Przepis na najlepsze pierogi z bobem. Prosto z zeszytu babci Ziutki
Lubisz kulinarne eksperymenty? Świetnie się składa, bo nasza propozycja będzie idealna na letnią porę. Co powiesz na połączenie popularnego polskiego warzywa sezonowego z jednym z ulubionych polskich dań? Przygotuj pierogi z bobem i zaskocz całą swoją rodzinę. To danie już na stałe zagości w twoim menu.
30.05.2023 | aktual.: 30.05.2023 12:44
Jedno z pierwszych skojarzeń, które przychodzi do głowy, gdy weźmie się pod uwagę tradycyjne dania kuchni polskiej, to bez wątpienia — pierogi. Można je przygotować na wiele wyjątkowych sposobów — na słodko lub na słono. Dziś zaprezentujemy ci wytrawną wersję, idealną na letni obiad. Sezon na bób rozpocznie się już za miesiąc, więc czas byś poznał przepis na pierogi z bobem. Dla wielbicieli bobu i pierogów będzie to danie idealne. Wystarczy ugotować bób, dołączyć kilka dodatków i przystąpić do lepienia pierogów. Będziesz zachwycony.
Dlaczego warto przygotować pierogi z bobem?
Lepienie pierogów to dla wielu osób hobby. W towarzystwie najbliższych osób jest czas na dłuższe rozmowy i odkrywanie zupełnie nowych smaków. Nadzienie z bobu do pierogów to pewnego rodzaju nowość, którą warto przetestować latem. Przygotuj więc stolnicę, mąkę i wszystkie pozostałe składniki i zabierz się za lepienie pierogów z bobem.
Sprawdź: Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca
Bób ma delikatny, słodkawy smak i kremową, gładką teksturę, która idealnie komponuje się z delikatnym ciastem pierogowym. Dodaje on unikalnego charakteru i smaku do tradycyjnych pierogów. Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów (żelazo, magnez i potas). Dodając bób do pierogów, wzbogacasz ich wartość odżywczą i robisz z nich bardziej zrównoważone danie. Pierogi z bobem są doskonałą opcją dla osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską.
Pierogi z bobem przepis — jak je zrobić?
Przygotowanie pierogów z bobem jest banalnie proste. Kluczowe jest tu przygotowanie odpowiedniego nadzienia. Jeśli jesteś fanem bobu lub chcesz spróbować czegoś nowego, to pierogi z bobem mogą być doskonałym wyborem.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml wody o temperaturze 60-75 stopni C
- 2 jajka
- czubata łyżeczka soli
- 2 łyżki miękkiego masła.
Składniki na farsz:
- 1 kg bobu
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- cebula
- 200-250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę.
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto i stopniowo dolewaj wodę.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw je na 15 minut, by odpoczęło.
- W tym czasie możesz przygotować farsz. Ugotowany bób obierz z łupin, gdy będzie jeszcze ciepły. Rozgnieć widelcem i następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Na patelni podsmaż boczek z cebulą z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj te składniki do bobu. Przypraw solą i pieprzem.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy, nakładaj farsz i zalep brzegi.
- Wrzuć pierogi na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj jeszcze przez minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Podaj na ciepło. Smacznego!