WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Rosół i pomidorowa mogą się schować. Ta zupa jest jeszcze lepsza, tylko ma fatalną nazwę

Nazwa potrawy potrafi czasem wprowadzić w błąd, a tak właśnie jest w przypadku zupy "z mysiej psitki". Nazwa może być myląca, ale jedno jest pewne: ta zupa to prawdziwa uczta smakowa.

Zupa "z mysiej psitki"Zupa "z mysiej psitki"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Prosta, pożywna, i smaczna - zupa "z mysiej psitki" to kulinarna perełka, którą gotowały nasze babcie. Poznaj tajemnice tego wyjątkowego dania, które do dziś jest niezwykle popularne na wschodnim Mazowszu i Lubelszczyźnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Zupa "z mysiej psitki" i jej historia

Nazwa tej zupy może wydawać się tajemnicza, ale nie daj się zwieść. To po prostu tradycyjna polska zupa, która cieszyła podniebienia naszych przodków. Nazwa "mysia psitka" była jedynie lokalnym określeniem, które wskazywało na prostotę i dostępność składników. W każdym domu przepis na tę zupę był trochę inny, ale zawsze zawierał podstawowe składniki - ziemniaki i coś "na okrasę". To właśnie ta różnorodność i dostępność składników sprawiły, że zupa "z mysiej psitki" była tak popularna.

Zupa "z mysiej psitki" - przepis

Do przygotowania zupy "z mysiej psitki" potrzebujesz jedynie kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Nie potrzebujesz niczego wyszukanego ani kosztownego. Oto, co będziesz potrzebować:

  • około 2 litrów bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu (może być także wywar z kości),
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 większa cebula,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • około 300 g podgardla lub boczku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • pół małej główki kapusty (może być włoska),
  • zasmażka z masła i mąki,
  • opcjonalnie: porwany czerstwy chleb.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem i dodaj pokrojone podgardle lub boczek. Wytop tłuszcz na niewielkim ogniu.
  2. Następnie dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusz na średniej mocy palnika, aż cebula będzie złota, a ziemniaki się podsmażą.
  3. Zalej wszystko bulionem i dodaj pokrojoną marchewkę oraz kilka suszonych grzybków. Teraz dodaj także czosnek - wcześniej możesz go podsmażyć z cebulą, ale dodany w tej chwili nie zdominuje smaku.
  4. Kapustę podsmaż na patelni na odrobinie masła i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i zmniejsz moc palnika. Gotuj całość do miękkości warzyw.
  5. Przygotuj zasmażkę i zapraw nią zupę. Przed podaniem wkrusz do zupy kawałki czerstwego chleba.

Zupa "z mysiej psitki" to danie, które udowadnia, że nie potrzeba drogich składników ani skomplikowanych receptur, żeby przygotować smaczny i pożywny posiłek. Ta tradycyjna polska zupa to hołd dla prostoty i smaku. Z łatwo dostępnych składników można stworzyć potrawę, która zachwyci twoje podniebienie.

Dodając odrobinę własnej kreatywności, możesz dostosować przepis do swojego gustu i cieszyć się niezrównanym smakiem tej tradycyjnej potrawy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze