Deser z PRL-u uwielbiany przez dzieciaki. Dziś pracownicy sanepidu drżą na myśl o nim

Kogel-mogel jest doskonałym przykładem prostego dania, które pokochały pokolenia Polaków. Ten deser, szczególnie popularny w okresie PRL-u, to prosta mieszanka żółtka z cukrem. Kiedyś wszyscy je jedli, a dziś wiele matek boi się podawać je dzieciom. Ale czy kogel-mogel wzbudza słuszne obawy?

Kogel-mogel przysmak z PRL. Fot. Teatr NN, licencja creative commons, AdobeStockKogel-mogel przysmak z PRL. Fot. Teatr NN, licencja creative commons, AdobeStock

Dziś przepis na kogel-mogel trąci nieco myszką. Wiele osób, nawet tych wychowanych w PRL, zapomniało o tym deserze. Kiedy sklepowe półki uginają się od różnorodnych słodyczy, nikt nie myśli już o tym rarytasie sprzed lat. Ale czy słusznie? Sprawdźmy.

Prawdziwy rarytas z PRL. Dziś o nim zapomnieliśmy

Kiedy na półkach sklepowych znajdowały się tylko ocet i musztarda, kogel-mogel był prawdziwym słodkim rarytasem. Wymyślna, krótka receptura, wykorzystująca tylko dwa składniki, podbiła polskie domy. Ale przepis ten nie jest polski, a prawdopodobnie żydowski. Co ciekawe, kogel-mogel jako deser pojawił się w Polsce już w XVII wieku.

Kogel-model składa się z dwóch składników, ale ponieważ ludzka wyobraźnia nie zna granic, jest często wzbogacany o różne dodatki. Często dodawane są do niego białka, miód, kakao, rodzynki, sok z cytryny, a nawet rum. Dziś wiele mam boi się podawać go dzieciom. Ten rarytas stracił na popularności m.in. w obawie przed zakażeniem bakteriami salmonelli. Dobra wiadomość jest taka, że tych problemów można łatwo uniknąć.

Kogel-mogel — przepis. Jak uniknąć salmonelii?

Przed przygotowaniem kogla-mogla warto sparzyć jaja, umieszczając je na kilka sekund w misce z wrzątkiem, a następnie zagotować. Najważniejsze jest, by były świeże i pochodzące ze znanych źródeł (najlepiej od kur z wolnego wybiegu). Oprócz jaj, do klasycznego kogla-mogla potrzebujemy odrobiny cukru. Jedna porcja to ok. 2-3 żółtka i 2 łyżeczki cukru. Żółtka i cukier umieszczamy w pojemniku (kubek, szklanka lub mała miska), a następnie miksujemy (łyżką, pałką, mikserem) do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Kogel-mogel - deser z jajek. Fot. Pixabay
Kogel-mogel - deser z jajek. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze