Ten szczegół zdradzi, czy jajko jest zdrowe. Prawie nikt nie zwraca na niego uwagi
Jajko kurze często gości na stołach, jeszcze częściej podczas świąt wielkanocnych. Przygotowując potrawy z wykorzystaniem jajek, zapewne niektórzy zauważyli, że te często różnią się kolorem żółtka. Skąd biorą się te różnice i jaki wpływ na wartości odżywcze jajka ma kolor żółtka?
26.03.2023 13:26
Składniki decydujące o kolorze żółtka nazywa się karotenoidami. Są nimi przede wszystkim luteina oraz zeaksantyna. To one decydują o intensywnie żółtym, a zdarza się nawet pomarańczowym zabarwieniu żółtka. Jakie to ma dla nas znaczenie?
Jak powinno wyglądać dobre jajko? Jaki kolor żółtka jest najzdrowszy?
"Journal of Food Science" opublikował badania, z których wynika, że żółtka o ciemniejszym kolorze zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin w porównaniu z tymi o jasnej barwie. Różnica ta wynikać ma z diety i ogólnego stanu zdrowia kury. Podobnie wnioski wysnuwa dietetyczka Vanessa Rissetto w rozmowie dla serwisu eatthis.com. Jak przekazuje ekspertka, żółtka o ciemniejszej barwie, najlepiej żywo pomarańczowej, są zwykle noszone przez kury jedzące świeżą trawę i wypasane na pastwiskach.
- wyjaśnia dietetyczka.
O czym świadczy kolor skorupki jajka?
Z kolei kolor skorupki jajka, w przeciwieństwie do żółtka, nie zależy od diety i stanu zdrowia kury, a jej upierzenia. Tym samym, przykładowo, jajka o ciemniejszym zabarwieniu znoszą wyłącznie kury o ciemnych piórach. Dzieje się tak za sprawą Protoporfiryny IX - związku organicznego nadającego skorupkom brązowego zabarwienia. Kury o brązowym upierzeniu wytwarzają tej substancji najwięcej.
Natomiast wiele o zdrowiu kury mówi twardość skorupek jajek, które zniosła. Upraszczając, zdrowe kury składają wytrzymałe jajka o grubych skorupkach. Jeżeli więc skorupka jajka jest delikatna, łatwo pęka, oznacza to, że najpewniej dieta kury nie była optymalna i/lub jajko zostało zniesione pod koniec okresu nieśności, czyli kiedy organizm kury był już wyeksploatowany dużą liczbą wyprodukowanych jajek.
Co oznacza czerwona plamka w żółtku jajka?
Czerwona plamka w żółtku jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Jak przekazuje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Centrum Bezpieczeństwa Jaj, takie jajko nie jest szkodliwe i można je jeść. Czerwona plamka nie jest - jak wielu obawia się - zarodkiem, a wynika z pęknięcia naczynek krwionośnych w jajnikach lub jajowodzie kury, co powoduje, że odrobina krwi może się dostać do jajka.
Zobaczcie nasz przepis na jajka w chrupiącej panierce idealne na wielkanocny stół: