Wigilijny napój na trawienie. Roboty niewiele, a żołądek ci za niego podziękuje

Zacząłeś już planować świąteczne menu? Nie zapomnij o wigilijnym napoju, który nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze działa genialnie na trawienie.

Kompot z suszonych owoców Kompot z suszonych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Już za kilka dni grudzień, a wraz z nim w naszych domach rozpoczną się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Na pewno zgodzisz się ze mną, że jest to wręcz magiczny czas, który możemy spędzić z bliskimi przy suto zastawionym stole w tle z pachnącą choinkąpięknymi dźwiękami kolęd

Tak, święta Bożego Narodzenia mają w sobie to "coś". Jest jednak małe "ale". Choć w ciągu świątecznych dni nie zabraknie smacznych rarytasów, warto pamiętać o zachowaniu umiaru. Szczególnie w Wigilię, kiedy to spożywamy sporo dań smażonych w panierce. I tak się składa, że mam gotową recepturę, która rozwiąże wszelkie problemy tego typu. Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie zostań ze mną do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Tradycyjny kompot pomoże z trawieniem

Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 dań. Wśród nich nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców. I to właśnie na nim chciałabym się dzisiaj skupić. Dlaczego? Otóż drzemie w nim ogromny potencjał. Jaki? Już śpieszę z odpowiedziami!

Należy zacząć od tego, że główny składnik kompotu — suszone owoce to prawdziwa skarbnica cennego błonnika. Ma on ogromny wpływ na układ pokarmowy, bo wspomaga proces trawienia. Co więcej, pijąc taki kompot, na pewno szybciej poczujesz sytość, a co za tym idzie, nie przejesz się. 

Domowy kompot pomoże w strawieniu wigilijnej wieczerzy
Domowy kompot pomoże w strawieniu wigilijnej wieczerzy © Adobe Stock | teressa

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Wigilijny kompot jest jednocześnie źródłem wielu witaminminerałów. Wymienić można tu, chociażby witaminy z grupy B, A, C, E, K, potas, żelazo, miedź oraz magnez. Na koniec warto dodać, że taki kompot jest przede wszystkim niskokaloryczny. Nie znajdziesz w nim też dużej zawartości tłuszczu. Czego chcieć więcej?

Jak zrobić wigilijny kompot?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jeszcze jedną rzecz. Otóż przygotowanie świątecznego napoju to prawdziwa bułka z masłem, więc na pewno poradzi sobie z tym zadaniem nawet początkujący kucharz. 

Składniki: 

  • 1,5 szkl. suszonych jabłek,
  • 1,5 szkli. suszonych gruszek,
  • 1,5 szkl. suszonych śliwek,
  • 3,5 litra wody,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 szt. anyżu,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • skórka z cytryny lub pomarańczy. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia suszonych owoców. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. 
  2. Następnie przerzuć owoce do garnka i zalej je wodą. 
  3. Do garnka wrzuć również laski cynamonu, anyż oraz skórkę z cytrusa. 
  4. Mieszankę gotuj na małym ogniu ok. 50 minut. Po czym poznać, że kompot jest już gotowy? Owoce mają być idealnie miękkie, a w kuchni powinien zacząć rozchodzić się piękny aromat owocowy
  5. Kompot podawaj na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości