Gołąbków w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś. Prosto z kubeczków
Gołąbki z kubeczków to zaskakujący przepis na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Moja rodzina uwielbia te ryżowe kulki.
15.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:05
Sakiewki wypełnione ryżem i mięsem mielonym to danie, bez którego nie wyobrażam sobie polskiej kuchni. Chociaż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, to zdecydowanie warto - moja rodzina uwielbia tę potrawę i cały gar znika w jeden weekend. Dzisiejszy przepis to mała odskocznia od klasyki - do farszu dorzuciłam podsmażone pieczarki, a tuż przed zawinięciem dołożyłam kawałek sera. Dzięki zawijaniu w filiżance powstały ładne, zgrabne kulki, które zapiekłam wraz z sosem pomidorowym. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezę. W końcu kto nie kocha gołąbków?
Gołąbki z kubeczków
Składniki:
- 100 ml sosu pomidorowego
- 1 główka kapusty
Farsz
- 400 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 100 g ugotowanego ryżu
- 130 g pieczarek
- 1 pomidor
- 7 g soli
- 4 g pieprzu
- 20 g bułki tartej
- 120 g sera żółtego
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sposób przygotowania:
1. Kapustę wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Gotuję do momentu, aż liście zmiękną i łatwo będzie oderwać je od głąbu.
2. Na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek podsmażam pokrojone w kostkę pieczarki do momentu, aż grzyby się zarumienią. Na koniec doprawiam je solą oraz pieprzem.
3. Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą, pokrojony pomidor i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszam farsz, aby składniki się połączyły. Na koniec próbuję odrobinę farszu i doprawiam solą i pieprzem, w razie potrzeby.
4. W niedużym kubeczku lub małej filiżance układam liść ugotowanej kapusty, a następnie dodaję przygotowany farsz. Na wierzchu układam kawałek żółtego sera i zawijam.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzam sos pomidorowy. Robię go najczęściej z passaty, którą doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i opcjonalnie bazylią lub oregano.