Żaden ryż i żadne mięso. Do jesiennych gołąbków daje o wiele lepszy farsz

Gołąbki z Lubelszczyzny. Mają cudowny, jesienny farsz
Gołąbki z Lubelszczyzny. Mają cudowny, jesienny farsz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2023 15:56, aktual.: 18.09.2023 16:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj mamy dla ciebie prawdziwy jesienny majstersztyk. Gołąbki z tym farszem to kulinarne cudo, którym nie tylko zachwycisz rodzinę, ale również poważnie ją zaskoczysz. Zapisz sobie recepturę, bo jeszcze tej jesieni wrócisz do niej przynajmniej kilka razy.

Być może gołąbki nie pojawiają się w jadłospisie Polaków tak często, jak schabowe czy mielone, ale kiedy już podamy je rodzinie, znikają z talerzy w mgnieniu oka. Trzeba jednak zaznaczyć, że tak, jak do innych dań stosujemy różnego rodzaju urozmaicenia, tak i gołąbki są na to bardzo podatne. Zamiana klasycznych składników farszu może się tu okazać strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjnie — sam wiesz. Ryż, mięso mielone, trochę przypraw, sos pomidorowy i gotowe. Niektórzy decydują się na lekkie rewolucje w przepisie i przygotowują na przykład gołąbki bez zawijania. My mamy inny pomysł. Przenieśmy się na chwilę w region Lubelszczyzny, gdzie od lat serwuje się gołąbki z farszem z kaszy gryczanej i leśnych grzybów. Czyż nie wspominaliśmy, że będzie iście "jesiennie"? Kiedy jak nie tą porą roku korzystać z darów lasu, po które wszyscy prędzej czy później się udamy?

Jeśli jesteś za, to zapraszamy do przepisu. To naprawdę prościzna!

Gołąbki z grzybowym farszem

Składniki:

  • 1 biała kapusta,
  • 250 g pieczarek sezonowych grzybów,
  • 1 woreczek kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grzybami i kaszą to prawdziwe kulinarne cudo
Gołąbki z grzybami i kaszą to prawdziwe kulinarne cudo© canva.com
  1. Z kapusty wykrój głąb. W garnku zagrzej wodę i wsadź do niej warzywo. Powinno być całe przykryte. Po około 7 minutach liście będą już ładnie odchodzić. Ściągnij je i przełóż na talerz.
  2. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją od producenta. Grzyby dokładnie oczyść. Pamiętaj, że warto robić to od razu po ich przyniesieniu do domu, inaczej ziemia i listki będą znacznie oporniej schodziły.
  3. Teraz grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż te składniki na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki. Na koniec na tę samą patelnię wrzuć również ugotowaną kaszę. Posól, popieprz i po chwili zdejmij z ognia.
  4. Tak przygotowany farsz zawiń w liście kapusty. Pozostałe liście ułóż na wysmarowanym olejem dnie garnka. Ułóż gołąbki, zalej wodą i gotuj przez około 60 minut. Podawaj z ulubionym sosem. Może pieczarkowym? Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także