NewsyTen szczegół zdradzi, czy jajko jest zdrowe. Prawie nikt nie zwraca na niego uwagi

Ten szczegół zdradzi, czy jajko jest zdrowe. Prawie nikt nie zwraca na niego uwagi

 Jajko kurze często gości na stołach, jeszcze częściej podczas świąt wielkanocnych. Przygotowując potrawy z wykorzystaniem jajek, zapewne niektórzy zauważyli, że te często różnią się kolorem żółtka. Skąd biorą się te różnice i jaki wpływ na wartości odżywcze jajka ma kolor żółtka?

Jajka to bardzo ważny składnik diety - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Jajka to bardzo ważny składnik diety - Pyszności; Fot. Adobe Stock

26.03.2023 13:26

Składniki decydujące o kolorze żółtka nazywa się karotenoidami. Są nimi przede wszystkim luteina oraz zeaksantyna. To one decydują o intensywnie żółtym, a zdarza się nawet pomarańczowym zabarwieniu żółtka. Jakie to ma dla nas znaczenie?

Jak powinno wyglądać dobre jajko? Jaki kolor żółtka jest najzdrowszy?

"Journal of Food Science" opublikował badania, z których wynika, że żółtka o ciemniejszym kolorze zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin w porównaniu z tymi o jasnej barwie. Różnica ta wynikać ma z diety i ogólnego stanu zdrowia kury. Podobnie wnioski wysnuwa dietetyczka Vanessa Rissetto w rozmowie dla serwisu eatthis.com. Jak przekazuje ekspertka, żółtka o ciemniejszej barwie, najlepiej żywo pomarańczowej, są zwykle noszone przez kury jedzące świeżą trawę i wypasane na pastwiskach.

Taka dieta jest bogata w karotenoidy. To właśnie dzięki niej żółtko przybiera pomarańczowy odcień. Jeśli żółtko jest jasnożółte, oznacza to, że te kury prawdopodobnie były karmione dietą wegetariańską składającą się z kukurydzy i pszenicy

- wyjaśnia dietetyczka.

Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze - Pyszności; Fot. Adobe Stock

O czym świadczy kolor skorupki jajka?

Z kolei kolor skorupki jajka, w przeciwieństwie do żółtka, nie zależy od diety i stanu zdrowia kury, a jej upierzenia. Tym samym, przykładowo, jajka o ciemniejszym zabarwieniu znoszą wyłącznie kury o ciemnych piórach. Dzieje się tak za sprawą Protoporfiryny IX - związku organicznego nadającego skorupkom brązowego zabarwienia. Kury o brązowym upierzeniu wytwarzają tej substancji najwięcej.

Natomiast wiele o zdrowiu kury mówi twardość skorupek jajek, które zniosła. Upraszczając, zdrowe kury składają wytrzymałe jajka o grubych skorupkach. Jeżeli więc skorupka jajka jest delikatna, łatwo pęka, oznacza to, że najpewniej dieta kury nie była optymalna i/lub jajko zostało zniesione pod koniec okresu nieśności, czyli kiedy organizm kury był już wyeksploatowany dużą liczbą wyprodukowanych jajek.

Co oznacza czerwona plamka w żółtku jajka?

Czerwona plamka w żółtku jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Jak przekazuje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Centrum Bezpieczeństwa Jaj, takie jajko nie jest szkodliwe i można je jeść. Czerwona plamka nie jest - jak wielu obawia się - zarodkiem, a wynika z pęknięcia naczynek krwionośnych w jajnikach lub jajowodzie kury, co powoduje, że odrobina krwi może się dostać do jajka.

Zobaczcie nasz przepis na jajka w chrupiącej panierce idealne na wielkanocny stół:

Wybrane dla Ciebie