Gołąbków w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś. Prosto z kubeczków

Gołąbki z kubeczków to zaskakujący przepis na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Moja rodzina uwielbia te ryżowe kulki.

Gołąbki z kubeczków- PysznościGołąbki z kubeczków- Pyszności
Ewa

Sakiewki wypełnione ryżem i mięsem mielonym to danie, bez którego nie wyobrażam sobie polskiej kuchni. Chociaż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, to zdecydowanie warto - moja rodzina uwielbia tę potrawę i cały gar znika w jeden weekend. Dzisiejszy przepis to mała odskocznia od klasyki - do farszu dorzuciłam podsmażone pieczarki, a tuż przed zawinięciem dołożyłam kawałek sera. Dzięki zawijaniu w filiżance powstały ładne, zgrabne kulki, które zapiekłam wraz z sosem pomidorowym. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezę. W końcu kto nie kocha gołąbków?

Gołąbki z kubeczków

Składniki:

  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 główka kapusty

Farsz

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 130 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 7 g soli
  • 4 g pieprzu
  • 20 g bułki tartej
  • 120 g sera żółtego

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sposób przygotowania:

1. Kapustę wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Gotuję do momentu, aż liście zmiękną i łatwo będzie oderwać je od głąbu.

2. Na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki do momentu, aż grzyby się zarumienią. Na koniec doprawiam je solą oraz pieprzem.

3. Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą, pokrojony pomidor i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszam farsz, aby składniki się połączyły. Na koniec próbuję odrobinę farszu i doprawiam solą i pieprzem, w razie potrzeby.

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

4. W niedużym kubeczku lub małej filiżance układam liść ugotowanej kapusty, a następnie dodaję przygotowany farsz. Na wierzchu układam kawałek żółtego sera i zawijam.

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzam sos pomidorowy. Robię go najczęściej z passaty, którą doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i opcjonalnie bazylią lub oregano.

6. Odwracam kubeczek do góry nogami, aby wyciągnąć gołąbka. Na sosie układam przygotowane kulki. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35 minut.

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

7. Gotowe gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym z dna naczynia. Posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło. Smacznego!

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami