Bije na głowę colesława i kiszoną kapustę. Włosi do obiadu podają tylko taką surówkę

Jeśli przepadasz za kuchnią włoską, gremolata powinna być ci dobrze znana. Nie jest tak? Nadrób to koniecznie, bo równie smacznego i zdrowego dodatku warzywnego do obiadu już nie znajdziesz. Włosi zachwycają się jego smakiem, a my właściwościami prozdrowotnymi. Jedno i drugie jest wspaniałe!

Włoska grenolata. Buon appetito!Włoska grenolata. Buon appetito!
Źródło zdjęć: © canva.com

Chociaż znaczną część włoskiej nomenklatury kulinarnej Polacy mają już w małym palcu (poza tym, że większość z nas dalej źle wymawia nazwę makaronu penne), to gremolata, według naszych obserwacji, jest nad Wisłą nadal potrawą anonimową. Osobiście uważamy to za wielkie niedopatrzenie, bo skoro Polacy pokochali pesto, to i gremolata będzie dla nich doskonałym doznaniem smakowym.

Różnica między pesto a gremolatą jest znacząca i musisz ją znać. To pierwsze to pochodzący z Genui i tworzony z bazylii sos. Gremolata natomiast, chociaż na pozór podobna, to w rzeczywistości posypka (czy może raczej: smarowidło) do mięs. Jej ojczystym regionem jest Lombardia, a daniem, do którego się jej używa: ossobuco, czyli duszona cielęcina. Warto jednak zaznaczyć, że ta surówka doskonale współgra również z innymi mięsami, takimi jak drób czy królik. Naszym skromnym zdaniem jest też smaczną formą surówki czy nawet składnika kanapek, dlatego nie ma się co ograniczać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Kolejną ważną sprawą są tu walory zdrowotne gremolaty. Powstaje ona z natki pietruszki, skórki cytryny i czosnku — to już na pierwszy rzut oka wygląda jak prozdrowotny mix, prawda? Nie brakuje w nim między innymi witaminy C i flawonoidów, czyli substancji niezwykle potrzebnych okresem jesienno-zimowym.

Czy to wystarczyło, żeby cię przekonać? W takim razie zapraszamy do przepisu.

Włoska gremolata

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cytryna,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • sól morska,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
Gremolata to surówka doskonała do mięs i... kanapek!
Gremolata to surówka doskonała do mięs i... kanapek! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę sparz w gorącej wodzie. Następnie zetrzyj jej skórkę na drobnych oczkach tarki.
  2. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie składniki umieść w jednej misce. Dodaj do nich odrobinę oliwy (ale nie musisz jej używać) i soli morskiej. Całość wymieszaj i gotowe. Przetrzymuj w lodówce. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze