "poprawiają" kolor suszonych owoców. Takie związki nawet w niewielkich ilościach są niebezpieczne dla alergików i blokują przyswajanie kwasu foliowego oraz innych witamin. Jeśli przeczytamy o dwutlenku siarki w składzie, powinniśmy odłożyć produkt na półkę.

Bakalie
Bakalie © pexels

Bakalie sprzedawane na wagę i przechowywanych w wielkich workach również nie są zbyt dobrym wyborem. Nie znamy ich składu. Mogą one zawierać na przykład aflatoksyny, które gromadzą się w wątrobie i wywołują problemy i choroby związane z tym narządem. Te związki wykryto u osób z wirusowym zapaleniem wątroby typu B. Mogą również powodować marskość wątroby lub żółtaczkę.

Jeśli chcemy mieć pewność, że bakalie będą zdrowe i pełne wartości odżywczych, powinniśmy kupować je ze sprawdzonych źródeł, na przykład ze sklepów ekologicznych. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy sami wysuszyli owoce.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste