Widzisz na jajkach? Nie jedz i lepiej od razu je wyrzuć

Zatrucie nieświeżym jajkiem to nic przyjemnego. Warto więc wiedzieć, jak się tego skutecznie wystrzegać. Niektóre sygnały — jeszcze przed rozbiciem skorupek — mogą dać ci do zrozumienia, że oto masz do czynienia z produktem, który swoje najlepsze czasy ma już za sobą. Takie jajka niestety musisz wyrzucić.

Rozpoznaj nieświeże jajka na pierwszy rzut oka
Rozpoznaj nieświeże jajka na pierwszy rzut oka
Źródło zdjęć: © canva.com

03.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:11

Zjedzenie nieświeżych jajek to nie tylko kwestia okropnego smaku czy zepsucia całego obiadu, ale również potencjalne zatrucie, które w najlepszym tylko przypadku spowoduje dyskomfort żołądkowy i rewolucje w toalecie. Gorszy scenariusz zakłada trafienie do szpitala z objawami zatrucia bakteriami salmonelli, która — wbrew powszechnemu mitowi — wcale nie występuje jedynie na skorupkach jajek.

Umiejętność rozpoznania zepsutych jajek to w takim razie podstawa, którą powinien znać każdy, kto choć raz na jakiś czas przyrządza jajecznicę. Część objawów zobaczysz już po skorupce, bez konieczności jej rozbijania. Uzbrój się w tę wiedzę, a nic cię nie zaskoczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać nieświeże jajko?

Podczas zakupów czytamy etykiety — to wiemy już prawdopodobnie wszyscy. W końcu już nieraz byliśmy świadkami sytuacji, w których zawarte na opakowaniu informacje wołały o pomstę do nieba, a pozornie zdrowy produkt okazywał się chemicznym badziewiem najgorszego sortu.

A skoro wiemy o tym tak doskonale, to pamiętajmy sprawdzać też tak podstawową rzecz, jak termin ważności kupowanych jajek. Następnie przechodzimy do otworzenia kartoniku i sprawdzeniu jajek na własne oczy. Lampkę ostrzegawczą powinny zapalić takie objawy:

Nieświeże jajka mogą powodować poważne zatrucia
Nieświeże jajka mogą powodować poważne zatrucia© Canva.com
  • Plamy i odbarwienia. Nie zawsze muszą oznaczać nieświeżość (czasem jest to wynik wolnego obracania się jajek w jajowodach kur), ale warto wtedy zachować ostrożność.
  • Cienka skorupka. Zdrowe jajka mają twardą i jednolitą skorupkę, która nie przepuszcza takiej ilości mikroorganizmów, co cienka. Jajka o takiej powłoce psują się przez to znacznie szybciej.
  • Pęknięcia. Zjedzenie jajka, które miało pękniętą skorupkę, to w zasadzie ruletka — może się uda, może nie. Niestety szanse na to, że produkt jest zepsuty, są znacznie większe.

Następne oznaki nieświeżości poznasz po rozbiciu skorupek:

  • Różowe białka. Tę barwę często powodują pałeczki bakterii zwanej ropą błękitną. Należy potrafić odróżnić to od czerwonych plamek w żółtku, które są niegroźne.
  • Zapach. Sprawdzenie tego zawsze pomaga. Zdrowe jajka nie wydzielają prawie w ogóle woni, a jeśli już, to nie jest ona w żaden sposób drażniąca.
  • Białko i żółtko "dziwnie" płynne. Elementem łączącym białko i żółtko w jajku jest tak zwana chalaza — białkowe "sznurki". Powinny być one relatywnie mocne. Jeśli natomiast białko i żółtko właściwie nie trzymają się siebie, można się zaniepokoić.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajkaskażone jajkaporady
Wybrane dla Ciebie