Przepis na najlepsze pierogi z bobem. Prosto z zeszytu babci Ziutki

Lubisz kulinarne eksperymenty? Świetnie się składa, bo nasza propozycja będzie idealna na letnią porę. Co powiesz na połączenie popularnego polskiego warzywa sezonowego z jednym z ulubionych polskich dań? Przygotuj pierogi z bobem i zaskocz całą swoją rodzinę. To danie już na stałe zagości w twoim menu.

ObrazekPierogi z bobem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jedno z pierwszych skojarzeń, które przychodzi do głowy, gdy weźmie się pod uwagę tradycyjne dania kuchni polskiej, to bez wątpienia — pierogi. Można je przygotować na wiele wyjątkowych sposobów — na słodko lub na słono. Dziś zaprezentujemy ci wytrawną wersję, idealną na letni obiad. Sezon na bób rozpocznie się już za miesiąc, więc czas byś poznał przepis na pierogi z bobem. Dla wielbicieli bobu i pierogów będzie to danie idealne. Wystarczy ugotować bób, dołączyć kilka dodatków i przystąpić do lepienia pierogów. Będziesz zachwycony.

Dlaczego warto przygotować pierogi z bobem?

Lepienie pierogów to dla wielu osób hobby. W towarzystwie najbliższych osób jest czas na dłuższe rozmowy i odkrywanie zupełnie nowych smaków. Nadzienie z bobu do pierogów to pewnego rodzaju nowość, którą warto przetestować latem. Przygotuj więc stolnicę, mąkę i wszystkie pozostałe składniki i zabierz się za lepienie pierogów z bobem.

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Bób ma delikatny, słodkawy smak i kremową, gładką teksturę, która idealnie komponuje się z delikatnym ciastem pierogowym. Dodaje on unikalnego charakteru i smaku do tradycyjnych pierogów. Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów (żelazo, magnez i potas). Dodając bób do pierogów, wzbogacasz ich wartość odżywczą i robisz z nich bardziej zrównoważone danie. Pierogi z bobem są doskonałą opcją dla osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską.

Pierogi z bobem przepis — jak je zrobić?

Przygotowanie pierogów z bobem jest banalnie proste. Kluczowe jest tu przygotowanie odpowiedniego nadzienia. Jeśli jesteś fanem bobu lub chcesz spróbować czegoś nowego, to pierogi z bobem mogą być doskonałym wyborem.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml wody o temperaturze 60-75 stopni C
  • 2 jajka
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła.

Składniki na farsz:

  • 1 kg bobu
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • cebula
  • 200-250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę.
Obrazek
Wykrawanie kółek na pierogi - Pyszności; Foto Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto i stopniowo dolewaj wodę.
  2. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw je na 15 minut, by odpoczęło.
  3. W tym czasie możesz przygotować farsz. Ugotowany bób obierz z łupin, gdy będzie jeszcze ciepły. Rozgnieć widelcem i następnie pozostaw do ostygnięcia.
  4. Na patelni podsmaż boczek z cebulą z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj te składniki do bobu. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy, nakładaj farsz i zalep brzegi.
  6. Wrzuć pierogi na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj jeszcze przez minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  7. Podaj na ciepło. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇