Smakuje lepiej niż tradycyjna pomidorówka. Moja rodzina mogłaby ją jeść nawet codziennie
Zupa pomidorowa z soczewicą w marokańskim stylu idealnie wpisze się w jesienny klimat, kiedy lubimy sięgać po rozgrzewające potrawy. Jest bardzo aromatyczna, a soczewica i ciecierzyca nadają jej sytości. Ta wariacja na temat pomidorówki z pewnością przypadnie ci do gustu.
19.09.2023 08:13
Harira odgrywa ważną rolę w marokańskiej kulturze. Jest to danie, które często podawane jest podczas ważnych uroczystości. Zupa ta symbolizuje jedność rodziny i wspólny posiłek. Istnieje wiele odmian hariry, najczęściej podaje się ją podczas Ramadanu, choć można ją przyrządzać przez cały rok. Dzięki kombinacji ziół i przypraw zupa ta sprawdzi się jako rozgrzewające danie na zbliżające się jesienne dni
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pomidorowa w marokańskim stylu. Idealna na chłodne dni
Przygotować ją można na wiele różnych sposobów, ale istnieją pewne kluczowe składniki, które są nieodzowne. Są to m.in.: soczewica i ciecierzyca - czyli główne składniki hariry, które nadają zupie gęstości, pomidory - używane zarówno w postaci świeżych, jak i przetworzonych (np. w postaci koncentratu), zioła i przyprawy, tj. kolendra i pietruszka oraz kurkuma, kumin, cynamon, imbir i pieprz cayenne. Harira może być przygotowywana z dodatkiem mięsa, najczęściej używa się wołowiny, jagnięciny lub kurczaka.
W zależności od regionu do hariry dodaje się też cebulę i ryż, a podczas serwowania można podać także sok z cytryny. Harira występuje zazwyczaj z jajkami na twardo posypanymi solą i kminkiem, daktylami i innymi suszonymi owocami, a także tradycyjnymi słodyczami miodowymi oraz innymi domowymi wypiekami lub naleśnikami.
Harira - rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą. Przepis
Składniki:
- 100 g suchej ciecierzycy lub ok. 200 g namoczonej,
- 200 g zielonej soczewicy,
- 2 puszki krojonych pomidorów w puszce,
- 2 litry wody,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łodyg selera naciowego,
- pęczek natki pietruszki lub kolendry,
- 100 g daktyli bez pestek,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kuminu mielonego,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju lub oliwy.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę przygotuj dzień wcześniej. Zalej ją wodą, by napęczniała. Do zupy potrzebujesz ok. 200 gramów już gotowej ciecierzycy.
- Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, podobnie sera naciowego. Warzywa przesmaż na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy cebula zeszkli się, dodaj pomidory z puszki, soczewicę, ciecierzycę i pokrojone w cienkie paski daktyle.
- Na tym etapie możesz dodać też przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Całość zalej wodą, dokładnie zamieszaj i gotuj przez ok. 40 minut. Po tym czasie ewentualnie dopraw zupę do smaku.
- Gotową zupę podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką lub kolendrą, możesz dodać odrobinę soku z cytryny, cienki makaron nitki lub ryż.