Budzi niepokój. Niewiele osób wie, co oznacza czerwona plamka w jajku

Ciemna plamka na żółtku jest zarodkiem? Nic bardziej mylnego, to często powielany mit. Taka czerwona kropka pojawić się może także w jajku niezapłodnionym i w zupełności jest czymś naturalnym. Co więc oznacza? Czy jajka z czerwonymi plamkami pochodzą od niezdrowych kur i powinny zostać wyrzucone? Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia? Więcej informacji na ten temat znajdziecie poniżej.

Budzi niepokój. Niewiele osób wie, co oznacza czerwona plamka w jajkuCzerwona plamka w żółtku jajka nie oznacza, że jest w nim zarodek - Pyszności; Fot. Canva
SKOMENTUJ

Czerwona plamka na żółtku nie kojarzy się dobrze i dla wielu to powód do wyrzucenia jajka. Wbrew powszechnemu przekonaniu plamka krwi na żółtku nie jest zarodkiem, a pękniętym naczynkiem krwionośnym. Tym samym nie ma powodów, by sądzić, że takie jajko nie nadaje się do spożycia. Możne je przygotować bez obaw, nie trzeba też usuwać plamki krwi przed zjedzeniem. Chcąc uchronić się przed nieświeżym bądź zepsutym jajkiem, zwróć uwagę na inne jego cechy.

Co oznacza czerwona plamka na żółtku jajka?

Czerwona plamka w jajku jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Potwierdza to Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Centrum Bezpieczeństwa Jaj tłumacząc, że spożycie takiego jajka w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu. Plamka ta to faktycznie krew, jednakże nie jest - jak wielu obawia się - zarodkiem. Czerwona plamka na żółtku pojawia się, kiedy dojdzie do pęknięcia naczynia krwionośnego w jajniku bądź jajowodzie kury. Dochodzi do tego zazwyczaj na początku bądź u schyłku ich dojrzałości płciowej kury.

Jajka przed wprowadzeniem do sprzedaży prześwietla się i odrzuca te z jakimikolwiek nieprawidłowościami. Na rynek trafia więc bardzo mało jajek z czerwonymi plamkami. Jeśli jednak tobie trafi się żółtko z pękniętym naczynkiem, wiedz, że możesz zjeść je bez obaw. Wyrzuć jednak takie, którego białko jest zabarwione na różowo, zielono lub czerwono. Może to oznaczać, że jajko zawiera bakterie przyspieszające psucie się, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com
Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiedy jajko nie nadaje się do zjedzenia?

Im więcej powietrza kryje się pod skorupką jajka, tym jego świeżość jest bardziej wątpliwa. Najprościej sprawdzić to, zanurzając jajko w wodzie. Jeśli jest świeże, zostanie na dnie, a kiedy ma już kilkanaście dni, ustawi się w wodzie pionowo (takie również możesz zjeść bez obaw). Natomiast w przypadku, gdy jajko wypływa na powierzchnię, najpewniej oznacza to, że wypełnione jest powietrzem i nie nadaje się do spożycia.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę