Zupa przeciwzapalna. Wspiera zdrowie jak żadna inna, a zrobisz w kilka chwil
24.09.2023 17:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta zupa przyda ci się jesienią nie mniej niż wymyślne medykamenty z apteki. Jedz ją profilaktycznie, a unikniesz spędzania całych dni na wycieraniu nosa i snuciu się po mieszkaniu bez siły i energii. Co więcej, zupa przeciwzapalna jest po prostu pyszna!
Jesień, jak my cię "kochamy". No dobrze, to nie jest tak, że nie potrafisz być urokliwa. Masz swoje plusy, trzeba ci to oddać, ale pozwól nam się nimi cieszyć, a nie posyłaj nas do łóżka z katarem i bólem mięśni kilka razy w miesiącu. Możemy się tam umówić? Na wszelki wypadek, ponieważ nie bardzo ci wierzymy, mamy na ciebie pewien patent. Zupa przeciwzapalna to nasz as w rękawie!
Cały trik tej smacznej zupy polega na odpowiednim zestawieniu składników. W przepisie pojawia się między innymi czosnek, cynamon, cebula, curry, pietruszka, pestki dyni. Te produkty to nie tylko ciekawe połączenie smakowe, ale również skondensowane właściwości prozdrowotne — takie, na którym szczególnie powinno nam zależeć jesienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystkie razem i każdy z osobna wspiera ludzki układ odpornościowy. Cynamon działa przeciwbakteryjnie, curry — przeciwzapalnie. Czosnek to już symbol wsparcia zdrowia, podobnie jak cebula. Pietruszka to natomiast bogate źródło witaminy C, a pestki dyni — kwasów omega 3, o których można by pisać wiersze. Prawda, że żaden składnik nie jest tu przypadkowy? Oto zupa przeciwzapalna — idealna na jesień!
Zupa przeciwzapalna
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów,
- 1 cebula,
- 1/2 papryki,
- 30 ml mleka kokosowego,
- garść pestek dyni,
- 60 g mozzarelli,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- curry,
- oliwa z oliwek,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Nie obieraj (z wyjątkiem cebuli). Zamiast tego ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wszystkie skropl niewielką ilością oliwy z oliwek, oprósz solą i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20-25 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do misy blendera. Dodaj jeszcze ząbki czosnku i przyprawy: curry, pieprz, cynamon. Całość dokładnie zblenduj.
- Tak przygotowaną zupę podawaj z mlekiem kokosowym, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą. Posyp z wierzchu pestkami dyni. Smacznego!