Babcia do świątecznych krokietów dodaje sekretny składnik. Wszystkie ciotki błagają o przepis

Krokiety z kapustą i grzybami to klasyczny świąteczny przysmak. Są pyszne, aromatyczne i doskonale pasują do barszczu czerwonego. Jeśli chcesz, aby twoje krokiety były jeszcze lepsze, koniecznie dodaj do nich sekretny składnik, który zdradziła mi moja babcia.

Jak zrobić farsz do krokietów?Jak zrobić farsz do krokietów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Krokiety z kapustą i grzybami, zwłaszcza w okresie świątecznym, są kluczowym punktem w menu wielu polskich domów. To danie, choć znane przede wszystkim w kontekście świąt Bożego Narodzenia, doskonale sprawdza się także jako codzienny obiad. Oto przepis, który przeniesie waszą kuchnię na wyższy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Farsz do krokietów z sekretnym składnikiem

Odpowiedź na to pytanie kryje się w sekretnym składniku, który nie tylko zaskoczy wasze kubki smakowe, ale także sprawi, że wasze krokiety staną się hitem każdej rodzinnej uroczystości. Ten niezwykły dodatek to... żółtka jajek i cebula! Tak, tak, to właśnie one sprawiają, że farsz staje się zwarty, a smak krokietów nabiera niezwykłej głębi.

Przepis na farsz do krokietów

Składniki:

  • szklanka suszonych grzybów,
  • ok. 500 g kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • delikatnie ścięte żółtka jajek (ok. 3),
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie,
  • łyżka masła albo smalcu.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Do wody możesz dodać 2 listki laurowe i pół cebuli, aby wzbogacić smak farszu.
  2. Kapustę kiszoną ugotuj, aż będzie miękka. Do gotowania możesz dodać 2 listki laurowe i sól. Ugotowaną kapustę odcedź i drobno posiekaj.
  3. Grzyby, które już zmiękły, pokrój na kawałki i podsmaż na maśle lub smalcu z posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Podsmażone grzyby dodaj do kapusty, a następnie dodaj żółtka, sól, pieprz, granulowany czosnek i kminek. Dokładnie wymieszaj farsz.
  5. W razie potrzeby dodaj odrobinę bulionu, aby farsz był bardziej zwarty.

Krokiety z kapustą i grzybami podawaj z barszczem czerwonym. Możesz też podać je z dodatkiem śmietany lub sosu grzybowego.

Krokiety to nie tylko danie świąteczne, ale również doskonały dodatek do barszczu, bulionu czy innych kulinarnych kompozycji. Jeśli myślicie już o nadchodzących świętach, ten przepis z pewnością was zainspiruje.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie