Sezonowy i świeży pomysł na obiad. Makaron podany w taki sposób to uczta dla podniebienia
Uwielbiasz bób i makaron? Świetnie się składa, bo można połączyć oba te produkty w naprawdę smaczny sposób. Jako że sezon na bób tuż-tuż, to warto już dziś poznać przepis na makaron z bobem. Nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na talerzu i jest prosty w przygotowaniu. Receptura pochodzi od popularnego polskiego kucharza — Tomasza Strzelczyka.
20.06.2023 21:30
Nie ulega żadnej wątpliwości, że po ulubiony makaron sięga się w momencie, gdy chcemy przygotować szybki i smaczny obiad. Wystarczy go ugotować i podać z ulubionym sosem i innym dodatkiem. A gdyby tak połączyć go z popularnym warzywem i kilkoma innymi składnikami? Jako że sezon na bób praktycznie już się rozpoczął, to makaron z bobem może okazać się strzałem w dziesiątkę, gdy chcesz przygotować sezonowy, świeży i smaczny obiad dla całej rodziny.
Dlaczego makaron z bobem to dobry pomysł na obiad?
Zanim poznasz przepis na makaron z bobem, sprawdź, jakie są zalety tego dania. Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie połączenie takich produktów, jak bób i makaron. Ale dzięki obecności innych składników otrzymasz danie, które zachwyci twoich znajomych i rodzinę. Nie od dziś wiadomo, że warzywa sezonowe dają wiele możliwości przygotowania rozmaitych dań. Makaron z bobem na pewno zalicza się do takiej kategorii.
Makaron z bobem to smaczne i sycące danie. Bób ma delikatny, orzechowy smak, który dobrze komponuje się z makaronem. Można go przyprawić ziołami, przyprawami lub sosem pomidorowym, aby wzbogacić smak potrawy. Dodatkowo makaron z bobem jest łatwy i szybki do przygotowania. Można go gotować na różne sposoby — od prostego makaronu z sosem z bobu po bardziej wyszukane dania, takie jak makaron z bobem i szpinakiem w sosie śmietanowym.
Makaron z bobem przepis — jak zrobić proste i smaczne danie na letni obiad?
Można pokusić się o stwierdzenie, że sezon na bób sprzyja gotowaniu. Jeśli jesteś fanem bobu i makaronu, to ten przepis jest dla ciebie stworzony. Dodaj kilka prostych składników i stwórz kulinarne arcydzieło, które zachwyca smakiem i wyglądem. Twoja rodzina będzie wniebowzięta. Podobnie, jak Tomasz Strzelczyk, który jest autorem tego przepisu.
Składniki:
- woreczek młodego bobu,
- 300 g makaronu spaghetti,
- garść szpinaku,
- 150 g boczku,
- pęczek szczypiorku,
- 3 małe cebule,
- ząbek czosnku,
- mała ostra papryczka,
- kilka listków mięty,
- 20 g żółtego twardego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób w osolonej wodzie przez około 4 minuty, z dodatkiem sody oczyszczonej.
- Łyżką cedzakową wyjmij bób do miski z bardzo zimną wodą.
- Pokrój boczek w kostkę. Na patelnię wlej oliwę. Przekrój ząbek czosnku na kilka części i go podsmaż na oliwie, by nadać aromatu potrawie. Przygotuj ostrą papryczkę. Zdejmij czosnek z patelni i wrzuć boczek na patelnię.
- Pokrój cebulę dymkę w kostkę i ostrą papryczkę, pozbywając się wcześniej pestek. Gdy boczek będzie zarumieniony, to dodaj cebulę i podsmażaj i następnie dodaj ostrą papryczkę. Nie dodawaj zbyt dużej ilości soli. Wyłącz ogień.
- Dodaj bób do składników na patelni.
- Ugotuj makaron.
- Po ugotowaniu przełóż go na patelnię, ustaw palnik na średniej mocy i podsmażaj.
- Pokrój szczypiór i wrzuć go na patelnię, wspólnie z garścią szpinaku.
- Gdy szpinak się zblanszuje, to pod sam koniec smażenia dodaj listki mięty. Makaron jest gotowy. Smacznego!