Przepis na najlepsze pierogi z bobem. Prosto z zeszytu babci Ziutki

Lubisz kulinarne eksperymenty? Świetnie się składa, bo nasza propozycja będzie idealna na letnią porę. Co powiesz na połączenie popularnego polskiego warzywa sezonowego z jednym z ulubionych polskich dań? Przygotuj pierogi z bobem i zaskocz całą swoją rodzinę. To danie już na stałe zagości w twoim menu.

ObrazekPierogi z bobem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jedno z pierwszych skojarzeń, które przychodzi do głowy, gdy weźmie się pod uwagę tradycyjne dania kuchni polskiej, to bez wątpienia — pierogi. Można je przygotować na wiele wyjątkowych sposobów — na słodko lub na słono. Dziś zaprezentujemy ci wytrawną wersję, idealną na letni obiad. Sezon na bób rozpocznie się już za miesiąc, więc czas byś poznał przepis na pierogi z bobem. Dla wielbicieli bobu i pierogów będzie to danie idealne. Wystarczy ugotować bób, dołączyć kilka dodatków i przystąpić do lepienia pierogów. Będziesz zachwycony.

Dlaczego warto przygotować pierogi z bobem?

Lepienie pierogów to dla wielu osób hobby. W towarzystwie najbliższych osób jest czas na dłuższe rozmowy i odkrywanie zupełnie nowych smaków. Nadzienie z bobu do pierogów to pewnego rodzaju nowość, którą warto przetestować latem. Przygotuj więc stolnicę, mąkę i wszystkie pozostałe składniki i zabierz się za lepienie pierogów z bobem.

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Bób ma delikatny, słodkawy smak i kremową, gładką teksturę, która idealnie komponuje się z delikatnym ciastem pierogowym. Dodaje on unikalnego charakteru i smaku do tradycyjnych pierogów. Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów (żelazo, magnez i potas). Dodając bób do pierogów, wzbogacasz ich wartość odżywczą i robisz z nich bardziej zrównoważone danie. Pierogi z bobem są doskonałą opcją dla osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską.

Pierogi z bobem przepis — jak je zrobić?

Przygotowanie pierogów z bobem jest banalnie proste. Kluczowe jest tu przygotowanie odpowiedniego nadzienia. Jeśli jesteś fanem bobu lub chcesz spróbować czegoś nowego, to pierogi z bobem mogą być doskonałym wyborem.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml wody o temperaturze 60-75 stopni C
  • 2 jajka
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła.

Składniki na farsz:

  • 1 kg bobu
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • cebula
  • 200-250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę.
Obrazek
Wykrawanie kółek na pierogi - Pyszności; Foto Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto i stopniowo dolewaj wodę.
  2. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw je na 15 minut, by odpoczęło.
  3. W tym czasie możesz przygotować farsz. Ugotowany bób obierz z łupin, gdy będzie jeszcze ciepły. Rozgnieć widelcem i następnie pozostaw do ostygnięcia.
  4. Na patelni podsmaż boczek z cebulą z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj te składniki do bobu. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy, nakładaj farsz i zalep brzegi.
  6. Wrzuć pierogi na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj jeszcze przez minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  7. Podaj na ciepło. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione