Zupa przeciwzapalna. Wspiera zdrowie jak żadna inna, a zrobisz w kilka chwil

Ta zupa przyda ci się jesienią nie mniej niż wymyślne medykamenty z apteki. Jedz ją profilaktycznie, a unikniesz spędzania całych dni na wycieraniu nosa i snuciu się po mieszkaniu bez siły i energii. Co więcej, zupa przeciwzapalna jest po prostu pyszna!

Zupa przeciwzapalna. Najlepsza na jesieńZupa przeciwzapalna. Najlepsza na jesień
Źródło zdjęć: © canva.com

Jesień, jak my cię "kochamy". No dobrze, to nie jest tak, że nie potrafisz być urokliwa. Masz swoje plusy, trzeba ci to oddać, ale pozwól nam się nimi cieszyć, a nie posyłaj nas do łóżka z katarem i bólem mięśni kilka razy w miesiącu. Możemy się tam umówić? Na wszelki wypadek, ponieważ nie bardzo ci wierzymy, mamy na ciebie pewien patent. Zupa przeciwzapalna to nasz as w rękawie!

Cały trik tej smacznej zupy polega na odpowiednim zestawieniu składników. W przepisie pojawia się między innymi czosnek, cynamon, cebula, curry, pietruszka, pestki dyni. Te produkty to nie tylko ciekawe połączenie smakowe, ale również skondensowane właściwości prozdrowotne — takie, na którym szczególnie powinno nam zależeć jesienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Wszystkie razem i każdy z osobna wspiera ludzki układ odpornościowy. Cynamon działa przeciwbakteryjnie, curry — przeciwzapalnie. Czosnek to już symbol wsparcia zdrowia, podobnie jak cebula. Pietruszka to natomiast bogate źródło witaminy C, a pestki dyni — kwasów omega 3, o których można by pisać wiersze. Prawda, że żaden składnik nie jest tu przypadkowy? Oto zupa przeciwzapalna — idealna na jesień!

Zupa przeciwzapalna

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1/2 papryki,
  • 30 ml mleka kokosowego,
  • garść pestek dyni,
  • 60 g mozzarelli,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • curry,
  • oliwa z oliwek,
  • cynamon.
Zupa przeciwzapalna jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna
Zupa przeciwzapalna jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Nie obieraj (z wyjątkiem cebuli). Zamiast tego ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wszystkie skropl niewielką ilością oliwy z oliwek, oprósz solą i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20-25 minut.
  2. Upieczone warzywa przełóż do misy blendera. Dodaj jeszcze ząbki czosnku i przyprawy: curry, pieprz, cynamon. Całość dokładnie zblenduj.
  3. Tak przygotowaną zupę podawaj z mlekiem kokosowym, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą. Posyp z wierzchu pestkami dyni. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej