PrzepisSzyszki to przysmak z PRL, który sam możesz zrobić. Przepis jest dziecinnie prosty

Szyszki to przysmak z PRL, który sam możesz zrobić. Przepis jest dziecinnie prosty

szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Adobe Stock
szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Adobe Stock
26.03.2023 19:10

Stare porzekadło mówi o tym, że jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Cóż, do pokochania ryżowych szyszek nikt nie musiał nas zmuszać, a będąc dziećmi, wręcz nie wyobrażaliśmy sobie, że może istnieć lepsza od nich słodycz. To dlatego uwielbiamy czasem do nich wracać. Jeśli ty również, to ten przepis zabierze cię w kulinarną podróż w czasie.

Zawsze powtarzamy, że PRL był czasem, w którym kuchenna kreatywność sięgała zenitu. Dzisiejsze nowoczesne przepisy (zwłaszcza te z TikToka) również wykazują się niemałą fantazją, ale bądźmy szczerzy — w czasach nieograniczonego dostępu do produktów z całego świata, jest to jednak w pewnym sensie łatwiejsze.

PRL w kuchni

Rzeczywistość PRL to natomiast zupełnie inna bajka. Nasze mamy i babcie tworzyły coś z niczego — i za to zawsze będziemy ściągać przed nimi czapki z głów. Chociaż niektóre ich eksperymenty mogły nie przechodzić pomyślnie (przynajmniej w naszych oczach), to inne wytwory ich niesamowitej wyobraźni do dziś pozostały w naszej pamięci. Na czele tych często wspominanych łakoci zawsze stawiamy ryżowe szyszki.

szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Adobe Stock
szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Adobe Stock

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie zjadł ich tyle, by żołądek był już bliski eksplozji. Pyszne, słodkie i potwornie uzależniające: takie je pamiętamy. Dzisiaj, kiedy jesteśmy już duzi i odpowiedzialni (prawda?), czujemy, że jesteśmy gotowi na przyrządzenie ich w domu i zjedzenie z umiarem. Sam się przekonaj, czy tobie też się to uda!

Ryżowe szyszki z PRL

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek
  • 100 g masła
  • opcjonalnie: łyżeczka kakao
szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Canva
szyszki ryżowe - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Krówki włóż do garnuszka i dodaj do nich masło. Podgrzewaj te składniki na małym ogniu do momentu, w którym stopią się i zmieszają. Mieszaj je co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Jeśli zdecydujesz się na dodanie do nich kakao, wsyp je na sam koniec.

Teraz zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego ryż preparowany. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dłońmi uformuj z nich szyszki. Odczekaj chwilę, aż zastygną i gotowe. Smacznego!

A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, koniecznie obejrzyj ten filmik z przepisem na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także