Królewski kucharz się wygadał. Królowa Elżbieta uwielbiała jajecznicę z nietypowym dodatkiem

Dokładnie rok temu, w wieku 96 lat zmarła królowa Elżbieta II. Nie oznacza to jednak, że o słynnej monarchini przestało się już mówić. Co jakiś czas do opinii publicznej trafiają różnego rodzaju ciekawostki z życia Elżbiety. Czasem dotyczą spraw wzniosłych i poważnych, innym razem — błahych i codziennych. Na przykład tego, jaką jajecznicę królowa zwykła jadać na śniadanie...

Królowa Elżbieta II przepadała za jajecznicą z nietypowym dodatkiemKrólowa Elżbieta II przepadała za jajecznicą z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Facebook

70 lat spędzone na brytyjskim tronie to wystarczająco długi czas, by w historii Wysp zapisać się na zawsze. Kochana przez rodaków i szanowana nawet przez politycznych adwersarzy królowa Elżbieta II stała się pewnego rodzaju ikoną, a jej losem, zwłaszcza w ostatnich latach życia, interesował się cały świat. Legendarna za życia i niezapomniana po śmierci królowa do dziś pozostaje na ustach nie tylko Brytyjczyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Chociaż w mediach więcej mówi się dziś o następcy tronu i jego dzieciach (a może raczej: zwłaszcza o nich), to co jakiś czas temat królowej powraca. Nie tak dawno temu mieliśmy okazję czytać wspomnienia nadwornych kucharzy Jej Królewskiej Mości, którzy zdradzili kilka pikantnych szczegółów z pałacowych kuluarów. Tym sposobem dowiedzieliśmy się na przykład, że aktualny król — Karol III — uwielbia jeść na śniadanie siemię lniane, a Elżbieta II preferowała jajecznicę z nietypowym dodatkiem.

Królowa Elżbieta i jej śniadania

Majestat królowej z dynastii Windsorów nie przeszkadzał jej w spożywaniu dań, które moglibyśmy określić jako "pospolite". O zamiłowaniu monarchini do jajecznicy opowiedział już rok temu Lee Holmes, australijski dietetyk, który przyjaźni się z zatrudnionym przez wiele lat w królewskiej kuchni kucharzem. Jego słowa z września 2022 roku zacytował portal kuchnia.fakt.pl:

Madame uwielbiała czasami zaczynać dzień od śniadania bogatego w białko. Ta jajecznica szczególnie przypadła jej do gustu. Odkąd dostałem ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są super! Zawsze przyrządzam je, gdy przyjeżdżają do mnie przyjaciele

O jaką konkretnie jajecznicę chodziło? Cóż, już początek przepisu zaczyna się dość ekstrawagancko. Według relacji nadwornego kucharza najpierw należało połączyć trzy jajka z łyżką mleka. Później, kiedy białko ścięło się już na patelni z rozgrzanym masłem, jajka były doprawiane sparzoną skórką z cytryny i gałką muszkatołową.

Królowa Elżbieta panowała przez 70 lat
Królowa Elżbieta panowała przez 70 lat © Facebook

Tak podawana królowej Elżbiecie jajecznica była jeszcze doprawiona pieprzem i posypana szczypiorkiem. Brzmi nieźle? Nie pozostaje chyba nic innego, jak przygotować tę wersję popularnego śniadania w domu. Być może poczujemy się wtedy iście... królewsko?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak