WAŻNE
TERAZ

Karol Nawrocki w WP o Tusku i Trumpie

Biorę 4 jajka i robię najlepsze na świecie smarowidło do chleba. Hit na śniadanie

Zabierasz się za śniadanie, ale jakoś brakuje ci pomysłów, co by tu przygotować? Masz dość jajecznicy, parówek lub kanapek z szynką i serem? Wiem, jak ci pomóc!

Pasta jajeczna w śniadaniowym wydaniuPasta jajeczna w śniadaniowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fatima, dusiowa
Marzena Pęcak

Moja mama zawsze powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nie można o nim zapominać. Co więcej, mówiła, że dobrze zacząć dzień czymś smacznym, bo od razu dopisuje nam humor. 

I coś w tym jest. Mój mąż śmieje się, że jeśli rano nie zjem śniadania i nie wypiję kawy, lepiej do mnie nie podchodzić. Wszystko mnie wtedy irytuje z potrójną mocą. Z drugiej strony wiem, że czasami ciężko na szybko wymyślić coś fajnego na śniadanie. Ale właśnie od tego masz mnie, dlatego od razu śpieszę z pomocą!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Niezawodna pasta

Moim zdaniem w roli pysznego śniadania sprawdza się genialnie prosta pasta jajeczna. Była ona bardzo popularna w okresie PRL-u i myślę, że warto o niej przypomnieć. 

Nie dość, że jest mega prostaszybka w przygotowaniu, to jeszcze obłędnie smakuje. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu, więc nie musisz robić żadnych dodatkowych zakupów. Wystarczy zabrać się do pracy i gotowe!

Jajeczna pasta będzie świetnie komponować się z pieczywem
Jajeczna pasta będzie świetnie komponować się z pieczywem © Adobe Stock | Tomo Jesenicnik

Przepis na domową pastę jajeczną

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • przyprawy sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. I tak naprawdę to najdłuższy etap całego przepisu. Ale zawsze możesz postawić jajka na palniku i w tym czasie zrobić całą masę innych rzeczy.
  2. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę. Możesz użyć do tego zadania specjalnej krajalnicy do jajek, jeśli taką posiadasz.
  3. Jajka przerzuć do miski, dodaj majonez, posiekany koperek i przyprawy według uznania.
  4. Składniki dokładnie wymieszaj i to wszystko. Pasta jest już gotowa. Serwuj ją z pieczywem. Smacznego!

Jak sam widzisz, czasami warto postawić na najprostsze rozwiązania, które mają genialne efekty. Zaledwie kilka minut pracy pozwoli ci cieszyć się pysznym śniadaniem. Po prostu palce lizać! Zanim się pożegnamy, oczywiście nie zapomnij napisać, jaki jest twój ulubiony dodatek śniadaniowy. Jadłeś kiedykolwiek pastę jajeczną? Jeśli tak, to robisz ją podobnie? A może dodajesz coś ekstra? Jeśli tak, wyczekuję twojego komentarza w tej sprawie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇