PrzepisPasta z bobu - przepis. Przygotuj pyszny dodatek na letnie kanapki

Pasta z bobu - przepis. Przygotuj pyszny dodatek na letnie kanapki

Pasta z bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Pasta z bobu - Pyszności; Foto Canva.com

27.06.2023 13:00, aktual.: 10.10.2023 20:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na bób daje wiele opcji przygotowania wielu ciekawych i naprawdę smacznych dań. To już nie tylko bób gotowany z dodatkiem soli, ale również bardziej wyrafinowane dania czy dodatki. A skoro o dodatkach mowa, to pasta z bobu będzie świetną opcją, gdy masz zamiar zjeść pożywne, letnie śniadanie. Jak i dlaczego warto zrobić pastę z bobu?

Chyba każdy kocha smaczne i zdrowe przekąski, zwłaszcza w okresie letnim, gdy sięga się po lekkie i orzeźwiające posiłki. Jeśli szukasz czegoś nowego i interesującego na swoje letnie kanapki, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie — pasta z bobu! Ta pożywna, roślinna pasta to doskonały dodatek do kanapek, który nie tylko jest pyszny, ale także pełen cennych składników odżywczych.

Pasta z bobu

Jak określić tę przekąskę z bobu? Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, jest ciekawym pomysłem na dodatek i co ważne — można ją długo przechowywać w lodówce. Jej przygotowanie to tylko 10 minut, z czego 5 minut poświęcisz na gotowanie bobu. Stosując się do poniższego przepisu, otrzymasz około 150 g pasty. Nie martw się o kalorie, bo w 100 g produktu jest 160 kcal. Ich ilość została policzona na podstawie wykorzystanych składników.

Najlepsza pasta to ta przygotowana ze świeżego bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Najlepsza pasta to ta przygotowana ze świeżego bobu - Pyszności; Foto Canva.com

Pasta z bobu przepis

Przepis na pastę z bobu jest szybki i prosty. Aby rozpocząć, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, w tym świeży bób. Pasta z bobu może być również wzbogacona o ulubione zioła i przyprawy, takie jak mięta, kolendra czy papryczka chili, aby nadać jej dodatkowego smaku i aromatu. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Składniki:

          
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 g bobu,
  • mały ząbek czosnku,
  • 6 łyżek soku z cytryny lub limonki,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 5 łyżek lodowatej wody,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ulubione dodatki i przyprawy.
Przygotowanie pasty z bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Przygotowanie pasty z bobu - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie pasty z bobu - krok po kroku

Pasta z bobu to przykład dania, które robi się miło łatwo i przyjemnie. Kluczowe jest właściwe ugotowanie bobu. Należy to robić przez 5 minut. Reszta to już czysta formalność.

          
  1. Umieść 500 g świeżego bobu na sitku i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć przepłukany bób do gotującej się wody. Dodaj płaską łyżkę soli. Gotuj młody bób przez 4-5 minut.
  3. Sprawdź, czy bób jest gotowy, po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki.
  4. Przelej gotowy bób na sitko/durszlak umieszczony w zlewie i zalej zimną, bieżącą wodą.
  5. Zdejmij skórki/łupinki z całego ugotowanego bobu po lekkim przestudzeniu.
  6. Umieść obrany bób w kielichu blendera próżniowego lub wysokim naczyniu, jeśli używasz blendera ręcznego. Dodaj 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki, mały ząbek czosnku lub odrobinę chili, 5 łyżek lodowatej wody, 4 listki świeżej mięty, 1/3 łyżeczki soli i spora szczypta świeżo mielonego pieprzu.
  7. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.
  8. Sprawdź smak i konsystencję pasty, dostosowując ilość soku z cytryny, wody lub soli, jeśli to konieczne.

Pasta z bobu - z czym ją podać i jak przechowywać?

Pasta z bobu doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją podać ze świeżą bagietką lub zwykłym pieczywem, które świetnie kontrastuje z jej kremową konsystencją. Innym wyborem są paluszki, krakersy lub grissini, które dodają chrupkości i tekstury do pasty. Jeśli wolisz zdrowsze opcje, można podać ją z kawałkami słupków warzyw, takich jak seler, naciowy, marchewka czy papryka, które dodadzą świeżości i chrupkości. Alternatywnie, można użyć łódek z liści cykorii lub sałaty rzymskiej, które stanowią idealną bazę dla pasty.

Pasta z bobu najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem - Pyszności; Foto Canva.com
Pasta z bobu najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli chodzi o przechowywanie pasty z bobu, najlepiej trzymać ją w lodówce. Szklane naczynie z zamknięciem jest idealne do tego celu. Pasta będzie świeża i smaczna przez około tydzień, jeśli przechowujesz ją w odpowiednich warunkach. Upewnij się, że naczynie jest szczelnie zamknięte, aby zapobiec utracie świeżości i zapachu pasty.