Teściowa zawsze wybiera ten tłuszcz do smażenia jajecznicy. Żaden olej czy smalec

Nie ma to jak jajecznica na śniadanie! Oczywiście odpowiednio przyrządzona. Składniki, dodatki, dobra jakość jajek — to jedno. Zupełnie inną parę kaloszy stanowi tłuszcz, na którym przygotujemy naszą jajecznicę. Wierz lub nie, ale źle dobrany zupełnie zepsuje smak śniadania!

Idealna jajecznica wyjdzie tylko na tym tłuszczuIdealna jajecznica wyjdzie tylko na tym tłuszczu
Źródło zdjęć: © canva.com

Jajecznica to jedno z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań. Czerpiemy z niego to, co z rana niezbędne: właściwości odżywcze, uczucie sytości, energię do działania i, rzecz jasna, doskonały smak. Z tym ostatnim bywa jednak różnie, zwłaszcza jeśli za robienie jajecznicy weźmie się ktoś, kto... cóż, powiedzmy delikatnie: ma jeszcze przed sobą długą kulinarną drogę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Udana jajecznica? Nie zapomnij o tych zasadach!

Przygotowanie tego pozornie bardzo prostego dania wiąże się z przestrzeganiem kilku reguł. Intensywne mieszanie, niska moc palnika, a nawet stosowanie pewnego triku, polegającego na tym, że za każdym razem, gdy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy wysoko nad nim.

Przestrzegając tych zasad, możemy się spodziewać, że nasza jajecznica wyjdzie wilgotna, kremowa i niebywale pyszna. Nie można jednak zapomnieć o jeszcze jednym ważnym aspekcie tej potrawy: odpowiednio dobranym tłuszczu. Jak się bowiem okazuje, ten drobny szczegół może nam w kwestii jajecznicy albo pomóc, albo bardzo zaszkodzić.

Na jakim tłuszczu NIE smażyć jajecznicy?

Zacznijmy od tego, co złe. Wiele osób, przygotowując jajecznicę, instynktownie rozgrzewa na patelni olej rzepakowy. Cóż, spełni on swoją rolę — jajka nie będą przywierały do teflonu. Ale nic więcej! Zero korzyści. To może smalec? To klasyczne rozwiązanie ma swoje zalety, ale i sporo wad. Jajecznica wyjdzie znacznie tłustsza i cięższa.

Jeszcze gorszym rozwiązaniem są oleje roślinne np. ze słonecznika, kukurydzy albo pestek winogron. Pamiętaj: tego rodzaju tłuszcz nie nadaje się do obróbki termicznej! Pod jej wpływem staje się bowiem szkodliwy, o czym więcej pisaliśmy w innym naszym artykule.

Idealny tłuszcz do jajecznicy

Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia jajecznicy jest niewątpliwie masło. Ale nie takie zwykłe, a już na pewno nie miksy tłuszczowe czy margaryna. Kiedy najdzie cię ochota na jajecznicę, powinieneś od razu sięgnąć po masło klarowane. Jego zalet w tej kwestii jest wiele:

  • Idealnie łączy się z jajkami, dzięki czemu jajecznica wyjdzie totalnie kremowa
  • Dzięki swojemu orzechowemu smakowi nadaje jajecznicy cudownego aromatu
  • Ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego śmiało możesz poddawać obróbce termicznej
  • Jest zdrowe!
Masło klarowane — najlepsze do jajecznicy
Masło klarowane — najlepsze do jajecznicy © Licencjodawca

A może wcale cię nie zaskoczyliśmy, bo od zawsze używałeś tego tłuszczu do przyrządzania jajecznicy? Daj nam znać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska