Teściowa zawsze wybiera ten tłuszcz do smażenia jajecznicy. Żaden olej czy smalec

Nie ma to jak jajecznica na śniadanie! Oczywiście odpowiednio przyrządzona. Składniki, dodatki, dobra jakość jajek — to jedno. Zupełnie inną parę kaloszy stanowi tłuszcz, na którym przygotujemy naszą jajecznicę. Wierz lub nie, ale źle dobrany zupełnie zepsuje smak śniadania!

Teściowa zawsze wybiera ten tłuszcz do smażenia jajecznicy. Żaden olej czy smalecIdealna jajecznica wyjdzie tylko na tym tłuszczu
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Jajecznica to jedno z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań. Czerpiemy z niego to, co z rana niezbędne: właściwości odżywcze, uczucie sytości, energię do działania i, rzecz jasna, doskonały smak. Z tym ostatnim bywa jednak różnie, zwłaszcza jeśli za robienie jajecznicy weźmie się ktoś, kto... cóż, powiedzmy delikatnie: ma jeszcze przed sobą długą kulinarną drogę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Udana jajecznica? Nie zapomnij o tych zasadach!

Przygotowanie tego pozornie bardzo prostego dania wiąże się z przestrzeganiem kilku reguł. Intensywne mieszanie, niska moc palnika, a nawet stosowanie pewnego triku, polegającego na tym, że za każdym razem, gdy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy wysoko nad nim.

Przestrzegając tych zasad, możemy się spodziewać, że nasza jajecznica wyjdzie wilgotna, kremowa i niebywale pyszna. Nie można jednak zapomnieć o jeszcze jednym ważnym aspekcie tej potrawy: odpowiednio dobranym tłuszczu. Jak się bowiem okazuje, ten drobny szczegół może nam w kwestii jajecznicy albo pomóc, albo bardzo zaszkodzić.

Na jakim tłuszczu NIE smażyć jajecznicy?

Zacznijmy od tego, co złe. Wiele osób, przygotowując jajecznicę, instynktownie rozgrzewa na patelni olej rzepakowy. Cóż, spełni on swoją rolę — jajka nie będą przywierały do teflonu. Ale nic więcej! Zero korzyści. To może smalec? To klasyczne rozwiązanie ma swoje zalety, ale i sporo wad. Jajecznica wyjdzie znacznie tłustsza i cięższa.

Jeszcze gorszym rozwiązaniem są oleje roślinne np. ze słonecznika, kukurydzy albo pestek winogron. Pamiętaj: tego rodzaju tłuszcz nie nadaje się do obróbki termicznej! Pod jej wpływem staje się bowiem szkodliwy, o czym więcej pisaliśmy w innym naszym artykule.

Idealny tłuszcz do jajecznicy

Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia jajecznicy jest niewątpliwie masło. Ale nie takie zwykłe, a już na pewno nie miksy tłuszczowe czy margaryna. Kiedy najdzie cię ochota na jajecznicę, powinieneś od razu sięgnąć po masło klarowane. Jego zalet w tej kwestii jest wiele:

  • Idealnie łączy się z jajkami, dzięki czemu jajecznica wyjdzie totalnie kremowa
  • Dzięki swojemu orzechowemu smakowi nadaje jajecznicy cudownego aromatu
  • Ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego śmiało możesz poddawać obróbce termicznej
  • Jest zdrowe!
Masło klarowane — najlepsze do jajecznicy
Masło klarowane — najlepsze do jajecznicy © Licencjodawca

A może wcale cię nie zaskoczyliśmy, bo od zawsze używałeś tego tłuszczu do przyrządzania jajecznicy? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie