PoradyWbijam jajka na patelnię i polewam je tym płynem. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdy dotąd

Wbijam jajka na patelnię i polewam je tym płynem. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdy dotąd

Poznaj patent na puszystą jajecznicę
Poznaj patent na puszystą jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.09.2023 10:12

Patentów na kremową, puszystą jajecznicę znajdziemy bez liku. Tu proponuje się dodanie śmietany, tam zaleca wymieszanie jajek z mlekiem. To jednak niejedyne rozwiązania. Jeśli stronisz od nabiału, pokochasz ten patent.

Po milionie prób i milionie błędów nadal nie udaje ci się przygotować idealnie puszystej jajecznicy? Koniecznie wypróbuj tego rozwiązania. Wystarczy, że dodasz kilka kropel płynu do rozkłóconych jajek, a reszta zrobi się sama. Nie zgadniesz, o jakim produkcie mowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby jajecznica była bardziej puszysta?

Oczywistymi rozwiązaniami są w tym przypadku mleko lub śmietana. Składniki te dodane do jajecznicy spulchnią ją i nadadzą jej puszystości. Nie każdy jednak uwzględnia w swoim codziennym jadłospisie produkty nabiałowe. Czy w takim przypadku trzeba pożegnać się z lekką, delikatną jajecznicą? Absolutnie nie!

Z pomocą przychodzi mało znany i mało oczywisty trik. Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz kilka kropel soku z cytryny. Danie nie stanie kwaśne, a nabierze lekkości. To ze względu na obecny w cytrynie kwas askorbinowy, który wpływa na strukturę białka. Po dodaniu do jajecznicy soku z cytryny białko nie zetnie się za mocno, przez co danie będzie puszyste i delikatne.

Tak uzyskasz lekką i kremową jajecznicę
Tak uzyskasz lekką i kremową jajecznicę© Pixabay

Jak poprawić smak jajecznicy?

Pamiętaj również, by wybierać jajka dobrej jakości oraz rozkłócić je przed usmażeniem, np. w miseczce. Co ważne, jajka mieszamy przy użyciu widelca lub mątewki, nigdy za pomocą rózgi lub trzepaczki. Dlaczego? Masa jajeczna na jajecznicę powinna być rozmącona, ale nie napowietrzona. Jeśli będziecie ubijać jajka zbyt długo, wyjdzie wam bardzo ścisła i twarda jajecznica, a w najlepszym przypadku omlet.


Masę jajeczną wylewamy na rozgrzany tłuszcz, jednak patelnia w tym momencie nie powinna znajdować się nad ogniem. Umieszczamy ją dopiero po wstępnym rozmieszaniu masy i delikatnym ścięciu jajek. Temperaturę smażenia jajecznicy kontroluj na bieżąco - jeśli widzisz, że jajka szybko się ścinają, zdejmij patelnię z palnika i po tym kontynuuj mieszanie. Jeśli jajka są nadal za mało ścięte, możesz ponownie położyć patelnię nad ogniem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także