5 kroków, dzięki którym Twoja zupa zawsze będzie perfekcyjna. Miej je na uwadze!

Co zawsze możesz znaleźć w mojej kuchni? Odpowiedź jest bardzo prosta - zupa. Mam do niej ogromną słabość, a jej przygotowanie jest dla mnie zawsze czystą przyjemnością.

Obrazek<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>
Frania

Moi bliscy również kochają zupy. I nie ma chyba przepisu, który zniechęciłby ich do tego typu dań. Po prostu jesteśmy w nich zakochani!

A skoro już o zupie mowa, to czy wiesz, co zrobić, aby udała się za każdym razem? Jeśli nie, poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne odpowiedzi!

#1 Postaw na kostki bulionowe domowej roboty

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

To bardzo proste zadanie, a efekty na pewno Cię zadowolą. Wystarczy, że podsmażysz na patelni włoszczyznę, z cebulą, czosnkiem i przyprawami (pietruszka, lubczyk, zioła prowansalskie, tymianek, sól). Gotową mieszankę możesz umieścić w formie na kostki i wstawić do zamrażarki.

Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotowe kostki, które podkreślą smak Twojej zupy.

#2 Zabielanie zupy

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Rób to rozważnie i powoli. Najlepiej dodaj śmietankę w małych porcjach i patrz co dzieje się z zupą. Dzięki temu, wszystkie składniki dobrze się połączą.

#3 Dodawanie do zupy makaronu i ryżu

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Zupa bardzo często zawiera w swoim składzie makaron lub ryż. I warto pamiętać, że przy tych składnikach łatwo o katastrofę w postaci rozgotowanej paćki. Moja rada? Ugotowany ryż lub makaron dodaj w ostatniej fazie przygotowania zupy, tuż przed podaniem jej swoim bliskim.

#4 Przyprawy i świeże zioła

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Skoro już jesteśmy przy ostatniej fazie przygotowania zupy, pamiętaj, że to odpowiedni czas na dodanie do niej przypraw i świeżych ziół. Dzięki temu podkręcisz i wzbogacisz smak swojej zupy w 100%

#5 Zupa potrzebuje czasu

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli będziesz chciała wszystko przyśpieszyć i przygotowanie zupy stanie się wyścigiem, nie licz na zadawalające efekty. Po pierwsze, warzywa w zupie mogą być niedogotowane. Po drugie, zupę należy przygotować w określonym porządku, zaczynając od bazy, po dodanie bulionu i zabielenie wywaru na samym końcu.

I to wszystko! Juz wiesz co zrobić, aby zupa wyszła idealna za każdym razem ?
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯