PrzepisGołąbków w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś. Prosto z kubeczków

Gołąbków w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś. Prosto z kubeczków

Gołąbki z kubeczków to zaskakujący przepis na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Moja rodzina uwielbia te ryżowe kulki.

Gołąbki z kubeczków- Pyszności
Gołąbki z kubeczków- Pyszności
Ewa

15.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:05

Sakiewki wypełnione ryżem i mięsem mielonym to danie, bez którego nie wyobrażam sobie polskiej kuchni. Chociaż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, to zdecydowanie warto - moja rodzina uwielbia tę potrawę i cały gar znika w jeden weekend. Dzisiejszy przepis to mała odskocznia od klasyki - do farszu dorzuciłam podsmażone pieczarki, a tuż przed zawinięciem dołożyłam kawałek sera. Dzięki zawijaniu w filiżance powstały ładne, zgrabne kulki, które zapiekłam wraz z sosem pomidorowym. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezę. W końcu kto nie kocha gołąbków?

Gołąbki z kubeczków

Składniki:

  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 główka kapusty

Farsz

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 130 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 7 g soli
  • 4 g pieprzu
  • 20 g bułki tartej
  • 120 g sera żółtego

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sposób przygotowania:

1. Kapustę wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Gotuję do momentu, aż liście zmiękną i łatwo będzie oderwać je od głąbu.

2. Na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki do momentu, aż grzyby się zarumienią. Na koniec doprawiam je solą oraz pieprzem.

3. Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą, pokrojony pomidor i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszam farsz, aby składniki się połączyły. Na koniec próbuję odrobinę farszu i doprawiam solą i pieprzem, w razie potrzeby.

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

4. W niedużym kubeczku lub małej filiżance układam liść ugotowanej kapusty, a następnie dodaję przygotowany farsz. Na wierzchu układam kawałek żółtego sera i zawijam.

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzam sos pomidorowy. Robię go najczęściej z passaty, którą doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i opcjonalnie bazylią lub oregano.

6. Odwracam kubeczek do góry nogami, aby wyciągnąć gołąbka. Na sosie układam przygotowane kulki. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35 minut.

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności

7. Gotowe gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym z dna naczynia. Posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło. Smacznego!

Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Gołąbki w kubeczku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie