WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Sposób na lekką jak chmurka jajecznicę, którą zrobisz bez użycia patelni

Jajecznica na parze to pyszna wersja klasycznego dania. Jak twierdzi wielu szefów kuchni jajecznica to najlepsze, co może spotkać jajko. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Tym razem przedstawiamy nietypowe wydanie, bo bez dodatku tłuszczu. Ten przepis dobrze sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej. Jak zrobić najlżejszą jajecznicę na świecie?

Obrazek
Paulina

Składniki:

  • jajka- 2 szt.
  • mleko- 1 łyżeczka
  • sól- 1 szczypta

Jak przygotować jajecznicę krok po kroku?

Na początek oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Dokładnie rozbij białka z dodatkiem mleka i soli przy pomocy rózgi. W małym garnku zagotuj wodę. Nad wrzątkiem umieść miseczkę i wlej do niej białka. Całość gotuj i mieszaj tak długo, aż wszystko ulegnie ścięciu. Do białka dodaj żółtka, by one tez się ścięły. Tak przygotowana jajecznica jest gotowa do zjedzenia. Możesz podawać ją z pieczywem i warzywami. Smacznego!

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Przygotowanie takiego dania wymaga od nas trochę więcej czasu i cierpliwości, ale zdecydowanie się będzie nam to opłacać. Dlatego warto trochę poczekać, ponieważ może okazać się tak, że będzie to jedna z lepszych rzeczy, jaka jedliśmy. Możemy regulować stopień ścięcia się żółtek i białek – jeśli lubicie rzadszą jajecznicę, potrzymajcie ją nad parą nieco krócej, jeśli bardziej ściętą – dłużej. Jeśli chcemy, by nasza jajecznica na parze zawierała standardowe dodatki, to warto podsmażyć je na patelni i dodać do gotowej jajecznicy. Jajecznica na parze może też zawierać standardowe dodatki typu bekon czy pomidory.

Obrazek
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka od szczęśliwej kury

Dobre jajka to cenny produkt. Najlepsze są te wiejskie, od gospodarza posiadającego kilka szczęśliwych kur. Jeśli masz możliwość kupienie jajek od osoby, której kury mogą biegać po podwórku, to masz dostęp do naprawdę wartościowych rzeczy. Dlatego nie zwlekaj i zaopatrz się w takie jajka. Będą najlepszą bazą do twojej jajecznicy. 

Zobacz jak przygotowaliśmy kultową jajecznicę według Gordona Ramsay'a: 

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać