Sezonowy i świeży pomysł na obiad. Makaron podany w taki sposób to uczta dla podniebienia

Uwielbiasz bób i makaron? Świetnie się składa, bo można połączyć oba te produkty w naprawdę smaczny sposób. Jako że sezon na bób tuż-tuż, to warto już dziś poznać przepis na makaron z bobem. Nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na talerzu i jest prosty w przygotowaniu. Receptura pochodzi od popularnego polskiego kucharza — Tomasza Strzelczyka.

ObrazekMakaron z bobem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że po ulubiony makaron sięga się w momencie, gdy chcemy przygotować szybki i smaczny obiad. Wystarczy go ugotować i podać z ulubionym sosem i innym dodatkiem. A gdyby tak połączyć go z popularnym warzywem i kilkoma innymi składnikami? Jako że sezon na bób praktycznie już się rozpoczął, to makaron z bobem może okazać się strzałem w dziesiątkę, gdy chcesz przygotować sezonowy, świeży i smaczny obiad dla całej rodziny.

Dlaczego makaron z bobem to dobry pomysł na obiad?

Zanim poznasz przepis na makaron z bobem, sprawdź, jakie są zalety tego dania. Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie połączenie takich produktów, jak bób i makaron. Ale dzięki obecności innych składników otrzymasz danie, które zachwyci twoich znajomych i rodzinę. Nie od dziś wiadomo, że warzywa sezonowe dają wiele możliwości przygotowania rozmaitych dań. Makaron z bobem na pewno zalicza się do takiej kategorii.

Obrazek
Przekładanie bobu do zimnej wody - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Makaron z bobem to smaczne i sycące danie. Bób ma delikatny, orzechowy smak, który dobrze komponuje się z makaronem. Można go przyprawić ziołami, przyprawami lub sosem pomidorowym, aby wzbogacić smak potrawy. Dodatkowo makaron z bobem jest łatwy i szybki do przygotowania. Można go gotować na różne sposoby — od prostego makaronu z sosem z bobu po bardziej wyszukane dania, takie jak makaron z bobem i szpinakiem w sosie śmietanowym.

Makaron z bobem przepis — jak zrobić proste i smaczne danie na letni obiad?

Można pokusić się o stwierdzenie, że sezon na bób sprzyja gotowaniu. Jeśli jesteś fanem bobu i makaronu, to ten przepis jest dla ciebie stworzony. Dodaj kilka prostych składników i stwórz kulinarne arcydzieło, które zachwyca smakiem i wyglądem. Twoja rodzina będzie wniebowzięta. Podobnie, jak Tomasz Strzelczyk, który jest autorem tego przepisu.

Składniki:

  • woreczek młodego bobu,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • garść szpinaku,
  • 150 g boczku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 małe cebule,
  • ząbek czosnku,
  • mała ostra papryczka,
  • kilka listków mięty,
  • 20 g żółtego twardego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa.
Obrazek
Smażenie makaronu z bobem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie przez około 4 minuty, z dodatkiem sody oczyszczonej.
  2. Łyżką cedzakową wyjmij bób do miski z bardzo zimną wodą.
  3. Pokrój boczek w kostkę. Na patelnię wlej oliwę. Przekrój ząbek czosnku na kilka części i go podsmaż na oliwie, by nadać aromatu potrawie. Przygotuj ostrą papryczkę. Zdejmij czosnek z patelni i wrzuć boczek na patelnię.
  4. Pokrój cebulę dymkę w kostkę i ostrą papryczkę, pozbywając się wcześniej pestek. Gdy boczek będzie zarumieniony, to dodaj cebulę i podsmażaj i następnie dodaj ostrą papryczkę. Nie dodawaj zbyt dużej ilości soli. Wyłącz ogień.
  5. Dodaj bób do składników na patelni.
  6. Ugotuj makaron.
  7. Po ugotowaniu przełóż go na patelnię, ustaw palnik na średniej mocy i podsmażaj.
  8. Pokrój szczypiór i wrzuć go na patelnię, wspólnie z garścią szpinaku.
  9. Gdy szpinak się zblanszuje, to pod sam koniec smażenia dodaj listki mięty. Makaron jest gotowy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek