Zapomnij o moczeniu w mleku. Ten sposób to gwarancja doskonałego smaku

Śledzie to must have na świątecznym stole. Odpowiednio przygotowane będą świetną przystawką nie tylko na Boże Narodzenie. Ten patent sprawi, że nigdy nie będą za słone.

Śledzie - PysznościŚledzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | atlasstudio
Ewa Malinowska

Śledzie przez znaczną część roku okryte są kołderką zapomnienia, a do łask wracają w okresie świątecznym. Możemy je kupić w różnych formach: świeże, solone, marynowane lub w różnych zalewach. Wszystkie te odsłony popularnej ryby z Bałtyku są zdrowe i godne polecenia, a niska cena szczególnie zachęca do zakupu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Czy śledzie są zdrowe?

Śledzie są prawdziwym skarbem cennych substancji odżywczych. Zawierają jod, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są również bogate w fosfor, który korzystnie wpływa na pracę mózgu i uczestniczy w odbudowie kwasów nukleinowych. Śledzie są także doskonałym źródłem witaminy D, która chroni nas przed osteoporozą i chorobami nowotworowymi, oraz kwasów omega-3, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i mózgu.

Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał
Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał © Adobe Stock

Aby w pełni wykorzystać zdrowotne korzyści płynące z jedzenia śledzi, ale także cieszyć się ich smakiem, warto uniknąć błędów, które często popełniamy podczas przygotowywania dań z tej ryby. Często zdarza się, że potrawy ze śledzia są za słone lub mają gorzki smak. Aby tego uniknąć, wystarczy kilka prostych sztuczek.

W czym moczyć śledzie?

Najczęściej kupujemy filety śledziowe, zwane matiasami. Są to ryby, które przed zapakowaniem są moczone w solance, aby je zakonserwować. Po kilku miesiącach moczenia w roztworze soli, śledzie zyskują przyjemny zapach, smak i miękkość. Jeśli jednak przygotujemy z nich dania bez wcześniejszego przygotowania, nasze potrawy będą nieprzyjemnie słone.

Śledzie - Pyszności
Śledzie - Pyszności © Canva | atlasstudio

Najpopularniejsze jest moczenie w mleku, jednak wato postawić na coś zupełnie innego. Śledzie można także moczyć w gazowanej wodzie mineralnej z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny. W ten sposób miękną i zyskują delikatniejszy, bardziej wyrafinowany smak. Trzymaj je w takiej wodzie przez pół godziny. Przed laty nasze babcie moczył śledzie również w maślance, piwie oraz winie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić mleko na jeden z tych dodatków.

Uratuj za gorzkiego śledzia

Czasem zdarza się, że śledzie z cebulą mają gorzki smak. Możemy jednak łatwo zapobiec tej sytuacji, odpowiednio przygotowując cebulę. Najprościej jest posolić warzywo i odstawić ją na kilkanaście minut, a następnie przelać zimną wodą. Cebula traci swoją goryczkę również wtedy, kiedy przed jej posiekaniem zamrozimy ją na kilka godzin. Wtedy staje się słodsza i bardziej delikatna. Innym sposobem jest przelanie pokrojonej w piórka cebuli wrzątkiem, a następnie posiekanie jej. Cebula nie straci wtedy smaku, ale na pewno pozbędzie się goryczki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości