Pasta z bobu - przepis. Przygotuj pyszny dodatek na letnie kanapki

Sezon na bób daje wiele opcji przygotowania wielu ciekawych i naprawdę smacznych dań. To już nie tylko bób gotowany z dodatkiem soli, ale również bardziej wyrafinowane dania czy dodatki. A skoro o dodatkach mowa, to pasta z bobu będzie świetną opcją, gdy masz zamiar zjeść pożywne, letnie śniadanie. Jak i dlaczego warto zrobić pastę z bobu?

ObrazekPasta z bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Chyba każdy kocha smaczne i zdrowe przekąski, zwłaszcza w okresie letnim, gdy sięga się po lekkie i orzeźwiające posiłki. Jeśli szukasz czegoś nowego i interesującego na swoje letnie kanapki, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie — pasta z bobu! Ta pożywna, roślinna pasta to doskonały dodatek do kanapek, który nie tylko jest pyszny, ale także pełen cennych składników odżywczych.

Pasta z bobu

Jak określić tę przekąskę z bobu? Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, jest ciekawym pomysłem na dodatek i co ważne — można ją długo przechowywać w lodówce. Jej przygotowanie to tylko 10 minut, z czego 5 minut poświęcisz na gotowanie bobu. Stosując się do poniższego przepisu, otrzymasz około 150 g pasty. Nie martw się o kalorie, bo w 100 g produktu jest 160 kcal. Ich ilość została policzona na podstawie wykorzystanych składników.

Obrazek
Najlepsza pasta to ta przygotowana ze świeżego bobu - Pyszności; Foto Canva.com

Pasta z bobu przepis

Przepis na pastę z bobu jest szybki i prosty. Aby rozpocząć, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, w tym świeży bób. Pasta z bobu może być również wzbogacona o ulubione zioła i przyprawy, takie jak mięta, kolendra czy papryczka chili, aby nadać jej dodatkowego smaku i aromatu. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Składniki:

          
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 g bobu,
  • mały ząbek czosnku,
  • 6 łyżek soku z cytryny lub limonki,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 5 łyżek lodowatej wody,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ulubione dodatki i przyprawy.
Obrazek
Przygotowanie pasty z bobu - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie pasty z bobu - krok po kroku

Pasta z bobu to przykład dania, które robi się miło łatwo i przyjemnie. Kluczowe jest właściwe ugotowanie bobu. Należy to robić przez 5 minut. Reszta to już czysta formalność.

          
  1. Umieść 500 g świeżego bobu na sitku i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć przepłukany bób do gotującej się wody. Dodaj płaską łyżkę soli. Gotuj młody bób przez 4-5 minut.
  3. Sprawdź, czy bób jest gotowy, po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki.
  4. Przelej gotowy bób na sitko/durszlak umieszczony w zlewie i zalej zimną, bieżącą wodą.
  5. Zdejmij skórki/łupinki z całego ugotowanego bobu po lekkim przestudzeniu.
  6. Umieść obrany bób w kielichu blendera próżniowego lub wysokim naczyniu, jeśli używasz blendera ręcznego. Dodaj 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki, mały ząbek czosnku lub odrobinę chili, 5 łyżek lodowatej wody, 4 listki świeżej mięty, 1/3 łyżeczki soli i spora szczypta świeżo mielonego pieprzu.
  7. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.
  8. Sprawdź smak i konsystencję pasty, dostosowując ilość soku z cytryny, wody lub soli, jeśli to konieczne.

Pasta z bobu - z czym ją podać i jak przechowywać?

Pasta z bobu doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją podać ze świeżą bagietką lub zwykłym pieczywem, które świetnie kontrastuje z jej kremową konsystencją. Innym wyborem są paluszki, krakersy lub grissini, które dodają chrupkości i tekstury do pasty. Jeśli wolisz zdrowsze opcje, można podać ją z kawałkami słupków warzyw, takich jak seler, naciowy, marchewka czy papryka, które dodadzą świeżości i chrupkości. Alternatywnie, można użyć łódek z liści cykorii lub sałaty rzymskiej, które stanowią idealną bazę dla pasty.

Obrazek
Pasta z bobu najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli chodzi o przechowywanie pasty z bobu, najlepiej trzymać ją w lodówce. Szklane naczynie z zamknięciem jest idealne do tego celu. Pasta będzie świeża i smaczna przez około tydzień, jeśli przechowujesz ją w odpowiednich warunkach. Upewnij się, że naczynie jest szczelnie zamknięte, aby zapobiec utracie świeżości i zapachu pasty.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości