Żaden ryż i żadne mięso. Do jesiennych gołąbków daje o wiele lepszy farsz
Dzisiaj mamy dla ciebie prawdziwy jesienny majstersztyk. Gołąbki z tym farszem to kulinarne cudo, którym nie tylko zachwycisz rodzinę, ale również poważnie ją zaskoczysz. Zapisz sobie recepturę, bo jeszcze tej jesieni wrócisz do niej przynajmniej kilka razy.
18.09.2023 | aktual.: 18.09.2023 16:07
Być może gołąbki nie pojawiają się w jadłospisie Polaków tak często, jak schabowe czy mielone, ale kiedy już podamy je rodzinie, znikają z talerzy w mgnieniu oka. Trzeba jednak zaznaczyć, że tak, jak do innych dań stosujemy różnego rodzaju urozmaicenia, tak i gołąbki są na to bardzo podatne. Zamiana klasycznych składników farszu może się tu okazać strzałem w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjnie — sam wiesz. Ryż, mięso mielone, trochę przypraw, sos pomidorowy i gotowe. Niektórzy decydują się na lekkie rewolucje w przepisie i przygotowują na przykład gołąbki bez zawijania. My mamy inny pomysł. Przenieśmy się na chwilę w region Lubelszczyzny, gdzie od lat serwuje się gołąbki z farszem z kaszy gryczanej i leśnych grzybów. Czyż nie wspominaliśmy, że będzie iście "jesiennie"? Kiedy jak nie tą porą roku korzystać z darów lasu, po które wszyscy prędzej czy później się udamy?
Jeśli jesteś za, to zapraszamy do przepisu. To naprawdę prościzna!
Gołąbki z grzybowym farszem
Składniki:
- 1 biała kapusta,
- 250 g pieczarek sezonowych grzybów,
- 1 woreczek kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 natki pietruszki,
- masło klarowane,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wykrój głąb. W garnku zagrzej wodę i wsadź do niej warzywo. Powinno być całe przykryte. Po około 7 minutach liście będą już ładnie odchodzić. Ściągnij je i przełóż na talerz.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją od producenta. Grzyby dokładnie oczyść. Pamiętaj, że warto robić to od razu po ich przyniesieniu do domu, inaczej ziemia i listki będą znacznie oporniej schodziły.
- Teraz grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż te składniki na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki. Na koniec na tę samą patelnię wrzuć również ugotowaną kaszę. Posól, popieprz i po chwili zdejmij z ognia.
- Tak przygotowany farsz zawiń w liście kapusty. Pozostałe liście ułóż na wysmarowanym olejem dnie garnka. Ułóż gołąbki, zalej wodą i gotuj przez około 60 minut. Podawaj z ulubionym sosem. Może pieczarkowym? Smacznego!