Królewski kucharz się wygadał. Królowa Elżbieta uwielbiała jajecznicę z nietypowym dodatkiem

Dokładnie rok temu, w wieku 96 lat zmarła królowa Elżbieta II. Nie oznacza to jednak, że o słynnej monarchini przestało się już mówić. Co jakiś czas do opinii publicznej trafiają różnego rodzaju ciekawostki z życia Elżbiety. Czasem dotyczą spraw wzniosłych i poważnych, innym razem — błahych i codziennych. Na przykład tego, jaką jajecznicę królowa zwykła jadać na śniadanie...

Królowa Elżbieta II przepadała za jajecznicą z nietypowym dodatkiemKrólowa Elżbieta II przepadała za jajecznicą z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Facebook

70 lat spędzone na brytyjskim tronie to wystarczająco długi czas, by w historii Wysp zapisać się na zawsze. Kochana przez rodaków i szanowana nawet przez politycznych adwersarzy królowa Elżbieta II stała się pewnego rodzaju ikoną, a jej losem, zwłaszcza w ostatnich latach życia, interesował się cały świat. Legendarna za życia i niezapomniana po śmierci królowa do dziś pozostaje na ustach nie tylko Brytyjczyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Chociaż w mediach więcej mówi się dziś o następcy tronu i jego dzieciach (a może raczej: zwłaszcza o nich), to co jakiś czas temat królowej powraca. Nie tak dawno temu mieliśmy okazję czytać wspomnienia nadwornych kucharzy Jej Królewskiej Mości, którzy zdradzili kilka pikantnych szczegółów z pałacowych kuluarów. Tym sposobem dowiedzieliśmy się na przykład, że aktualny król — Karol III — uwielbia jeść na śniadanie siemię lniane, a Elżbieta II preferowała jajecznicę z nietypowym dodatkiem.

Królowa Elżbieta i jej śniadania

Majestat królowej z dynastii Windsorów nie przeszkadzał jej w spożywaniu dań, które moglibyśmy określić jako "pospolite". O zamiłowaniu monarchini do jajecznicy opowiedział już rok temu Lee Holmes, australijski dietetyk, który przyjaźni się z zatrudnionym przez wiele lat w królewskiej kuchni kucharzem. Jego słowa z września 2022 roku zacytował portal kuchnia.fakt.pl:

Madame uwielbiała czasami zaczynać dzień od śniadania bogatego w białko. Ta jajecznica szczególnie przypadła jej do gustu. Odkąd dostałem ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są super! Zawsze przyrządzam je, gdy przyjeżdżają do mnie przyjaciele

O jaką konkretnie jajecznicę chodziło? Cóż, już początek przepisu zaczyna się dość ekstrawagancko. Według relacji nadwornego kucharza najpierw należało połączyć trzy jajka z łyżką mleka. Później, kiedy białko ścięło się już na patelni z rozgrzanym masłem, jajka były doprawiane sparzoną skórką z cytryny i gałką muszkatołową.

Królowa Elżbieta panowała przez 70 lat
Królowa Elżbieta panowała przez 70 lat © Facebook

Tak podawana królowej Elżbiecie jajecznica była jeszcze doprawiona pieprzem i posypana szczypiorkiem. Brzmi nieźle? Nie pozostaje chyba nic innego, jak przygotować tę wersję popularnego śniadania w domu. Być może poczujemy się wtedy iście... królewsko?

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione