Bije na głowę colesława i kiszoną kapustę. Włosi do obiadu podają tylko taką surówkę
Jeśli przepadasz za kuchnią włoską, gremolata powinna być ci dobrze znana. Nie jest tak? Nadrób to koniecznie, bo równie smacznego i zdrowego dodatku warzywnego do obiadu już nie znajdziesz. Włosi zachwycają się jego smakiem, a my właściwościami prozdrowotnymi. Jedno i drugie jest wspaniałe!
02.10.2023 13:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż znaczną część włoskiej nomenklatury kulinarnej Polacy mają już w małym palcu (poza tym, że większość z nas dalej źle wymawia nazwę makaronu penne), to gremolata, według naszych obserwacji, jest nad Wisłą nadal potrawą anonimową. Osobiście uważamy to za wielkie niedopatrzenie, bo skoro Polacy pokochali pesto, to i gremolata będzie dla nich doskonałym doznaniem smakowym.
Różnica między pesto a gremolatą jest znacząca i musisz ją znać. To pierwsze to pochodzący z Genui i tworzony z bazylii sos. Gremolata natomiast, chociaż na pozór podobna, to w rzeczywistości posypka (czy może raczej: smarowidło) do mięs. Jej ojczystym regionem jest Lombardia, a daniem, do którego się jej używa: ossobuco, czyli duszona cielęcina. Warto jednak zaznaczyć, że ta surówka doskonale współgra również z innymi mięsami, takimi jak drób czy królik. Naszym skromnym zdaniem jest też smaczną formą surówki czy nawet składnika kanapek, dlatego nie ma się co ograniczać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolejną ważną sprawą są tu walory zdrowotne gremolaty. Powstaje ona z natki pietruszki, skórki cytryny i czosnku — to już na pierwszy rzut oka wygląda jak prozdrowotny mix, prawda? Nie brakuje w nim między innymi witaminy C i flawonoidów, czyli substancji niezwykle potrzebnych okresem jesienno-zimowym.
Czy to wystarczyło, żeby cię przekonać? W takim razie zapraszamy do przepisu.
Włoska gremolata
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duża cytryna,
- 1/2 natki pietruszki,
- sól morska,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz w gorącej wodzie. Następnie zetrzyj jej skórkę na drobnych oczkach tarki.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki umieść w jednej misce. Dodaj do nich odrobinę oliwy (ale nie musisz jej używać) i soli morskiej. Całość wymieszaj i gotowe. Przetrzymuj w lodówce. Smacznego!