Co roku Polacy marnują cenny produkt. Ma niesamowite zastosowanie
Bób to warzywo, na które Polacy czekają cały rok. Zdaniem wielu ten mrożony nie smakuje tak dobrze jak świeży. I mimo horrendalnych cen za kilogram często nie potrafimy odmówić sobie tej przyjemności. Okazuje się jednak, że gotując bób, marnujemy go. Co zrobić, by w pełni wykorzystać to warzywo? Oto chipsy ze skórek bobu.
26.06.2023 16:45
Bób jest znanym na całym świecie warzywem o cennych właściwościach. Zawiera bardzo dużo białka i błonnika i jest polecany m.in. osobom, które pracują nad zrzuceniem zbędnych kilogramów. Ma niewiele kalorii, ale też duży indeks sytości, dzięki czemu w łatwy i szybki sposób można się nim najeść.
Chrupiące chipsy ze skórek bobu — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 2-3 szklanki skórek z bobu,
- łyżeczka ostrej wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- 1 szczypta soli,
- szczypta startego imbiru (opcjonalnie),
- łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- 3 łyżki oliwy.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić chipsy? Łupiny bobu zalewamy oliwą i miodem i dokładnie mieszamy.
- Następnie przyprawiamy je wybranymi przyprawami i ścierami szczyptę imbiru.
- Dokładnie mieszamy łupiny bobu, aby składniki się połączyły.
- Wykładamy łupiny bobu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 10 minut.
- Gdy łupiny się zarumienią, będą gotowe. Smacznego!
Jak ugotować bób? Zastosuj się do tej metody, a przekonasz się, jakie to proste
Gotowanie bobu nie jest takie trudne, jak wielu z nas się wydaje. Przede wszystkim należy dobrze go wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do garnka i zalać zimną wodą oraz go osolić. Możemy dodać też łyżkę cukru. Młody bób należy gotować do 15 minut, by nie stracił swoich walorów odżywczych. Starszy bób możemy gotować nawet powyżej 25 minut. Warto więc sprawdzać jego miękkość na bieżąco, by go nie rozgotować. Aby bób smakował jak najlepiej, to po ugotowaniu warto dodać łyżkę masła i posypać świeżo pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!