Nie tylko piszinger królował w PRL. Z andrutów zrobisz inny ekspresowy przysmak

Andruty to bardzo prosty wyrób. Produkuje się go ręcznie według stałej receptury. Wafle te mają bardzo specyficzny smak i są mocno chrupiące, dzięki czemu goszczą na naszych stołach już od setek lat, często w formie tzw. piszingerów. Zanim jednak sięgniecie po kolejny przepis na przekładane andruty, koniecznie wypróbujcie ten na roladę waflową.

ObrazekWystarczą andruty i prosty krem, by stworzyć pyszną roladę waflową - Pyszności; Fot. Pyszności/Pixabay

Wygląda nieziemsko, a smakuje jeszcze lepiej. Do czekoladowej masy dodaj posiekane orzechy - takie, jakie lubisz - by wzbogacić smak rolady. Dodatek galaretki mocno spaja całość i sprawia, że po pokrojeniu deser prezentuje się nienagannie. Spokojnie, masę zrobisz tak naprawdę w jednej misce. To nic trudnego, a efekty przerosną twoje oczekiwania.

Andruty. Zapomniany przysmak wraca do łask

Andruty to regionalny produkt Kalisza. Produkuje się je na podstawie jednej, stałej receptury: z mąki, oleju rzepakowego i niewielkiej ilości cukru oraz wody. Ciasto następnie wylewa się na tzw. żelazka, by po krótkiej chwili powstał chrupiący opłatek. Przez to, że cukier ulega krystalizacji, andruty mają słodki i jednocześnie lekko gorzki posmak.

Co ciekawe, wyrób od lat utrzymuje ten sam kształt oraz wielkość. Ponadto, mimo rozwoju technologii andruty nadal produkuje się ręcznie, z tego względu jest to produkt wyjątkowy i niepowtarzalny. Produkt ten jest znany już od XVIII wieku. Wywodzi się (według wielu źródeł) z tradycji żydowskiej, ale był kupowany również przez chrześcijan. Dawniej wafle jadano bez dodatków, później robiono piszingery (wafle przekładane masą czekoladowo-orzechową i oblane lukrem czekoladowym).

Obrazek
Andruty nadają się nie tylko do robienia piszingerów. Można zawinąć je w roladę - Pyszności; Fot. Pyszności

Ekspresowe andruty z masą kakaowo-orzechową. Przepis na roladę waflową

Z andrutów zrobimy nie tylko piszingery, ale też pyszną roladę waflową. Prezentuje się nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje. Ten ekspresowy deser zrobi wrażenie na gościach. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a lista składników ogranicza się do kilku pozycji. Zamiast piszingerów postaw na stole słodką roladę i patrz, jak szybko znika z talerzy.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 1 paczka herbatników,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 listków wafli,
  • garść ulubionych orzechów.

Przygotowanie: 

  1. Galaretkę truskawkową zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, żeby proszek się rozpuścił.
  2. W garnku rozpuść kostkę masła. Następnie dodaj cukier oraz kakao i wymieszaj całość.
  3. Wlej rozpuszczoną galaretkę do garnka, potem dorzuć posiekane orzechy (możesz dodać też inne bakalie).
  4. Dwa andruty połóż na wilgotnej ścierce i przykryj je kolejną wilgotną ścierką. Dzięki temu nieco rozmiękną.
  5. Tężejącą masę wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami i wyłóż na arkusz. Następnie zawiń roladę.
  6. Roladę owiń szczelnie folią aluminiową. Następnie wstaw ją do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  7. Kiedy będzie gotowa, może pokroić ją na plastry.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione