Sposób na lekką jak chmurka jajecznicę, którą zrobisz bez użycia patelni
Jajecznica na parze to pyszna wersja klasycznego dania. Jak twierdzi wielu szefów kuchni jajecznica to najlepsze, co może spotkać jajko. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Tym razem przedstawiamy nietypowe wydanie, bo bez dodatku tłuszczu. Ten przepis dobrze sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej. Jak zrobić najlżejszą jajecznicę na świecie?
20.07.2022 | aktual.: 15.09.2023 14:30
Składniki:
- jajka- 2 szt.
- mleko- 1 łyżeczka
- sól- 1 szczypta
Jak przygotować jajecznicę krok po kroku?
Na początek oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Dokładnie rozbij białka z dodatkiem mleka i soli przy pomocy rózgi. W małym garnku zagotuj wodę. Nad wrzątkiem umieść miseczkę i wlej do niej białka. Całość gotuj i mieszaj tak długo, aż wszystko ulegnie ścięciu. Do białka dodaj żółtka, by one tez się ścięły. Tak przygotowana jajecznica jest gotowa do zjedzenia. Możesz podawać ją z pieczywem i warzywami. Smacznego!
Jak zrobić jajecznicę na parze?
Przygotowanie takiego dania wymaga od nas trochę więcej czasu i cierpliwości, ale zdecydowanie się będzie nam to opłacać. Dlatego warto trochę poczekać, ponieważ może okazać się tak, że będzie to jedna z lepszych rzeczy, jaka jedliśmy. Możemy regulować stopień ścięcia się żółtek i białek – jeśli lubicie rzadszą jajecznicę, potrzymajcie ją nad parą nieco krócej, jeśli bardziej ściętą – dłużej. Jeśli chcemy, by nasza jajecznica na parze zawierała standardowe dodatki, to warto podsmażyć je na patelni i dodać do gotowej jajecznicy. Jajecznica na parze może też zawierać standardowe dodatki typu bekon czy pomidory.
Jajka od szczęśliwej kury
Dobre jajka to cenny produkt. Najlepsze są te wiejskie, od gospodarza posiadającego kilka szczęśliwych kur. Jeśli masz możliwość kupienie jajek od osoby, której kury mogą biegać po podwórku, to masz dostęp do naprawdę wartościowych rzeczy. Dlatego nie zwlekaj i zaopatrz się w takie jajka. Będą najlepszą bazą do twojej jajecznicy.
Zobacz jak przygotowaliśmy kultową jajecznicę według Gordona Ramsay'a: