Szyszki to przysmak z PRL, który sam możesz zrobić. Przepis jest dziecinnie prosty

Stare porzekadło mówi o tym, że jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Cóż, do pokochania ryżowych szyszek nikt nie musiał nas zmuszać, a będąc dziećmi, wręcz nie wyobrażaliśmy sobie, że może istnieć lepsza od nich słodycz. To dlatego uwielbiamy czasem do nich wracać. Jeśli ty również, to ten przepis zabierze cię w kulinarną podróż w czasie.

Obrazekszyszki ryżowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Zawsze powtarzamy, że PRL był czasem, w którym kuchenna kreatywność sięgała zenitu. Dzisiejsze nowoczesne przepisy (zwłaszcza te z TikToka) również wykazują się niemałą fantazją, ale bądźmy szczerzy — w czasach nieograniczonego dostępu do produktów z całego świata, jest to jednak w pewnym sensie łatwiejsze.

PRL w kuchni

Rzeczywistość PRL to natomiast zupełnie inna bajka. Nasze mamy i babcie tworzyły coś z niczego — i za to zawsze będziemy ściągać przed nimi czapki z głów. Chociaż niektóre ich eksperymenty mogły nie przechodzić pomyślnie (przynajmniej w naszych oczach), to inne wytwory ich niesamowitej wyobraźni do dziś pozostały w naszej pamięci. Na czele tych często wspominanych łakoci zawsze stawiamy ryżowe szyszki.

Obrazek
szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie zjadł ich tyle, by żołądek był już bliski eksplozji. Pyszne, słodkie i potwornie uzależniające: takie je pamiętamy. Dzisiaj, kiedy jesteśmy już duzi i odpowiedzialni (prawda?), czujemy, że jesteśmy gotowi na przyrządzenie ich w domu i zjedzenie z umiarem. Sam się przekonaj, czy tobie też się to uda!

Ryżowe szyszki z PRL

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek
  • 100 g masła
  • opcjonalnie: łyżeczka kakao
Obrazek
szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Krówki włóż do garnuszka i dodaj do nich masło. Podgrzewaj te składniki na małym ogniu do momentu, w którym stopią się i zmieszają. Mieszaj je co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Jeśli zdecydujesz się na dodanie do nich kakao, wsyp je na sam koniec.

Teraz zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego ryż preparowany. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dłońmi uformuj z nich szyszki. Odczekaj chwilę, aż zastygną i gotowe. Smacznego!

A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, koniecznie obejrzyj ten filmik z przepisem na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie