Sposób na lekką jak chmurka jajecznicę, którą zrobisz bez użycia patelni

Jajecznica na parze to pyszna wersja klasycznego dania. Jak twierdzi wielu szefów kuchni jajecznica to najlepsze, co może spotkać jajko. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Tym razem przedstawiamy nietypowe wydanie, bo bez dodatku tłuszczu. Ten przepis dobrze sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej. Jak zrobić najlżejszą jajecznicę na świecie?

Obrazek
Paulina

Składniki:

  • jajka- 2 szt.
  • mleko- 1 łyżeczka
  • sól- 1 szczypta

Jak przygotować jajecznicę krok po kroku?

Na początek oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Dokładnie rozbij białka z dodatkiem mleka i soli przy pomocy rózgi. W małym garnku zagotuj wodę. Nad wrzątkiem umieść miseczkę i wlej do niej białka. Całość gotuj i mieszaj tak długo, aż wszystko ulegnie ścięciu. Do białka dodaj żółtka, by one tez się ścięły. Tak przygotowana jajecznica jest gotowa do zjedzenia. Możesz podawać ją z pieczywem i warzywami. Smacznego!

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Przygotowanie takiego dania wymaga od nas trochę więcej czasu i cierpliwości, ale zdecydowanie się będzie nam to opłacać. Dlatego warto trochę poczekać, ponieważ może okazać się tak, że będzie to jedna z lepszych rzeczy, jaka jedliśmy. Możemy regulować stopień ścięcia się żółtek i białek – jeśli lubicie rzadszą jajecznicę, potrzymajcie ją nad parą nieco krócej, jeśli bardziej ściętą – dłużej. Jeśli chcemy, by nasza jajecznica na parze zawierała standardowe dodatki, to warto podsmażyć je na patelni i dodać do gotowej jajecznicy. Jajecznica na parze może też zawierać standardowe dodatki typu bekon czy pomidory.

Obrazek
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka od szczęśliwej kury

Dobre jajka to cenny produkt. Najlepsze są te wiejskie, od gospodarza posiadającego kilka szczęśliwych kur. Jeśli masz możliwość kupienie jajek od osoby, której kury mogą biegać po podwórku, to masz dostęp do naprawdę wartościowych rzeczy. Dlatego nie zwlekaj i zaopatrz się w takie jajka. Będą najlepszą bazą do twojej jajecznicy. 

Zobacz jak przygotowaliśmy kultową jajecznicę według Gordona Ramsay'a: 

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟