Widzisz na jajkach? Nie jedz i lepiej od razu je wyrzuć

Zatrucie nieświeżym jajkiem to nic przyjemnego. Warto więc wiedzieć, jak się tego skutecznie wystrzegać. Niektóre sygnały — jeszcze przed rozbiciem skorupek — mogą dać ci do zrozumienia, że oto masz do czynienia z produktem, który swoje najlepsze czasy ma już za sobą. Takie jajka niestety musisz wyrzucić.

Rozpoznaj nieświeże jajka na pierwszy rzut okaRozpoznaj nieświeże jajka na pierwszy rzut oka
Źródło zdjęć: © canva.com

Zjedzenie nieświeżych jajek to nie tylko kwestia okropnego smaku czy zepsucia całego obiadu, ale również potencjalne zatrucie, które w najlepszym tylko przypadku spowoduje dyskomfort żołądkowy i rewolucje w toalecie. Gorszy scenariusz zakłada trafienie do szpitala z objawami zatrucia bakteriami salmonelli, która — wbrew powszechnemu mitowi — wcale nie występuje jedynie na skorupkach jajek.

Umiejętność rozpoznania zepsutych jajek to w takim razie podstawa, którą powinien znać każdy, kto choć raz na jakiś czas przyrządza jajecznicę. Część objawów zobaczysz już po skorupce, bez konieczności jej rozbijania. Uzbrój się w tę wiedzę, a nic cię nie zaskoczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Jak rozpoznać nieświeże jajko?

Podczas zakupów czytamy etykiety — to wiemy już prawdopodobnie wszyscy. W końcu już nieraz byliśmy świadkami sytuacji, w których zawarte na opakowaniu informacje wołały o pomstę do nieba, a pozornie zdrowy produkt okazywał się chemicznym badziewiem najgorszego sortu.

A skoro wiemy o tym tak doskonale, to pamiętajmy sprawdzać też tak podstawową rzecz, jak termin ważności kupowanych jajek. Następnie przechodzimy do otworzenia kartoniku i sprawdzeniu jajek na własne oczy. Lampkę ostrzegawczą powinny zapalić takie objawy:

Nieświeże jajka mogą powodować poważne zatrucia
Nieświeże jajka mogą powodować poważne zatrucia © Canva.com
  • Plamy i odbarwienia. Nie zawsze muszą oznaczać nieświeżość (czasem jest to wynik wolnego obracania się jajek w jajowodach kur), ale warto wtedy zachować ostrożność.
  • Cienka skorupka. Zdrowe jajka mają twardą i jednolitą skorupkę, która nie przepuszcza takiej ilości mikroorganizmów, co cienka. Jajka o takiej powłoce psują się przez to znacznie szybciej.
  • Pęknięcia. Zjedzenie jajka, które miało pękniętą skorupkę, to w zasadzie ruletka — może się uda, może nie. Niestety szanse na to, że produkt jest zepsuty, są znacznie większe.

Następne oznaki nieświeżości poznasz po rozbiciu skorupek:

  • Różowe białka. Tę barwę często powodują pałeczki bakterii zwanej ropą błękitną. Należy potrafić odróżnić to od czerwonych plamek w żółtku, które są niegroźne.
  • Zapach. Sprawdzenie tego zawsze pomaga. Zdrowe jajka nie wydzielają prawie w ogóle woni, a jeśli już, to nie jest ona w żaden sposób drażniąca.
  • Białko i żółtko "dziwnie" płynne. Elementem łączącym białko i żółtko w jajku jest tak zwana chalaza — białkowe "sznurki". Powinny być one relatywnie mocne. Jeśli natomiast białko i żółtko właściwie nie trzymają się siebie, można się zaniepokoić.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni