Szyszki to przysmak z PRL, który sam możesz zrobić. Przepis jest dziecinnie prosty
26.03.2023 19:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Stare porzekadło mówi o tym, że jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Cóż, do pokochania ryżowych szyszek nikt nie musiał nas zmuszać, a będąc dziećmi, wręcz nie wyobrażaliśmy sobie, że może istnieć lepsza od nich słodycz. To dlatego uwielbiamy czasem do nich wracać. Jeśli ty również, to ten przepis zabierze cię w kulinarną podróż w czasie.
Zawsze powtarzamy, że PRL był czasem, w którym kuchenna kreatywność sięgała zenitu. Dzisiejsze nowoczesne przepisy (zwłaszcza te z TikToka) również wykazują się niemałą fantazją, ale bądźmy szczerzy — w czasach nieograniczonego dostępu do produktów z całego świata, jest to jednak w pewnym sensie łatwiejsze.
PRL w kuchni
Rzeczywistość PRL to natomiast zupełnie inna bajka. Nasze mamy i babcie tworzyły coś z niczego — i za to zawsze będziemy ściągać przed nimi czapki z głów. Chociaż niektóre ich eksperymenty mogły nie przechodzić pomyślnie (przynajmniej w naszych oczach), to inne wytwory ich niesamowitej wyobraźni do dziś pozostały w naszej pamięci. Na czele tych często wspominanych łakoci zawsze stawiamy ryżowe szyszki.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie zjadł ich tyle, by żołądek był już bliski eksplozji. Pyszne, słodkie i potwornie uzależniające: takie je pamiętamy. Dzisiaj, kiedy jesteśmy już duzi i odpowiedzialni (prawda?), czujemy, że jesteśmy gotowi na przyrządzenie ich w domu i zjedzenie z umiarem. Sam się przekonaj, czy tobie też się to uda!
Ryżowe szyszki z PRL
Składniki:
- 80 g ryżu preparowanego
- 300 g krówek
- 100 g masła
- opcjonalnie: łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Krówki włóż do garnuszka i dodaj do nich masło. Podgrzewaj te składniki na małym ogniu do momentu, w którym stopią się i zmieszają. Mieszaj je co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Jeśli zdecydujesz się na dodanie do nich kakao, wsyp je na sam koniec.
Teraz zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego ryż preparowany. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dłońmi uformuj z nich szyszki. Odczekaj chwilę, aż zastygną i gotowe. Smacznego!
A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, koniecznie obejrzyj ten filmik z przepisem na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.