PrzepisZupySmakuje lepiej niż tradycyjna pomidorówka. Moja rodzina mogłaby ją jeść nawet codziennie

Smakuje lepiej niż tradycyjna pomidorówka. Moja rodzina mogłaby ją jeść nawet codziennie

Ta zupa z soczewicą idealnie nada się na jesienne obiady
Ta zupa z soczewicą idealnie nada się na jesienne obiady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.09.2023 08:13

Zupa pomidorowa z soczewicą w marokańskim stylu idealnie wpisze się w jesienny klimat, kiedy lubimy sięgać po rozgrzewające potrawy. Jest bardzo aromatyczna, a soczewica i ciecierzyca nadają jej sytości. Ta wariacja na temat pomidorówki z pewnością przypadnie ci do gustu.

Harira odgrywa ważną rolę w marokańskiej kulturze. Jest to danie, które często podawane jest podczas ważnych uroczystości. Zupa ta symbolizuje jedność rodziny i wspólny posiłek. Istnieje wiele odmian hariry, najczęściej podaje się ją podczas Ramadanu, choć można ją przyrządzać przez cały rok. Dzięki kombinacji ziół i przypraw zupa ta sprawdzi się jako rozgrzewające danie na zbliżające się jesienne dni

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pomidorowa w marokańskim stylu. Idealna na chłodne dni

Przygotować ją można na wiele różnych sposobów, ale istnieją pewne kluczowe składniki, które są nieodzowne. Są to m.in.: soczewica i ciecierzyca - czyli główne składniki hariry, które nadają zupie gęstości, pomidory - używane zarówno w postaci świeżych, jak i przetworzonych (np. w postaci koncentratu), zioła i przyprawy, tj. kolendra i pietruszka oraz kurkuma, kumin, cynamon, imbir i pieprz cayenne. Harira może być przygotowywana z dodatkiem mięsa, najczęściej używa się wołowiny, jagnięciny lub kurczaka.

W zależności od regionu do hariry dodaje się też cebulę i ryż, a podczas serwowania można podać także sok z cytryny. Harira występuje zazwyczaj z jajkami na twardo posypanymi solą i kminkiem, daktylami i innymi suszonymi owocami, a także tradycyjnymi słodyczami miodowymi oraz innymi domowymi wypiekami lub naleśnikami.

Marokańska zupa z soczewicą jest bardzo rozgrzewająca
Marokańska zupa z soczewicą jest bardzo rozgrzewająca© Wikimedia Commons | إيان, CC BY-SA 4.0

Harira - rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą. Przepis

Składniki:

  • 100 g suchej ciecierzycy lub ok. 200 g namoczonej,
  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 2 puszki krojonych pomidorów w puszce,
  • 2 litry wody,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry,
  • 100 g daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przygotuj dzień wcześniej. Zalej ją wodą, by napęczniała. Do zupy potrzebujesz ok. 200 gramów już gotowej ciecierzycy.
  2. Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, podobnie sera naciowego. Warzywa przesmaż na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kiedy cebula zeszkli się, dodaj pomidory z puszki, soczewicę, ciecierzycę i pokrojone w cienkie paski daktyle.
  4. Na tym etapie możesz dodać też przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  5. Całość zalej wodą, dokładnie zamieszaj i gotuj przez ok. 40 minut. Po tym czasie ewentualnie dopraw zupę do smaku.
  6. Gotową zupę podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką lub kolendrą, możesz dodać odrobinę soku z cytryny, cienki makaron nitki lub ryż.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także