Zupa przeciwzapalna. Wspiera zdrowie jak żadna inna, a zrobisz w kilka chwil
Ta zupa przyda ci się jesienią nie mniej niż wymyślne medykamenty z apteki. Jedz ją profilaktycznie, a unikniesz spędzania całych dni na wycieraniu nosa i snuciu się po mieszkaniu bez siły i energii. Co więcej, zupa przeciwzapalna jest po prostu pyszna!
24.09.2023 17:06
Jesień, jak my cię "kochamy". No dobrze, to nie jest tak, że nie potrafisz być urokliwa. Masz swoje plusy, trzeba ci to oddać, ale pozwól nam się nimi cieszyć, a nie posyłaj nas do łóżka z katarem i bólem mięśni kilka razy w miesiącu. Możemy się tam umówić? Na wszelki wypadek, ponieważ nie bardzo ci wierzymy, mamy na ciebie pewien patent. Zupa przeciwzapalna to nasz as w rękawie!
Cały trik tej smacznej zupy polega na odpowiednim zestawieniu składników. W przepisie pojawia się między innymi czosnek, cynamon, cebula, curry, pietruszka, pestki dyni. Te produkty to nie tylko ciekawe połączenie smakowe, ale również skondensowane właściwości prozdrowotne — takie, na którym szczególnie powinno nam zależeć jesienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystkie razem i każdy z osobna wspiera ludzki układ odpornościowy. Cynamon działa przeciwbakteryjnie, curry — przeciwzapalnie. Czosnek to już symbol wsparcia zdrowia, podobnie jak cebula. Pietruszka to natomiast bogate źródło witaminy C, a pestki dyni — kwasów omega 3, o których można by pisać wiersze. Prawda, że żaden składnik nie jest tu przypadkowy? Oto zupa przeciwzapalna — idealna na jesień!
Zupa przeciwzapalna
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów,
- 1 cebula,
- 1/2 papryki,
- 30 ml mleka kokosowego,
- garść pestek dyni,
- 60 g mozzarelli,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- curry,
- oliwa z oliwek,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Nie obieraj (z wyjątkiem cebuli). Zamiast tego ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wszystkie skropl niewielką ilością oliwy z oliwek, oprósz solą i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20-25 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do misy blendera. Dodaj jeszcze ząbki czosnku i przyprawy: curry, pieprz, cynamon. Całość dokładnie zblenduj.
- Tak przygotowaną zupę podawaj z mlekiem kokosowym, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą. Posyp z wierzchu pestkami dyni. Smacznego!