Królewski kucharz się wygadał. Królowa Elżbieta uwielbiała jajecznicę z nietypowym dodatkiem

Dokładnie rok temu, w wieku 96 lat zmarła królowa Elżbieta II. Nie oznacza to jednak, że o słynnej monarchini przestało się już mówić. Co jakiś czas do opinii publicznej trafiają różnego rodzaju ciekawostki z życia Elżbiety. Czasem dotyczą spraw wzniosłych i poważnych, innym razem — błahych i codziennych. Na przykład tego, jaką jajecznicę królowa zwykła jadać na śniadanie...

Królowa Elżbieta II przepadała za jajecznicą z nietypowym dodatkiemKrólowa Elżbieta II przepadała za jajecznicą z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Facebook

70 lat spędzone na brytyjskim tronie to wystarczająco długi czas, by w historii Wysp zapisać się na zawsze. Kochana przez rodaków i szanowana nawet przez politycznych adwersarzy królowa Elżbieta II stała się pewnego rodzaju ikoną, a jej losem, zwłaszcza w ostatnich latach życia, interesował się cały świat. Legendarna za życia i niezapomniana po śmierci królowa do dziś pozostaje na ustach nie tylko Brytyjczyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Chociaż w mediach więcej mówi się dziś o następcy tronu i jego dzieciach (a może raczej: zwłaszcza o nich), to co jakiś czas temat królowej powraca. Nie tak dawno temu mieliśmy okazję czytać wspomnienia nadwornych kucharzy Jej Królewskiej Mości, którzy zdradzili kilka pikantnych szczegółów z pałacowych kuluarów. Tym sposobem dowiedzieliśmy się na przykład, że aktualny król — Karol III — uwielbia jeść na śniadanie siemię lniane, a Elżbieta II preferowała jajecznicę z nietypowym dodatkiem.

Królowa Elżbieta i jej śniadania

Majestat królowej z dynastii Windsorów nie przeszkadzał jej w spożywaniu dań, które moglibyśmy określić jako "pospolite". O zamiłowaniu monarchini do jajecznicy opowiedział już rok temu Lee Holmes, australijski dietetyk, który przyjaźni się z zatrudnionym przez wiele lat w królewskiej kuchni kucharzem. Jego słowa z września 2022 roku zacytował portal kuchnia.fakt.pl:

Madame uwielbiała czasami zaczynać dzień od śniadania bogatego w białko. Ta jajecznica szczególnie przypadła jej do gustu. Odkąd dostałem ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są super! Zawsze przyrządzam je, gdy przyjeżdżają do mnie przyjaciele

O jaką konkretnie jajecznicę chodziło? Cóż, już początek przepisu zaczyna się dość ekstrawagancko. Według relacji nadwornego kucharza najpierw należało połączyć trzy jajka z łyżką mleka. Później, kiedy białko ścięło się już na patelni z rozgrzanym masłem, jajka były doprawiane sparzoną skórką z cytryny i gałką muszkatołową.

Królowa Elżbieta panowała przez 70 lat
Królowa Elżbieta panowała przez 70 lat © Facebook

Tak podawana królowej Elżbiecie jajecznica była jeszcze doprawiona pieprzem i posypana szczypiorkiem. Brzmi nieźle? Nie pozostaje chyba nic innego, jak przygotować tę wersję popularnego śniadania w domu. Być może poczujemy się wtedy iście... królewsko?

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥