Nie tylko piszinger królował w PRL. Z andrutów zrobisz inny ekspresowy przysmak
Andruty to bardzo prosty wyrób. Produkuje się go ręcznie według stałej receptury. Wafle te mają bardzo specyficzny smak i są mocno chrupiące, dzięki czemu goszczą na naszych stołach już od setek lat, często w formie tzw. piszingerów. Zanim jednak sięgniecie po kolejny przepis na przekładane andruty, koniecznie wypróbujcie ten na roladę waflową.
27.07.2023 11:23
Wygląda nieziemsko, a smakuje jeszcze lepiej. Do czekoladowej masy dodaj posiekane orzechy - takie, jakie lubisz - by wzbogacić smak rolady. Dodatek galaretki mocno spaja całość i sprawia, że po pokrojeniu deser prezentuje się nienagannie. Spokojnie, masę zrobisz tak naprawdę w jednej misce. To nic trudnego, a efekty przerosną twoje oczekiwania.
Andruty. Zapomniany przysmak wraca do łask
Andruty to regionalny produkt Kalisza. Produkuje się je na podstawie jednej, stałej receptury: z mąki, oleju rzepakowego i niewielkiej ilości cukru oraz wody. Ciasto następnie wylewa się na tzw. żelazka, by po krótkiej chwili powstał chrupiący opłatek. Przez to, że cukier ulega krystalizacji, andruty mają słodki i jednocześnie lekko gorzki posmak.
Co ciekawe, wyrób od lat utrzymuje ten sam kształt oraz wielkość. Ponadto, mimo rozwoju technologii andruty nadal produkuje się ręcznie, z tego względu jest to produkt wyjątkowy i niepowtarzalny. Produkt ten jest znany już od XVIII wieku. Wywodzi się (według wielu źródeł) z tradycji żydowskiej, ale był kupowany również przez chrześcijan. Dawniej wafle jadano bez dodatków, później robiono piszingery (wafle przekładane masą czekoladowo-orzechową i oblane lukrem czekoladowym).
Ekspresowe andruty z masą kakaowo-orzechową. Przepis na roladę waflową
Z andrutów zrobimy nie tylko piszingery, ale też pyszną roladę waflową. Prezentuje się nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje. Ten ekspresowy deser zrobi wrażenie na gościach. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a lista składników ogranicza się do kilku pozycji. Zamiast piszingerów postaw na stole słodką roladę i patrz, jak szybko znika z talerzy.
Składniki:
- 200 g masła,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 szklanki gorącej wody,
- 1 paczka herbatników,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 5 listków wafli,
- garść ulubionych orzechów.
Przygotowanie:
- Galaretkę truskawkową zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, żeby proszek się rozpuścił.
- W garnku rozpuść kostkę masła. Następnie dodaj cukier oraz kakao i wymieszaj całość.
- Wlej rozpuszczoną galaretkę do garnka, potem dorzuć posiekane orzechy (możesz dodać też inne bakalie).
- Dwa andruty połóż na wilgotnej ścierce i przykryj je kolejną wilgotną ścierką. Dzięki temu nieco rozmiękną.
- Tężejącą masę wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami i wyłóż na arkusz. Następnie zawiń roladę.
- Roladę owiń szczelnie folią aluminiową. Następnie wstaw ją do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Kiedy będzie gotowa, może pokroić ją na plastry.