Biorę 4 jajka i robię najlepsze na świecie smarowidło do chleba. Hit na śniadanie

Zabierasz się za śniadanie, ale jakoś brakuje ci pomysłów, co by tu przygotować? Masz dość jajecznicy, parówek lub kanapek z szynką i serem? Wiem, jak ci pomóc!

Pasta jajeczna w śniadaniowym wydaniuPasta jajeczna w śniadaniowym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fatima, dusiowa

Moja mama zawsze powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nie można o nim zapominać. Co więcej, mówiła, że dobrze zacząć dzień czymś smacznym, bo od razu dopisuje nam humor. 

I coś w tym jest. Mój mąż śmieje się, że jeśli rano nie zjem śniadania i nie wypiję kawy, lepiej do mnie nie podchodzić. Wszystko mnie wtedy irytuje z potrójną mocą. Z drugiej strony wiem, że czasami ciężko na szybko wymyślić coś fajnego na śniadanie. Ale właśnie od tego masz mnie, dlatego od razu śpieszę z pomocą!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Niezawodna pasta

Moim zdaniem w roli pysznego śniadania sprawdza się genialnie prosta pasta jajeczna. Była ona bardzo popularna w okresie PRL-u i myślę, że warto o niej przypomnieć. 

Nie dość, że jest mega prostaszybka w przygotowaniu, to jeszcze obłędnie smakuje. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu, więc nie musisz robić żadnych dodatkowych zakupów. Wystarczy zabrać się do pracy i gotowe!

Jajeczna pasta będzie świetnie komponować się z pieczywem
Jajeczna pasta będzie świetnie komponować się z pieczywem © Adobe Stock | Tomo Jesenicnik

Przepis na domową pastę jajeczną

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • przyprawy sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. I tak naprawdę to najdłuższy etap całego przepisu. Ale zawsze możesz postawić jajka na palniku i w tym czasie zrobić całą masę innych rzeczy.
  2. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę. Możesz użyć do tego zadania specjalnej krajalnicy do jajek, jeśli taką posiadasz.
  3. Jajka przerzuć do miski, dodaj majonez, posiekany koperek i przyprawy według uznania.
  4. Składniki dokładnie wymieszaj i to wszystko. Pasta jest już gotowa. Serwuj ją z pieczywem. Smacznego!

Jak sam widzisz, czasami warto postawić na najprostsze rozwiązania, które mają genialne efekty. Zaledwie kilka minut pracy pozwoli ci cieszyć się pysznym śniadaniem. Po prostu palce lizać! Zanim się pożegnamy, oczywiście nie zapomnij napisać, jaki jest twój ulubiony dodatek śniadaniowy. Jadłeś kiedykolwiek pastę jajeczną? Jeśli tak, to robisz ją podobnie? A może dodajesz coś ekstra? Jeśli tak, wyczekuję twojego komentarza w tej sprawie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości