PoradyWielu zastanawia się, jak przechowywać orzechy. W skorupce czy bez?

Wielu zastanawia się, jak przechowywać orzechy. W skorupce czy bez?

Nie ulega wątpliwości, że orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto jeść je codziennie. Czy zastanawialiście się jednak, w jaki sposób najlepiej je przechowywać? Czy możemy je trzymać w skorupce, a może lepiej ją usunąć? Wyjaśniamy tę sprawę raz na zawsze.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.10.2023 09:26

Jeśli mamy sporo miejsca, lepiej przechowywać orzechy włoskie w łupinkach, gdyż chroni ona miąższ przed wilgocią oraz przesuszeniem. To sprawi, że produkt zachowa świeżość na dłużej i szybko się nie zepsuje. Takie orzechy najlepiej przechowywać na półce w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie całe przechowywać orzechy włoskie?

Najlepiej będzie jeśli zaopatrzymy się w bawełniany worek lub pleciony koszyk wiklinowy. Zanim jednak umieścimy w nim produkt, należy upewnić się, czy orzechy są suche. Jeżeli tak nie jest, trzeba od razu je wysuszyć, na przykład w piekarniku (musimy tutaj pamiętać o odpowiedniej temperaturze, inaczej orzechy staną się zjełczałe). W przypadku, gdy mamy trochę więcej czasu, możemy po prostu wysypać wszystkie sztuki na papier lub bawełnianą ściereczkę i odczekać kilka dni.

A co z orzechami łuskanymi?

Czasem jesteśmy zmuszeni do pozbycia się skorupki. Co zrobić w takiej sytuacji? Idealnym sposobem na przechowywanie będzie szczelny słoik z klipsem i gumową uszczelką lub typu twist. Powinniśmy umieścić go w ciemnym i suchym miejscu. Tam przechowujemy orzechy przez 90 dni. Jednakże temperatura nie może być zbyt wysoka, inaczej staną się gorzkie. Niska również nie jest dobra - wtedy zacznie rozwijać się szara pleśń. Jak rozwiązać ten problem? Wystarczy po prostu umieścić słoik w zamykanej szafce kuchennej.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie© Public Domain Pictures

Jest jeszcze jeden sposób na przechowywanie orzechów włoskich. Z pomocą przyjdzie nam szczelny pojemnik oraz lodówka. Musimy umieścić pudełko na dolnej półce i postarać się, by nic aromatycznego obok nie leżało. Orzechy włoskie chłoną zapachy i z czasem mogą przesiąknąć wonią jakieś potrawy lub produktu.

Czy można je mrozić? Okazuje się, że to świetny sposób na konserwację. Dzięki temu orzechy będą smakować świetnie i będziemy mogli dodać je do ciast oraz deserów. Ich walory smakowe nie znikną. Wystarczy włożyć bakalie do woreczków strunowych lub szczelnych pojemników.

Wybrane dla Ciebie