Deser z PRL-u uwielbiany przez dzieciaki. Dziś pracownicy sanepidu drżą na myśl o nim

Kogel-mogel jest doskonałym przykładem prostego dania, które pokochały pokolenia Polaków. Ten deser, szczególnie popularny w okresie PRL-u, to prosta mieszanka żółtka z cukrem. Kiedyś wszyscy je jedli, a dziś wiele matek boi się podawać je dzieciom. Ale czy kogel-mogel wzbudza słuszne obawy?

Kogel-mogel przysmak z PRL. Fot. Teatr NN, licencja creative commons, AdobeStockKogel-mogel przysmak z PRL. Fot. Teatr NN, licencja creative commons, AdobeStock

Dziś przepis na kogel-mogel trąci nieco myszką. Wiele osób, nawet tych wychowanych w PRL, zapomniało o tym deserze. Kiedy sklepowe półki uginają się od różnorodnych słodyczy, nikt nie myśli już o tym rarytasie sprzed lat. Ale czy słusznie? Sprawdźmy.

Prawdziwy rarytas z PRL. Dziś o nim zapomnieliśmy

Kiedy na półkach sklepowych znajdowały się tylko ocet i musztarda, kogel-mogel był prawdziwym słodkim rarytasem. Wymyślna, krótka receptura, wykorzystująca tylko dwa składniki, podbiła polskie domy. Ale przepis ten nie jest polski, a prawdopodobnie żydowski. Co ciekawe, kogel-mogel jako deser pojawił się w Polsce już w XVII wieku.

Kogel-model składa się z dwóch składników, ale ponieważ ludzka wyobraźnia nie zna granic, jest często wzbogacany o różne dodatki. Często dodawane są do niego białka, miód, kakao, rodzynki, sok z cytryny, a nawet rum. Dziś wiele mam boi się podawać go dzieciom. Ten rarytas stracił na popularności m.in. w obawie przed zakażeniem bakteriami salmonelli. Dobra wiadomość jest taka, że tych problemów można łatwo uniknąć.

Kogel-mogel — przepis. Jak uniknąć salmonelii?

Przed przygotowaniem kogla-mogla warto sparzyć jaja, umieszczając je na kilka sekund w misce z wrzątkiem, a następnie zagotować. Najważniejsze jest, by były świeże i pochodzące ze znanych źródeł (najlepiej od kur z wolnego wybiegu). Oprócz jaj, do klasycznego kogla-mogla potrzebujemy odrobiny cukru. Jedna porcja to ok. 2-3 żółtka i 2 łyżeczki cukru. Żółtka i cukier umieszczamy w pojemniku (kubek, szklanka lub mała miska), a następnie miksujemy (łyżką, pałką, mikserem) do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Kogel-mogel - deser z jajek. Fot. Pixabay
Kogel-mogel - deser z jajek. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy