Brokułowa zupa z serem podawana w chlebie. Idealnie kremowa i pyszna
Idealnie kremowa brokułowa wzbogacona o ser to prosty i pyszny przepis na obiad. Podana w chlebie wygląda naprawdę spektakularnie.
18.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:09
Moja rodzina nie należała do wielkich fanów brokułów. Jako fanka tego warzywa postanowiłam, że przekonam ich do tych zielonych różyczek. Zaczęłam właśnie od tej zupy i to był strzał w dziesiątkę. Idealnie gęsta, aksamitna i pełna smaku, z dodatkiem żółtego sera od razu zniknęła z talerzy. Świetnie rozgrzewa i zdecydowanie obala mit, że zupą nie można się najeść. Najczęściej podaję ją w wydrążonym chlebie, ale możesz również nalewać ją do misek i dorzucać chrupiące grzanki. Uwielbiam ten przepis nie tylko ze względu na smak, ale również jego prostotę- z przygotowaniem poradzi sobie nawet kuchenny amator.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Brokułowa w chlebie
Składniki:
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietanki 12%1 szklanka mleka
- 2 szklanki bulionu
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 2 szklanki sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wrzucam masło i roztapiam je na małym ogniu. Dorzucam pokrojoną drobno cebulkę i chwilę smażę.
2. Następnie wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Do zasmażki wlewam bulion. Możesz sięgnąć zarówno po warzywny, jak i drobiowy. Wybierz ten, który akurat masz pod ręką.
3. Gdy bulion połączy się z zasmażką, wlewam śmietankę 12% i dokładnie mieszam.
4. Dorzucam podzielony na mniejsze różyczki brokuł oraz startą marchewkę i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
5. Przykrywam garnek i gotuję ok. 20- 25 minut, aż warzywa zmiękną.