Teściowa zawsze wybiera ten tłuszcz do smażenia jajecznicy. Żaden olej czy smalec

Nie ma to jak jajecznica na śniadanie! Oczywiście odpowiednio przyrządzona. Składniki, dodatki, dobra jakość jajek — to jedno. Zupełnie inną parę kaloszy stanowi tłuszcz, na którym przygotujemy naszą jajecznicę. Wierz lub nie, ale źle dobrany zupełnie zepsuje smak śniadania!

Idealna jajecznica wyjdzie tylko na tym tłuszczuIdealna jajecznica wyjdzie tylko na tym tłuszczu
Źródło zdjęć: © canva.com

Jajecznica to jedno z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań. Czerpiemy z niego to, co z rana niezbędne: właściwości odżywcze, uczucie sytości, energię do działania i, rzecz jasna, doskonały smak. Z tym ostatnim bywa jednak różnie, zwłaszcza jeśli za robienie jajecznicy weźmie się ktoś, kto... cóż, powiedzmy delikatnie: ma jeszcze przed sobą długą kulinarną drogę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Udana jajecznica? Nie zapomnij o tych zasadach!

Przygotowanie tego pozornie bardzo prostego dania wiąże się z przestrzeganiem kilku reguł. Intensywne mieszanie, niska moc palnika, a nawet stosowanie pewnego triku, polegającego na tym, że za każdym razem, gdy jajka zaczynają się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy wysoko nad nim.

Przestrzegając tych zasad, możemy się spodziewać, że nasza jajecznica wyjdzie wilgotna, kremowa i niebywale pyszna. Nie można jednak zapomnieć o jeszcze jednym ważnym aspekcie tej potrawy: odpowiednio dobranym tłuszczu. Jak się bowiem okazuje, ten drobny szczegół może nam w kwestii jajecznicy albo pomóc, albo bardzo zaszkodzić.

Na jakim tłuszczu NIE smażyć jajecznicy?

Zacznijmy od tego, co złe. Wiele osób, przygotowując jajecznicę, instynktownie rozgrzewa na patelni olej rzepakowy. Cóż, spełni on swoją rolę — jajka nie będą przywierały do teflonu. Ale nic więcej! Zero korzyści. To może smalec? To klasyczne rozwiązanie ma swoje zalety, ale i sporo wad. Jajecznica wyjdzie znacznie tłustsza i cięższa.

Jeszcze gorszym rozwiązaniem są oleje roślinne np. ze słonecznika, kukurydzy albo pestek winogron. Pamiętaj: tego rodzaju tłuszcz nie nadaje się do obróbki termicznej! Pod jej wpływem staje się bowiem szkodliwy, o czym więcej pisaliśmy w innym naszym artykule.

Idealny tłuszcz do jajecznicy

Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia jajecznicy jest niewątpliwie masło. Ale nie takie zwykłe, a już na pewno nie miksy tłuszczowe czy margaryna. Kiedy najdzie cię ochota na jajecznicę, powinieneś od razu sięgnąć po masło klarowane. Jego zalet w tej kwestii jest wiele:

  • Idealnie łączy się z jajkami, dzięki czemu jajecznica wyjdzie totalnie kremowa
  • Dzięki swojemu orzechowemu smakowi nadaje jajecznicy cudownego aromatu
  • Ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego śmiało możesz poddawać obróbce termicznej
  • Jest zdrowe!
Masło klarowane — najlepsze do jajecznicy
Masło klarowane — najlepsze do jajecznicy © Licencjodawca

A może wcale cię nie zaskoczyliśmy, bo od zawsze używałeś tego tłuszczu do przyrządzania jajecznicy? Daj nam znać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości