Babcia pokazała mi, jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Prosty sposób
Lubisz orzechy włoskie, ale jednocześnie nie przepadasz za wyczuwalną w nich goryczą? Okazuje się, że nasze babcie wiedziały doskonale, jak się jej pozbyć.
26.09.2023 15:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że orzechy włoskie to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. I nie chodzi tu tylko o całą masę wypieków. Na bazie orzechów możesz też przygotować genialny sos, wykorzystać je w formie farszu do pieczonego mięsa oraz dodać do zdrowej i pożywnej sałatki.
Sama jestem ogromną miłośniczką orzechów. Bardzo je lubię i często jem je solo, czy to oglądając ulubiony serial, czy czytając kolejną książkę z mojej biblioteczki. Jednak po pewnym czasie coraz bardziej zaczyna przeszkadzać mi gorzkawy posmak takiej przekąski. Też tak masz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babciny patent
Moimi przemyśleniami podzieliłam się z babcią Zosią, która od razu miała gotowe rozwiązanie. Okazuje się, że moja chodząca "encyklopedia kulinarna" niweluje gorycz orzechów włoskich w bardzo prosty i zarazem skuteczny sposób. Ty również możesz go wykorzystać w swojej kuchni. W czym tkwi cały sekret?
Otóż babcia poradziła mi w takich przypadkach wrzucić orzechy do miski i zalać je gorącym mlekiem. Następnie odstawić miskę z zawartością na 4-5 minut. Po takiej kąpieli miałam odcedzić orzechy i pozbyć się nadmiaru mleka z ich powierzchni. Tak też zrobiłam i to naprawdę zadziałało.
Kąpiel w gorącym mleku skutecznie pomogła pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. A jak sam widzisz, wystarczyło naprawdę niewiele, aby osiągnąć ten cel.
Inne sposoby też mogą się sprawdzić
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś, bo babcia powiedziała, że gdyby okazało się, że nie mam w domu mleka, bez niego też można się obejść. W takim przypadku orzechy należy zalać zwykłym wrzątkiem i odstawić. Okres oczekiwania jest tu jednak dużo dłuższy. Istnieje też metoda z wymianą wody kilka razy, ale to już wymaga większego zaangażowania i pracy. Dlatego też patent z mlekiem ma tu ogromną przewagę.
Kolejnym skutecznym rozwiązaniem na pozbycie się goryczy z orzechów jest piekarnik. Wystarczy rozsypać orzechy w formie do pieczenia i wstawić je do nagrzanego piekarnika dosłownie na 5 minut. Piekarnik można zamienić też na zwykłą patelnię. Chodzi tu po prostu o uzyskanie wysokiej temperatury, która skutecznie zniweluje gorycz w orzechach.
A ty masz problem z wyczuwalną goryczą w orzechach? A może to dla ciebie coś zupełnie naturalnego?